noktoto Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Dobrze rozumiem że wersja Viton (wzmocniona) jest lepsza od wersji Plus? Próbował ktoś wykorzystać gąbkę ze zwykłego zmywaka, takiego np. od Jana Niezbędnego.
Tworek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 noktoto, chłopaki próbowali, a jakie były tego skutki przeczytasz w tym dziale ---->KLIK
kojak Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Kombinowałęm trochę z filcami,gąbkami,dziurki dwie robione szpilka i piana łądna. Tylko czemu po całkowitym napompowaniu opryskiwacza po naciśnięciu spustu nic nie leci ? Dopiero,gdy upuszcze trochę powietrza to zaczyna pienic ?! Czyżby zbyt duża proporcja piany do wody ??
faraon3021 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Kombinowałęm trochę z filcami,gąbkami,dziurki dwie robione szpilka i piana łądna. Tylko czemu po całkowitym napompowaniu opryskiwacza po naciśnięciu spustu nic nie leci ? Dopiero,gdy upuszcze trochę powietrza to zaczyna pienic ?! Czyżby zbyt duża proporcja piany do wody ?? a wyjmij jeden filc
kojak Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Miałem wsadzone 2 z wkładki z butów i po wyjęciu jednego piana była za bardzo wodnista...
Tworek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 kojak, W takim razie twoje wkładki do butów są zbyt zbite, sam próbowałem na 4 filcach z wkładek i piana wychodziła bardzo sztywna, ale nie miała lekko przy opuszczaniu dyszy.
kojak Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Aha. A Wam te opryskiwacze napompowywują się do końca,aż odpowietrznik trochę upuści i pienią od razu ? I do samego końca ?
Barman Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Ja też mam Marolexa Dzięki Tworek i Kuman
Tworek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 kojak, pompuje do oporu, aż guzik bezpieczeństwa zaczyna odpuszczać ciśnienie, pianuje od początku kiedy naciskam spust, do samego końca co widać na moim filmiku, spokojnie 3 panele idzie zrobić i poprawić.
kojak Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 No wiem właśnie,dlatego pytam. Kurde no nie mam kiedy przysiąśc do tego i popróbowac...
111mishi111 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Koledzy. Znalazłem także takie dysze: http://www.leroymerlin.pl/produkty/komp ... 64403.html byc może coś z tej z drobną siateczka dało by się zrobić (jako element tworzący piane zamiast lub z filcem /gabką) Wiem że sa to końcówki KWAZAR, ale wczoraj będąc w sklepie ogrodniczym na poszukiwaniach marolex'a w moim miasteczku, poprosiłem Panią o pokazanie mi dyszy kwazara i lancy z marolexa 12L. Nie mogłem co prawda wyciągnąć tej zółtej końcówki oryginalnej marolex'a ale wygląda na to że ta kwazara by do niego pasowała. Więc może i te mogły by się na coś przydać.
marcinz Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ja mam zamiar przetestować druciaka (taka myjka do garnków). Sprawdza się w pianownicach na lancę to może i w ręcznej się sprawdzi
BiLu Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o Kwazara to odpowiednią dyszą jest dysza szara: http://sklep.kwazar.com.pl/?prod=127&cat=61 - kąt oraz przepływy identyczne jak dysza w Glorii (tam siedzi dysza Teejet).
faraon3021 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o Kwazara to odpowiednią dyszą jest dysza szara: http://sklep.kwazar.com.pl/?prod=127&cat=61 - kąt oraz przepływy identyczne jak dysza w Glorii (tam siedzi dysza Teejet). Kwazar w wielu przypadkach jest dziwnie podobny do Glorii A u mnie kolejne modyfikacje duzego Marolexa Zeby uproscic nieco prace przy modyfikacjach postanowilem poszukac podpowiedzi u cioci Wiki i wujka Googla (mechanika plynow, hydrodynamika i inne hydro ) Zmiany w rurce. Rurka jak poprzednio tyle ze zamiast trudnych do ustawienia dziurek doszla zwezka z koncowki igly lekarskiej bo ma rozne srednice na obu koncach (zasugerowalem sie efektem Venturiego ) Dwa otworki wypalone ta wlasnie igla. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jako ze poprzednio pozbylem sie filtra z rekojesci (nie miescil sie )tym razem dalem na jego miejsce troche filcu Zapewnia dodatkowo wstepne spienienie roztworu. Uploaded with ImageShack.us A w koncowke dalem jedna podkladke pod meble i tym samym calkowicie uniezaleznilem sie od Glorii Uploaded with ImageShack.us Piana jest podobna do tej jaka osiagnalem poprzednio. Zimowy obrazek Tylko sniegu zero Uploaded with ImageShack.us
Tworek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 faraon3021, daje radę ! A tu dziś moje i Barmana wypociny nad jego Marolexem. 50 ml piany na litr wody fajnie domywa, ale kolejnym razem wleje tylko 30 ml zobaczymy wtedy co będzie.
