Sabat Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja toleruję tylko kawę zaparzaną po turecku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GR_BKP Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 w drodze kawa Ariadna z palarni Mastro Antonio. Próbowałeś mieszanek TOP (Cioccolato) od Antonia? A ariadna fajna, zawsze się udaje ekspres wpadnie za free dlatego nie wybrzydzam (...) Co do ekspresu, miał ktoś do czynienia z takim wynalazkiem jak podrzuciłem wczesniej? Jak za darmo, to nawet jak nie ma serwisu, to raczej nie ma co kręcić nosem A o sam sprzęt zapytaj na forum http://caffeprego.pl/phpBB3/ pewnie prędzej się dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja kawę espresso sporządzam na takim sprzęcie: Młynek Mazzer Mini, ekspres cisnieniowy Isomac Tea 2, kawa Kimbo Extreme, jak ją wykończę to w drodze kawa Ariadna z palarni Mastro Antonio Potwierdzam, biorę Ariadnę, odkąd Antonio ją pali, jest the best W ogóle nie muszę kręcić ustawieniami młynka, za każdym razem powtarzalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GR_BKP Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Spróbuj innych od Antonia (jeśli jeszcze tego nie robiłeś) Malawi Mzuzu, za którą zgarnął pierwsze miejsce, tylko mi nie podeszła, ale Antonio powiedział, że inaczej ją wypalił i był ciekawy co wyjdzie A z innych - polecam Agust Natura Equa, warto spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Powiem, że zaciekawiliście mnie tym tematem Wygrzebałem z szafki ekspres kupiony jakieś 2/3 lata temu. Rodzice odstawili bo "zbyt długo to trwało", tak to jest mieszkać w rodzinie gdy3 osoby z 4 mają ADHD ;P Ekspres to Electrolux EEA 150 W związku z tym, że młynka nie posiadam wybrałem się dziś do łódzkiej palarni kawy i poprosiłem o zmielenie mi 100g Boston'u na początek. Pobawiłem się chwilę i tak jak dla mnie to przepaść w porównaniu do jakiejś Nescafe 3w1 czy Jacobsa Jakieś sugestię czego warto spróbować na początek? Ps. Jak mocno ubijać kawę w kolbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ps. Jak mocno ubijać kawę w kolbie? Dobre pytanie. Niestety odpowiedz nie jest jednoznaczna. Bo, przy odpowiednim namieleniu do kolbowca, to tak aby:z pojedynczego sitka i ~7g kawy otrzymać 25ml espresso w ciągu 25s. ekstrakcji, lub z podwójnego sitka i ~14g kawy otrzymać 50ml doppio w ciągu 25s. ekstrakcji Tyle teoria. W praktyce - ponoć "sztuka" dystrybucji towaru w kolbie i docisk to coś, co zdobywa się przede wszystkim przez praktykę. Cała zabawa polega na tym, aby sterując grubością namielenia, odpowiednią dystrybucją w kolbie i ubiciem otrzymać to o czym mówi teoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Jeśli poprosiłeś o drobne zmielenie wtedy wiadomo że ubicie w kolbie będzie z mniejszym naciskiem ale zawsze trzeba stestować by czasy wyszły jak podał Xeper Jeśli ugniatasz bardzo mocno, a nadal leci za szybko wtedy jeszcze drobniejsze zmielenie jest potrzebne. PS Najlepiej mieć własny młynek bo tak to trochę trudno... jeśli nie jesteś zapaleńcem to poszukaj tchibo żarnowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Tak jest. Niestety, całą układankę jest jeszcze w stanie popsuć kanałowanie i wtedy (z mojego doświadczenia) trzeba ponownie bawić się dystrybucją, grubością namielenia, dawką... i ubiciem. Czary - mary jak nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 O cholera! Młynka nie kupię, bo aż takim zapaleńcem nie jestem. W moim odczuciu to kawa jest zmielona dość drobno. Ale ma się to nijak