Rise and Shine Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 W związku z żywym zainteresowaniem tematem w dziale luźnych rozmów, pozwoliłem sobie zapoczątkować temat poświęcony kawie, metodom jej parzenia, sprzętowi ku temu potrzebnym i wszystkiemu, co z nią związane. Użytkownicy french pressów, mok, ekspresów ciśnieniowych, dźwigniowych, automatycznych, fani dripperów, chemexów, aeropressów czy tygielka, łączcie się ! Zapraszam, pochwalcie się, jak długo pijecie kawę, jakie są Wasze ulubione mieszanki, czego używacie do jej przyrządzenia? --------------------------------------- Wszystkim żywo zainteresowanych tematem, polecam forum: CAFFE PREGO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swoop Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 a ja kawy nie piję, bo mi się po niej chce spać. Ot co Link to comment Share on other sites More sharing options...
coobah Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 to ja przeniosę: ja do niedawna nie pijałem wcale kawy... po pewnym czasie zacząłem pijać jakieś 3w1 W zeszłym roku spróbowałem kapsułkowca Dolce Gusto... I za namową Żony zamówiliśmy Tchibo Cafissimo Kawka z niego bardzo mi smakuje No i na tym jak na razie mój rozwój kawosza stanął Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... Ale mi pasuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
cash Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Polubiłem kiedy plusssz active zaczął mnie usypiać, a nauki na sesje było wciąż sporo. Bardziej pijam na ożywienie niż dla smaku. Kiedyś u znajomej zostałem poczęstowany kawą z jakieś machiny ciśnieniowej za xxk zł i przyznam, że była bardzo dobra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dw4463757 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Jako że pracuję w restauracji to parzę sobie Juliusa Meinla z takiej kofemy ciśnieniowej wielkiej, najczęściej z mlekiem albo latte Link to comment Share on other sites More sharing options...
Randall Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ekspres ciśnieniowy DeLonghi http://www.nokaut.pl/ekspresy-do-kawy/e ... -2600.html , kawa kupowana tylko w ziarnach, przeważnie Columbia, Arabica, Ghana. Wszystko dzięki rodzicom pasjonatom dobrej kawy Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby_RS Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 DeLonghi Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu... Never again Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc Link to comment Share on other sites More sharing options...
spons Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby_RS Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 spons Link to comment Share on other sites More sharing options...
spons Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Nie widzialem tego wczesniej, ale co tu gadac, sama prawda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rise and Shine Posted April 16, 2012 Author Report Share Posted April 16, 2012 ...Na 3w1 już nawet w sklepach nie patrzę, ale mam świadomość, że do takich profesjonalnych sprzętów jakie wymieniacie to się nawet mój ekspres nie umywa... Ale mi pasuje Nie trzeba wcale profesjonalnego sprzętu, by przyrządzić kawkę o lepszym, bogatszym smaku od kapsułkowca Powiem więcej, nie trzeba nawet ekspresu. Moka Bialetti + ręczny spieniacz Frabosk + dobra, możliwie świeżo mielona kawa, taki zestaw pozwoliłby Ci uzyskać naprawdę zadowalające rezultaty, a tekstura tak spienionego mleka jest naprawdę zadowalająca Innym wyjściem jest popularny ostatnio Aeropress + Ręczny młynek, ale to raczej dla wielbicieli "czarnej" kawy. DeLonghi Magnifica czy coś tam...kuuuuupaaaa....chwilę po gwarancji 3 naprawy po ca 300zł każda, w "ASO" oczywiście, padł znowu i nawet nie chce mi się wieźć dziada znowu... Never again Tak więc póki co, klasyczna mielonka "trzy łyżki" i wrzątek... p.s. żeby nie było, odkamieniany, czyszczony, myty etc Widzisz, przyrównam do detailingu - takie automaty to trochę takie AIO. No zrobi kawę, mleko spieni, ale ani jednego ani drugiego nie zrobi tak, jak manualny ekspres kolbowy, niejednokrotnie za połowę, lub 2/3 ceny automatu. Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale... Dorwałbyś, proszę ja Ciebie, przyjemnego, manualnego kolbowca, chociażby taką Gaggię Classic + młynek Ascaso na początek. Posiedzisz, pogłówkujesz, wylejesz litry kawy i mleka do zlewu, ale potem... Przyjedźże w końcu na tę kawę, albo ja wezmę ekspres jak będę do WWL jechał za kilka tygodni, to coś popróbujemy Abstrahując już od tego że taka wrzątkowa zalewajka choć dostarcza więcej kofeiny niż espresso, jest niestety dużo bardziej szkodliwa dla organizmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemekc1 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna Link to comment Share on other sites More sharing options...
