Skocz do zawartości

Polerka felg aluminiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może i ja pokaże co udało mi się zrobić ostatnio :)

Pierwszy raz miałem doczynienia z polerowaniem aluminium.

Felgi marki RH

Do polerowania użyłem Autosol do metalu ;)

w473.jpg

5i03.jpg

9nhv.jpg

asu8.jpg

• Odpowiedzi 956
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, zabieram się właśnie za swoje felgi. Potrzebuję kilku porad. Lakier z felgi ściągnę scansolem, uprzednio uszkadzając lakier papierem ściernym. Następnie zamierzam zacząć od papieru 500 we wnękach felg, 800 z zewnętrznej strony, przechodząc przez 1000, 1500 i kończąc na 2000. Lecz co później ? filc i autosol, a następnie bawełna i autosol do metalu. Czy jest jakiś klar na polerowane aluminium ? Jak o to zadbać, gdy felgi będą na aucie ?

Opublikowano

Ja zaczynałem od 220-320 na sucho =>400-600-800-1500-2000-2500 na mokro

.

Kupiłem okrągły filc niestety nie mogłem nim podejść rantu więc użyłem bawełnianych szmatek + Autosol do metalu.

Opublikowano

Jak widać na zdjęciach nie zostały.

Miejscami gdzie felgi były przytarte o krawężnik używałem 80.

Po po to przeskakuje się na większe gradacje papieru żeby usunąć rysy po poprzednim papierze. Przeczytaj ten temat a będziesz wiedział wszystko co potrzebne do rozpoczęcia polerki.

Opublikowano

Ok. A po papierze 2000 czym wykończyć na lustro ? Zastanawiam się nad autosolem z filcem polerskim, a wykończenie mothers mag and aluminium polish z padem bawełnianym (mothers będzie stosowany do odświeżania felg).

Opublikowano

Ja bym filc sobie odpuścił bo morze ci porysować alu. I cała praca od nowa :/. Autosol do metalu + bawełna i będzie Pan zadowolony. Mohersa możesz używać do pielęgnacji. Zresztą te felgi co pokazywałeś na fotkach powinny bardzo łatwo pokazać swoje prawdziwe piękno :)

Opublikowano

Tak się zastanawiam, czy zamiast bawełny nie spróbować użyć mięciutkiego pada 80mm do cleanera. Moje felgi są prawie płaskie. Jak sądzicie ?

Naturalnie w połączeniu z autosolem do metalu lub mothersem

Opublikowano

lepszy będzie twardy, kiedyś tak robiłem tylko z delikatniejszą pastą

tyle że dla odświeżenia po jakimś czasie użytkowania felg

Opublikowano

Panowie czy działanie scansolu jest zależne od temperatury ? Dzisiaj nałożyłem go na felgę mercedesa i po dwóch godzinach ruszył tylko wnęki.

Opublikowano

Przy niskich temperaturach działa słabiej

Nie wiem jakie Mercedesy masz, ale one generalnie mają grubo położony lakier, ale schodzi warstwami bez większego problemu

Opublikowano
Przy niskich temperaturach działa słabiej

Nie wiem jakie Mercedesy masz, ale one generalnie mają grubo położony lakier, ale schodzi warstwami bez większego problemu

seginy. zastanawiam się czy leży na nich jakiś klar piecowy. dwie godziny po nałożeniu scansol ruszył jedynie lakier we wnękach, z zewnątrz lakier nawet nie zmatowiał.

Opublikowano

Quest

na seginach powinno bez problemu puścić ,

spróbuj paintremovera w spreju, albo nałóż scansol i ostreczuj felgę . Ja kiedyś tak robiłem i pomagało

Opublikowano
Quest masz nowy scansol ? Czy był już kiedyś otwarty wcześniej i po czasie go użyłeś ? :idea:

Tak to ten nowy zielony scansol. Kupiłem go 3 tygodnie temu i używałem od tamtego momentu. Jeszcze dziś spróbuję jeśli się nie uda to kupię co innego.

[ Dodano: 21 Luty 2014, 08:04 ]

Tak to ten nowy zielony scansol. Kupiłem go 3 tygodnie temu i używałem od tamtego momentu. Jeszcze dziś spróbuję jeśli się nie uda to kupię co innego.

Opublikowano
nowy zielony scansol
Kupiłem go 3 tygodnie temu i używałem od tamtego momentu

Jeżeli jeszcze pędzelek do nanoszenia maczałeś bezpośrednio w puszcze to on nie ma prawa działać ;)

Eco to się nadaje najwyżej do usuwania akwareli, a nie piecowych lakierów... kup Strong'a lub PaintRemovera w sprayu :)

Opublikowano

Polerował ktoś z Was stylingi 33 (ori BMW) idzie to alu na rantach na błysk wyciągnąć, czy muszę szukać innej koncepcji?

Opublikowano

Powiedzcie czy do odświeżenia polerowanych felg wystarczy samo przepolerowanie ich pastą czy lepiej najpierw zmatowić je papierem np 2500 a później polerować? Kupiłem już jakiś czas temu coś takiego http://allegro.pl/tarcza-polerska-trzpi ... source=mlt i powiedzcie czy nada się to do późniejszego wykończenia felg czy np dokupić jeszcze coś takiego http://allegro.pl/tarcza-polerska-trzpi ... source=mlt ? Co do pasty to chcę zakupić tą od Mothers.

Zapomniałem wspomnieć o samych felgach, są to felgi od Mercedesa Alphard firmy ronal a tutaj zdjęcie: http://i43.tinypic.com/wmfin4.jpg felgi są ogólnie w dobrym stanie, tylko poler po całym sezonie stracił swojego blasku. Mogę liczyć na jakąś podpowiedź? Pozdrawiam

Opublikowano

Panowie którego megsa używać? Znalazłem kilka rodzai i zgłupiałem.

1. 549770781.jpg

2. images?q=tbn:ANd9GcToUTrVHm-ya5ixtudrTTvldmxicVQu8vMa1KaBQkSj0JQCV26l

3. 0_0_productGfx_0e92f9f3b529ecca0c2bdcc8b0c82f6b.jpg

4. 515QN88RAML._SY300_.jpg

I jak to ma się w porównaniu do Autosol Aluminium Polish lub Autosol Metal Polish?

Opublikowano

Autosol na zrobionym własnoręcznie padzie ze starej bawełnianej koszuli nocnej Mamy lol

Co prawda osłona podwozia to nie felga, ale jak na 20 letni kawałek cieniutkiej blachy aluminiowej która gnie się pod palcem, a po której waliły kamienie, sól i błoto, to myślę że z tej pasty można być zadowolonym :)

Niestety dla mojej starej wiertarki to był o jeden most za daleko ;-)

DSC_0310.JPG

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Muszę w internecie zamówić sobie tarcze polerskie do pracy z Autosolem na feldze. I zastanawiam się czy wziąć tarcze bawełnianą czy flanelową.

Którą polecilibyście, do ostatniego etapu polerki (naturalnie ostatni papier wodny to 2500). Bawełna czy flanela ?