do tych 25 sekund. W ogóle to kawa nie wylatuje z tej kolby czarna, tylko taka lekko brązowawa jak by troszkę mleka tam było. A przez 25 sekund to ja jestem w stanie prawie szklankę napełnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Czyli leci woda, drobniej zmielić i mocniej ubić - sprawdzić. Ja mam taki prymitywny ekspres delonghi cafe tosca kupiony zdekompletowany z 8 lat temu w makro. Na początku wziąłem kawę mieloną, bo młynka nie miałem i próbowałem zrobić kawę... na 6 lat ekspres został zamknięty w szafie. 2 lata temu żona kupiła mi młynek ascaso (ponad 2 razy droższy od ekspresu ale nieważne) i od tego czasu dopiero zaczęła się przygoda z jako takim naparem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2012 Czyli leci woda, drobniej zmielić i mocniej ubić - sprawdzić. Hmm, próbowałem sypać po pół łyżeczki i ubijać na bierząco i tak aż do zapełnienia podajnika. Efekt? Czerni jak nie było tak nie ma. Czy ta kawa powinna być zmielona na cukier puder? Bo moja jest deko grubsza - może to dlatego. Znalazłem jakieś 3 młynki w domu pamiętające PRL jeszcze Ale niestety żaden nie zmielił już bardziej tej kawy. Taki kolor kawy jest mniej więcej: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Podajnika - masz na myśli sitko w kolbie? Czy słyszysz po uruchomieniu ekspresu jak pompa pracuje? Czy jak woda dotrze do kolby pompa przycisza się zmienia się dzwięk pracy, jakby miała ciężko przebić się przez kolbę z kawą? PS Zrób zdjęcia samej kolby, sitek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adk Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Efekt? Czerni jak nie było tak nie ma. Za niska temperatura wody? Nie zaparza się. Mam ciśnieniowca Saeco, nie jest to automat, samodzielnie trzeba włączyć wodę w momencie kiedy ekspres poinformuje że jest wystarczająco gorąca. Jeżeli puszczę przed sygnałem, poleci nie dość gorąca żeby zaparzyć kawę. Napar wychodzi blady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zaraz zrobię zdjęcia. Przed zaparzeniem kawy ekspres uruchamiam 30 minut wcześniej Łyżeczko-tamper: http://zapisz.net/view.php?filename=362_imag0448.jpg Kolba: http://zapisz.net/images/176_imag0449.jpg http://zapisz.net/images/193_imag0450.jpg Sitka: http://zapisz.net/images/532_imag0452.jpg http://zapisz.net/images/961_imag0453.jpg http://zapisz.net/images/298_imag0454.jpg Jakieś podejrzane dekielki nie wiadomo od czego: Rozmiarem pasują mnie więcej do sitek. http://zapisz.net/images/555_imag0455.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Wygląda to na jakiś system crema coś tam tak mi się wydaje... A masz tam sygnalizację lampką kiedy jest gotowe do parzenia? Ja zawsze spuszczam do filiżanki pierwszy raz by zagrzać ją, zakładam kolbę by się podgrzała i dopiero drugi raz jak sygnalizuje mi gotowość to parzę espresso do gorącej filiżanki. A co do dźwięków nic nie napisałeś. Tutaj o kolbach (zresztą można popatrzeć co Pani ma tam u siebie bo sporo filmów wystawia): Możliwe że te czarne krążki masz włożyć pod sitko bo to jakiś system? Czy one są gumowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Hmm dźwięk praktycznie po uruchomieniu jest taki sam cały czas, tak jakby woda nie miała żadnych oporów. Co do krążków to są one z plastiku, więc raczej wykluczam upychanie ich gdzieś tam po drodze. Idę zaraz poszukać instrukcji od tego wynalazku, może tam coś jest napisane. Ps. Spróbowałem dzisiaj zrobić tak jak napisałeś z tym przepuszczeniem wrzątku przez kolbę i do filiżanki - wyszło trochę lepiej, ale do czerni jeszcze daleko. A czy: 1. Typ kawy może mieć wpływ na kolor? 