111mishi111 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 A tu dziś moje i Barmana wypociny nad jego Marolexem. W. mnie to już lepiej wygląda od pracy glorii. Marolex jest po[rosu wydajniejszy i da się za jednym napompowaniem zrobic więcej. A piana na oko wygląda na taka sama o ile nie lepszą. Trzeba by porównac na jednej aktywnej pianie i w jednakowym stężeniu.
Arek_ Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Super temat, chyba sobie zrobię taka pianownice i sporo przyoszczędzę bo miałem już kupować fm10 Powiedzcie mi tylko czy teraz wkładając taka podkładkę do mebli nie muszę już kupować dedykowanych filców do glori ? zakup samych tych filców to trochę drogi interes doliczając przesyłkę drogi w sensie jak na filc Kurcze niebieską dysze do marolexa mam więc koszt pianownicy będzie spoko
grabek246 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Arek_, większość nie ma filców od glorii tylko te podkładki pod meble, gabki i zmywaki kuchenne
Tworek Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 111mishi111, fajnie by było gdyby ktoś właśnie takie porównanie wykonał. Cena Glorii na koniec roku poleciała i sporo osób ja kupiło, ale porównania nikomu się nie chce wykonać. Nie to że mam pretensje do kogoś, ale takie porównanie dla potomnych by się przydało. Arek_, odpowiedniej jakości filc z wkładki od butów deklasuje filce Glorii, a za 20 zł + przesyłka, możesz wyposażyć pół osiedla w filce do Marolexów. grabek246, wg. mnie podkładki filcowe pod meble są zbyt zbite/twarde, trzeba iść w coś mniej sprasowanego. Na filmiku w rurce są dwa otwory i 50ml piany na 1 litr wody, dziś wykonamy porównanie z jednym otworem i 30 ml piany. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ari Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zmiany w rurce. Rurka jak poprzednio tyle ze zamiast trudnych do ustawienia dziurek doszla zwezka z koncowki igly lekarskiej bo ma rozne srednice na obu koncach (zasugerowalem sie efektem Venturiego ) Dwa otworki wypalone ta wlasnie igla. Można dopytać o kierunkowość zwężki??
kojak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Tworek, nie było problemów z "wypchnięciem" piany przy 50 ml ?? Pompowaliście do końca i od razu pianowało ? I czy nie wygodniej było ustawic niebieską końcówkę w kierunku pionowym ?
Tworek Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 kojak, nie było żadnego problemu przy takiej dawce piany. Ale po dzisiejszych testach doszliśmy do chyba idealnego połączenia piany i filców. 30ml VP pH Neutral Snow Foam + 900 ml wody i niebieska dysza.
baka Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Tworek, z jednym otworem czy z dwoma otworami jest lepiej ?
kojak Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Tworek, a ile dziurek i z czego filce ? Piana była jakaś lepsza,nie spływałą tak czy co ?
Tworek Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Tworek, a ile dziurek jedna tylko w jednej ściance rurki i z czego filce ? odpowiedniej jakości filc z wkładki od butów deklasuje filce Glorii Piana była jakaś lepsza,nie spływałą tak czy co ? Utrzymywała się dosyć dobrze. lepsza to pojęcie względne, jednemu lepsza będzie innemu gorsza, proste. worek, z jednym otworem czy z dwoma otworami jest lepiej ? Z dwoma małymi jest OK, ale czas pianowania jest krótszy, niż z jedną małą.
Rekomendowane odpowiedzi