Skocz do zawartości

Polerka felg aluminiowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest to polerowane alu pokryte klarem. Te białe wykwity to utleniające się aluminium.

Przeczytaj chociaż połowę tego tematu to będziesz wiedział co z tym zrobić :good:

• Odpowiedzi 956
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A gdyby polerowane alu pociągnąć jakimś smarem/olejkiem w miare dokładnie żeby aż tak wilgoć nie osiadała na czole felgi ?

Moje doświadczenia związane z zimowaniem polerki nie są miłe. Powstały utlenione kwiatki i śniedź.

Co o tym sądzicie?

• Dystrybutor
Opublikowano

polerowane felgi nie mają życia przez jazde zimą żadne smarowanie nic nie da swoją drogą pierwszy raz słyszę o takim pomyśle

Opublikowano
polerowane felgi nie mają życia przez jazde zimą żadne smarowanie nic nie da swoją drogą pierwszy raz słyszę o takim pomyśle

Stronę wcześniej napisałem, ze felgi będą przez zimę leżakować.

Ja się boję myjek bezdotykowych, żeby felgi mi nie zaszły mgłą od chemii z myjek, więc tu nie ma mowy o męczeniu polerki w zimę ;)

• Dystrybutor
Opublikowano

w takim razie jakim cudem zajdzie ci polerka? Kilka polerowanych kpl już miałem i nigdy nic przez leżakowanie się felgom nie stało

• Dystrybutor
Opublikowano
:o to mnie troszkę zdziwiło bo też miałem polerowane alu i było po zimie ok a jak by felgi nawoskować?
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam zamiar przepolerowac moje felgi Tomason TN1.

http://imageshack.us/a/img201/5905/p9i4.jpg

Front jest oryginalnie polerowany a reszta felgi jest lakierowana. Dobry polysk uzyskam po ściągnięciu farby np. scansolem czy wystarczy przelecenie samymi papierami ściernymi/wodnymi i pasta autosol metal polish? Przy usuwaniu farby z frontu przy takiej feldze boje sie ze uszkodzę lakier na reszcie felgi.

Opublikowano

Tomasony nie są polerowane tylko "toczone"... zauważ posiadają drobne rowki i na to klar..

Scansolem usuniesz klar i możesz przepolerować :)

Opublikowano

Masz racje. Nie wiem dlaczego sugerowałem się opisem z neta. Tak zrobię, dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Adre

jak usuniesz klar to musisz usunąć te przetłoczenia żeby powierzchnia była gładka ( czyli mozolne papierkowanie wodnymi ) i później autosol i polerka

Opublikowano

Tak? w jaki sposób chcesz usunąc klar scansolem z frontu tak aby nie uszkodzić reszty lakieru?

Nie oszukujmy się nie da się idealnie tego tak zrobić,jedyny możliwy sposób to krążki ścierne na polerkę z regulacją obrotów i jazda,bezpiecznie i skutecznie oraz przetłoczenia się usuną idealnie bez wysiłku ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie zaryzykowałem i kupiłem polecany scansol do ściągnięcia lakieru z felgi i lipa :(

Co następne remosol? Ma dobre opinie ale scansol tez miał dobre :o

Opublikowano

No nie działa,zostawiłem na 4h i nic.Zostawiłem na cała noc i dalej nic.Temp otoczenia ma znaczenie?

Opublikowano

Chyba eco,bo cos pisało na etykiecie że nie zawiera szkodliwych subst itp. tylko taki u mnie w mieście był.

Pewnie zwykł mocniejszy :o