2. Jak zakręcam kolbę to mam uchwyt idealnie na wprost do siebie, ale można ją jeszcze bardziej dokręcić - może tu szukać przyczyny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro_77 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Kolbę dokręcamy do oporu nie musi być na wprost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 1. Typ kawy może mieć wpływ na kolor Jaką kawę zaparzałeś? Dekielki schowaj - są do ... Możesz spróbować inaczej, załóż kolbę, włącz ekspres i poczekaj tyle ile zalecają w instrukcji (np 30 minut- to zależy od budowy ekspresu, to nie jest za długo) Poprawne espresso powinno mieć cremę (piankę koloru najczęściej jasnej czekolady). Najczęściej jeśli nie udaje sie espresso to problem leży w: - temperaturze wody która zalewa kawę (tutaj gra rolę czas od włączenia i nagrzanie bojlera i grupy) - stopniu zmielenia kawy - jakości kawy (dużo kaw markteowych nigdy się nie uda na 100%) - sile z jaką ubijasz kawę tamperem w kolbie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyjac Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Tak wygląda espresso z mojego automatu kremowa pianka a napar ma kolor bardzo ciemnej czekolady... a tak się to parzy... http://www.youtube.com/watch?v=kSVakAEKJtI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeper Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jacku, moim zdaniem ekstrakcja za szybka (czyli za szybko leci), crema dużo za jasna... Czy młynek jest ustawiony na najdrobniejsze mielenie a temp. ekstrakcji na max? Ile ml jest zaparzone? Ziarna kiedy palone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyjac Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Wojtek kiedy były ziarna palone to nie wiem bo kupuję w sklepie zwykłego Jacobsa w ziarnach (aż tak zboczony nie jestem) młynek ustawiony na max, czyli najdrobniej, zaparzane jest 40ml bo to minimum w ustawieniach ekspresu, temp naparu też ustawiona na max. Nie jestem jakimś tam baristą więc mi to w zupełności wystarcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chat Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 A czy: 1. Typ kawy może mieć wpływ na kolor? ? Jak najbardziej, z reguły kawy marketowe to w większości mierne mieszanki niskiej jakości ziaren kawy Poza tym większość kaw z marketu ma w swym składzie więcej kawy gatunku robusta, czyli kwaśnej w smaku, a z niej trudno osiągnąć ciemny kolor i intensywny smak, są po prostu kwaśne. np. Mega reklamowany Jacobs. A ciemny kolor bardziej bliski jest arabice. ... jeszcze... na kolor i smak ma wpływ stopień zmielenia: im drobniej zmielona tym bardziej gorzka im grubiej bardziej kwaśna. ...dalej im grubiej zmielona, proces zaparzania powinien być dłuższy ( na to w automatach nie mamy wpływu) ... no i napewno na kolor kawy będzie miała wpływ temperatura wody (ta powinna mieć ok. 90-95 st.C i ciśnienie jakie daje express. Miałem 3 ekspresy Krupsa z zadeklarowanymi 15Bar, teraz mam Siemensa 19 bar, i powiem szczerze on robi kawę, Krupsy robiły tylko napój kawowy. ... dobrej kawy nie kupisz w markecie, szukaj tylko w ziarnach, patrz na datę przydatności i miel, ll, ll... