Pucerman Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Pany chetnie nabede taki ozonator ale nie podejme sie samodzielnego skladania bo sie nie znam. Moze ktos za rozsadna cene wykona taki dla mnie?
kerad Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Czyli dziala Zamawiales z alli czy ebay?Co idzie szybciej,masz jakieś fotki po zlozeniu?Co do sposobu ozonowanua to tak jak piszesz tylko pytanie jak długo? Zamawialem z ebay z linka poleconego na światełkach. Mam fotki ale nie wiem czy uda mi się przez tapatalka wgrać, ogólnie zrobiłem z wykorzystaniem obudowy od zasilacza awaryjnego UPS, po zamknięciu obudowy wygląda jak UPS tylko z kratką z przodu i z tylu.
cannonn Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2016 Czy do podłączenia tego pod prąd potrzeba jeszcze jakieś elementy dodatkowe typu bezpieczniki czy dodatkowy zasilacz pod wentylatory?
kerad Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Ja układ bezpieczników wykorzystałem oryginalny który był w UPS, a wentylatory zastosowałem na 230V także obyło się bez dodatkowego zasilacza. To co na zdjęciu to już finalna wersja tylko ze zdjętą obudową, także widać wszystko co zostało użyte.
Beny Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Ładna robota Ja czekam,zamówiłem z alli. Wentylatory widzę masz dwa,jakie parametry tez te polecane? Ja wygrzebałem jeden z kompa zobacze czy wystarczy ma max obroty 2500RPM
buka Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 kerad, z tego co widze to ten ozonator to tylko wentylatory, płytki, bezpieczniki z ups. Dobrze widzę czy jest tam jeszcze jakis komponent?
Bolsblue Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Ja jakoś we wrześniu robiłem sam z zestawu ebay. Wszystko wyszło coś około 200zł.Obudowa robiona po znajomosci na alledrogo chodzą po 100zł. Ozonator 7g. Ozonowanie trwało 30min +10min praca w obiegu tego co zostało wyprodukowane. Oczywiście obieg zamknięty i klima wyłączona. Po zabiegu zapach ozonu utrzymuje się do tygodnia.Później z klimy już nie czuc stęchlizny, wilgoci itp.
szpyrek Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Super wam to wyszło, urządzenia wyglądają jak ze sklepu. Sam bym spróbował wydlubać takie cuś ale co jest potrzebne..?
Bolsblue Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 http://www.aliexpress.com/item/New-2014 ... d74803875a http://www.aliexpress.com/item/10pcs-lo ... 32d9d8c183 http://www.tme.eu/pl/details/dp200a2123 ... cgodCPsAHg Kiedys z nim pisałem za tą zieloną chciał chyba 80zł http://allegro.pl/obudowa-metalowa-indy ... 67482.html Przewody pewnie jakies tam masz. Kabel z wtyczką. Trochę śrubek i jakiś kątowników aby przymocować płyty i trafo. Izolacja i opaski zaciskowe tez sie przydadzą.
szpyrek Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2016 Ten wentylator to musi być na 230v i wystarczy aby koło 160kubikow na godzinę dmuchal? Poszukam może takie w Starym sprzęcie albo w serwisach RTV agd Miałbyś Bolsblue, czas i chęci schemat zrobić co jak podłączyć? Edit. Ile nasz wlacznikow? Dwa? Do generatora i wentylatorów?
kerad Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 buka, jeszcze jest powielacz napięcia do zasilania płytek i to wszystko. Co do wentylatorów to zastosowałem takie jak miałem pod ręką na 230V i nie maja na sobie specyfikacji, dość dobrze dmuchają. Tylny wtłacza powietrza, a przedni wyciąga żeby był lepszy przepływ. Ogólnie koszta jakie poniosłem przy budowie to koszt zakupu z Ebay zestawu, a czas budowy to jedna przerwa obiadowa w pracy, czyli ok. 30min. To był naprawdę szybki projekt.
thomasbham Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Panowie śledzę temat i trochę już się pogubilem z listą elementów z jakich to się składa. Myślałem że wystarcza dwie płytki 3.5g każda z dołączonym do nich transfrmatorem plus wentylatory najlepiej na pełne napięcie żeby uniknąć konecznosci montażu zasilacza. Oczywiście okablowanie, jakiś włącznik i ostatecznie ubudowa. Coś jeszcze? Może ktoś podać listę koniecznych elementów? Czy te płytki muszą być umieszczone w jakiś specjalny sposób? W jakież określonej odległości kącie od siebie?
Bolsblue Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Jeżeli jeszcze nie zrozumiałeś co potrzeba kupić poczytaj ten temat: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... &start=375
kaju77 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Kupując zestaw z alle... masz instrukcje krok po kroku jak to ogarnąć a koszt wcale niewiele większy.
Bolsblue Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Instrukcję ze schematem ma w 10min. Zestaw z alledrogo 309zł+20 zł wysyłka Zestaw z alliex 21dolców http://www.aliexpress.com/item/NEW-220V ... 92444aef81 + wysyłka free=84zł plus jakis wentyl za 33zł http://allegro.pl/wentylator-bestfan-12 ... 55519.html to wychodzi 117zł a nie 329zł Za 100zł kupi profi pomalowaną obudowę z allegro, przełącznik 3zł, kabel z wtyczką 10zł. Nawet nie zbliży się do tej kwoty.
thomasbham Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Super, zamawiam i pochwale się jak juz coś zmajstruje. Jak przyjdą części wszystko pomierze to wtedy kupie małą farelke i ja przerobie. Takie u mnie chodzą po 50 zl
szpyrek Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2016 Przeczytałem wszystkie 26str ale nikt nie podał schematu. Bolsblue, chyba że Ty zrobisz dokładniejsze zdjęcia okablowania. Obudowy z farelki lub skrzynki narzędziowej to dobry pomysł.
thomasbham Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2016 Czyli płytki podłącza się równolegle tak? A co to jest to białe po lewej?
szpyrek Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 Chodzi Ci o przewody? To między przyciskami a wentylatorem?
Bolsblue Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 Płytki równolegle. Które białe po lewej?
thomasbham Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 sorry wszystko jest jasne. ogladajac zdjecia przez tapatalk rozdzielczosc wyswietlonych zjec jest taka marna ze nie szlo zidentyfikowac elementow. teraz na lapku wszystko widac. jedno jeszcze pytanie, czy musi byc jakis minimum odleglosci pomiedzy tymi dwoma blaszkami (elektrodami)???
Bolsblue Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2016 Z 10-15mm to takie minimum powiedziałbym.One muszą być w miarę dobrze chłodzone.Wtedy wydłuża się ich żywotność.
szpyrek Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2016 Jeszcze mam pytanie do Ciebie Bolsblue, izolowales jakoś od dna skrzynki te pkytki? Przykleiles je czy przykrecales? Najważniejsze ten cały bezpiecznik pół amperowy jest w samej wtyczce czy to oddzielnie kupujesz i montujesz całe "gniazdo" z bezpiecznikłem?
Bolsblue Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2016 Płytek nie izolowałem.One zamocowane są na takiej ceramice,którą dokręciłem do małego kątowniczka. Gniazdo kupiłem oddzielne montowane w otwór.
Rekomendowane odpowiedzi