Jump to content

Kawa, Coffee, Kaffee, Café


Recommended Posts

W związku z żywym zainteresowaniem tematem w dziale luźnych rozmów, pozwoliłem sobie zapoczątkować temat poświęcony kawie, metodom jej parzenia, sprzętowi ku temu potrzebnym i wszystkiemu, co z nią związane.

 

Użytkownicy french pressów, mok, ekspresów ciśnieniowych, dźwigniowych, automatycznych, fani dripperów, chemexów, aeropressów czy tygielka, łączcie się ! :good:

 

Zapraszam, pochwalcie się, jak długo pijecie kawę, jakie są Wasze ulubione mieszanki, czego używacie do jej przyrządzenia?

 

---------------------------------------

 

Wszystkim żywo zainteresowanych tematem, polecam forum:

 

CAFFE PREGO

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

to ja przeniosę:

 

ja do niedawna nie pijałem wcale kawy...

po pewnym czasie zacząłem pijać jakieś 3w1 :wallbash:

W zeszłym roku spróbowałem kapsułkowca Dolce Gusto...

I za namową Żony zamówiliśmy Tchibo Cafissimo ;)

Kawka z niego bardzo mi smakuje :)

No i na tym jak na razie mój rozwój kawosza stanął ;)

Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... ;)

Ale mi pasuje :P

Link to comment
Share on other sites

Polubiłem kiedy plusssz active zaczął mnie usypiać, a nauki na sesje było wciąż sporo. Bardziej pijam na ożywienie niż dla smaku. Kiedyś u znajomej zostałem poczęstowany kawą z jakieś machiny ciśnieniowej za xxk zł :D i przyznam, że była bardzo dobra. :kox:

Link to comment
Share on other sites

DeLonghi

 

Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu...

Never again :thumbdown:

 

Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... :P

 

p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc

Link to comment
Share on other sites

...Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... ;)

Ale mi pasuje :P

 

Nie trzeba wcale profesjonalnego sprzętu, by przyrządzić kawkę o lepszym, bogatszym smaku od kapsułkowca ;) Powiem więcej, nie trzeba nawet ekspresu. Moka Bialetti + ręczny spieniacz Frabosk + dobra, możliwie świeżo mielona kawa, taki zestaw pozwoliłby Ci uzyskać naprawdę zadowalające rezultaty, a tekstura tak spienionego mleka jest naprawdę zadowalająca :good: Innym wyjściem jest popularny ostatnio Aeropress + Ręczny młynek, ale to raczej dla wielbicieli "czarnej" kawy.

 

DeLonghi

 

Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu...

Never again :thumbdown:

 

Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... :P

 

p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc

 

Widzisz, przyrównam do detailingu - takie automaty to trochę takie AIO. No zrobi kawę, mleko spieni, ale ani jednego ani drugiego nie zrobi tak, jak manualny ekspres kolbowy, niejednokrotnie za połowę, lub 2/3 ceny automatu. Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale...

 

Dorwałbyś, proszę ja Ciebie, przyjemnego, manualnego kolbowca, chociażby taką Gaggię Classic + młynek Ascaso na początek. Posiedzisz, pogłówkujesz, wylejesz litry kawy i mleka do zlewu, ale potem... :good: Przyjedźże w końcu na tę kawę, albo ja wezmę ekspres jak będę do WWL jechał za kilka tygodni, to coś popróbujemy ;)

 

Abstrahując już od tego że taka wrzątkowa zalewajka choć dostarcza więcej kofeiny niż espresso, jest niestety dużo bardziej szkodliwa dla organizmu :thumbdown:

Link to comment
Share on other sites

Ja posiadam Bosch Tassimo, model 6515. Kawa jest w kapsułkach. Według mnie dużo lepsza kawa od rozsławionego Dolce Gusto. Ja co prawda jakimś wielkim smakoszem kawy nie jestem, raz po raz sobie zrobie jakąś Latte a tak to najczęściej gorąca czekolada, która jest pyszna no i jakaś herbatka ;) Reszta rodzinki więcej pija, ja tam parze zazwyczaj rozpuszczalną Jacoba ;)

Link to comment
Share on other sites

A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?

U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną.

No to właśnie coś od Boscha albo te Krups Dolce Gusto, ale tak jak pisałem, według mnie Bosch robi lepszą kawę a mam porównanie bo ja mama Boscha a siostra ma Krupsa ;)

Link to comment
Share on other sites

sq8shq, Ty wiesz jaki jest proces powstawania KP? :kox:

Jakbym głośno powiedział to niezdecydowanych odstraszymy na dobre :evil:

A w ogóle to Włosi piją po 6-8 takich espresso dziennie, ichnie kawy mają mniejszą/znikomą dawkę kofeiny.

Na nasz rynek są specjalne mieszanki z wyższą zawartością kofeiny.

Link to comment
Share on other sites

Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale...

 

No cos w tym jest... W domu uzywam taniego Saeco + Graef CM80 + ziarna z Karoma.co -najczesciej Nero. Polecam!

W pracy Nivona 830 i cos mocniejszego (znaczy wiecej Robuchy) :)

Link to comment
Share on other sites

soll ja znam ten proces i powiem, że jednak bym się zdecydował na degustację.

 

osobiście mam dwa "ekspresy" jeden automat Krupsa i awaryjnie Tchibo Cafissimo.

Ale najbardziej smakuje mi kawa z Krupsa, świeżo zmielona przed zaparzeniem.

Link to comment
Share on other sites

A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?

U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną.

 

Napisz troszkę więćej, ile, jak i jaką pijasz kawę, wolisz trzy łyki espresso na pobudzenie i rozpoczęcie dnia, czy przy śniadaniu i gazecie popijać sobie latte czy cappuccino? Jeśli pijesz tylko czarne kawy, rozwiązaniem może być moka, tzn. kawiarka + młynek, nakład finansowy nieduży, efekty bardzo zadowalające no i sprzęt nie zajmuje dużo miejsca, nie wymaga też specjalnie dużo zabiegów by utrzymać go w dobrym stanie i sprawności.

 

A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna

 

Ja polecę Fraboska Combat, wielkość wedle Twoich potrzeb, używałem długi czas, moim zdaniem bardzo dobry stosunek ceny do jakości.

 

A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? ;)

 

To już temat na długie debaty, generalnie polecam zamawiać z sieci, nie zaopatrywać się w marketach. Lavazza czy Davidoff to nie jest żadna rewelacja, data palenia też pozostawia wiele do życzenia. Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.