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy49 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 A czy: 1. Typ kawy może mieć wpływ na kolor? ? Jak najbardziej, z reguły kawy marketowe to w większości mierne mieszanki niskiej jakości ziaren kawy Poza tym większość kaw z marketu ma w swym składzie więcej kawy gatunku robusta, czyli kwaśnej w smaku, a z niej trudno osiągnąć ciemny kolor i intensywny smak, są po prostu kwaśne. np. Mega reklamowany Jacobs. A ciemny kolor bardziej bliski jest arabice. ... jeszcze... na kolor i smak ma wpływ stopień zmielenia: im drobniej zmielona tym bardziej gorzka im grubiej bardziej kwaśna. ...dalej im grubiej zmielona, proces zaparzania powinien być dłuższy ( na to w automatach nie mamy wpływu) ... no i napewno na kolor kawy będzie miała wpływ temperatura wody (ta powinna mieć ok. 90-95 st.C i ciśnienie jakie daje express. Miałem 3 ekspresy Krupsa z zadeklarowanymi 15Bar, teraz mam Siemensa 19 bar, i powiem szczerze on robi kawę, Krupsy robiły tylko napój kawowy. ... dobrej kawy nie kupisz w markecie, szukaj tylko w ziarnach, patrz na datę przydatności i miel, ll, ll... Kolor kawy zależy też o palenia kawy - ciemne lub jasne palenie. Temperatura wody w zakresie 88-92st.C. Tak nie do końca prawda z tym ciśnieniem, prawidłowe ciśnienie wody 9bar a na bloku termopary 1,1 do 1,3bara ale to można osiągnąć tylko w expresach dźwigniowych wyposażonych w manometry, w automatach jest to bardzo ciężko osiągnąć. Proszę przeczytać cytat z str. CaffePrego: Espresso Italiano - parametry wg INEI:- ilość kawy: 7g (50-60 ziarenek kawy, ok. 3500 cząsteczek po zmieleniu - przyp. red.) - ciśnienie: 9 bar - temperatura parzenia: 88-92 st. C. (arabica wymaga niższej temp. parzenia, robusta - wyższej) - czas parzenia: 25 sek. (w praktyce czas waha się między 23-30 sek. - przyp. red.) - pojemność wody: 25 ml 4. Najważniejsze cechy espresso: - wrażenie wizualne - atrakcyjny wygląd - kolor: rdzawo-orzechowy - konsystencja: kremista, gęsta pianka 2-4 mm, jak najmniej pęcherzyków powietrza - trwałość wizualna - zapach - finezja smakowa - najważniejszy czynnik oceny aromatu kawy - bogactwo zapachu/smaku: żywy zapach, możliwość odkrycia każdej cechy smakowej - trwałość smakowa - znana jako "posmak" - czyli czas po jakim odczuwamy przyjemny smak kawy - równowaga smakowa (balans) - równowaga pomiędzy słodkością, kwasowością, gorzkością... Pozdrawiam i życzę parzenia dobrej kawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kama Opublikowano 26 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Więc tak: Kawa którą kupuję nazywa się Boston i mielą mi ją na miejscu, a oni używają jej do Latte - tyle wiem. Tutaj kawa Boston z mojego ekspresu: A tu kupiłem na spróbowanie jakąś najtańszą w ziarnach za 2,50zł w Tesco. Zmieliłem i zaparzyłem: Może ja coś robie nie tak? Zakładam, że ta druga kawa jest za mocno ubita i dlatego tak długo to trwa. Ale ta pierwsza już nie daje się bardziej ubić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz85 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Mam prośbę. Proszę o pomoc. Chciałbym kupić ekspres do kawy. Nie mieliśmy do tej pory ekspresu i nie jesteśmy koneserami kawy ale raz na jakiś czas chcielibyśmy się napić dobrej kawki. Mam możliwość kupić nowy ekspres AEG ELECTROLUX Cremapresso EA 260 za 350zł. Specyfikacja: http://www.outletrtvagd.pl/product-pol- ... RESSO.html Cena wydaje nam się atrakcyjna ale średnio się na tym znamy. Nie chcemy kupować ekspresu z najniższej półki, takiej zabawki za 100-200zł ale nie mamy też więcej niż 400zł na ekspres. Ekspres na kapsułki odpada. Czy model podany wyżej będzie dobrym rozwiązaniem czy raczej się wstrzymać, dołożyć troche pieniędzy i kupić coś lepszego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się