neostar Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A ja tam jestem fanem flat white z mc cafe. Jak dla mnie wzór do naśladowania, przynajmniej na tę chwilę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ja posiadam Bosch Tassimo, model 6515. Kawa jest w kapsułkach. Według mnie dużo lepsza kawa od rozsławionego Dolce Gusto. Ja co prawda jakimś wielkim smakoszem kawy nie jestem, raz po raz sobie zrobie jakąś Latte a tak to najczęściej gorąca czekolada, która jest pyszna no i jakaś herbatka Reszta rodzinki więcej pija, ja tam parze zazwyczaj rozpuszczalną Jacoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirtrojan Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego? U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniels Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ja mam jakiegos dziada aeg podstawowego ale idzie nim zrobic dobra kawke, kawoszem jestem masakrycznym mimo ze lekarz pozwolil tylko dwie dziennie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej WTN Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolargol Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Maciej WTN, to tak jakbyś zapytał jaki wosk do auta właśnie spróbowałem Lavazza Qualita Oro ale jakaś taka bardzo delikatna Link to comment Share on other sites More sharing options...
sq8shq Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? Kopi Luwak (chyba tak sie pisze) mowia ze jest git, dla mnie taka jakas nie teges... albo ja jej nie umiem zrobic porzadnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Forest Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. No to właśnie coś od Boscha albo te Krups Dolce Gusto, ale tak jak pisałem, według mnie Bosch robi lepszą kawę a mam porównanie bo ja mama Boscha a siostra ma Krupsa Link to comment Share on other sites More sharing options...
soll Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 sq8shq, Ty wiesz jaki jest proces powstawania KP? Jakbym głośno powiedział to niezdecydowanych odstraszymy na dobre A w ogóle to Włosi piją po 6-8 takich espresso dziennie, ichnie kawy mają mniejszą/znikomą dawkę kofeiny. Na nasz rynek są specjalne mieszanki z wyższą zawartością kofeiny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeper Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Fakt, wymaga więcej pracy, tak jak korekta, cleaner i potem położenie wosku. Po AIO też się świeci, no ale... No cos w tym jest... W domu uzywam taniego Saeco + Graef CM80 + ziarna z Karoma.co -najczesciej Nero. Polecam! W pracy Nivona 830 i cos mocniejszego (znaczy wiecej Robuchy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwyjac Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 soll ja znam ten proces i powiem, że jednak bym się zdecydował na degustację. osobiście mam dwa "ekspresy" jeden automat Krupsa i awaryjnie Tchibo Cafissimo. Ale najbardziej smakuje mi kawa z Krupsa, świeżo zmielona przed zaparzeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rise and Shine Posted April 16, 2012 Author Report Share Posted April 16, 2012 A co polecicie możliwie małego i kompaktowego?U mnie tyko ja piję kawę i nie chcę trzymać całego kombajnu na poranną małą czarną. Napisz troszkę więćej, ile, jak i jaką pijasz kawę, wolisz trzy łyki espresso na pobudzenie i rozpoczęcie dnia, czy przy śniadaniu i gazecie popijać sobie latte czy cappuccino? Jeśli pijesz tylko czarne kawy, rozwiązaniem może być moka, tzn. kawiarka + młynek, nakład finansowy nieduży, efekty bardzo zadowalające no i sprzęt nie zajmuje dużo miejsca, nie wymaga też specjalnie dużo zabiegów by utrzymać go w dobrym stanie i sprawności. A tak zapytam jaki spieniacz konkretnie mozesz polecic? Patrzylem na ta firme Frabosk, ma wiele modeli i rozpietosc cenowa tez znaczna Ja polecę Fraboska Combat, wielkość wedle Twoich potrzeb, używałem długi czas, moim zdaniem bardzo dobry stosunek ceny do jakości. A jaka kawe polecacie w ziarnach do zmielenia? To już temat na długie debaty, generalnie polecam zamawiać z sieci, nie zaopatrywać się w marketach. Lavazza czy Davidoff to nie jest żadna rewelacja, data palenia też pozostawia wiele do życzenia. Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeper Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Hasła klucz - Mastro Antonio, Apro Trade, itp IMO hasło klucz, ktore otwiera większośc drzwi: CaffePrego.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now