Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, próbowałem Tenzi Aluxa do mocno zasyfionych felg. Niestety w wielu miejscach brud się nie domył :/ Moje pytanie jest czy alux gt w wersji z atomizerem (spray) jest już jakiś rozcieńczony? Może ten w butelce jest nierozcieńczony i lepiej by podziałał?

Panowie a propos rozcieńczania. Posiadam produkt Tenzi En-Jee przy rozcieńczeniu 1:5 działa wyśmienicie, mam pytanie czy produkt rozcieńczać na bieżąco czy można zrobić miksturę i odstawić na półkę - jak z jej właściwościami po jakimś czasie ? Pytanie dotyczy również APC ;)

Panowie a propos rozcieńczania. Posiadam produkt Tenzi En-Jee przy rozcieńczeniu 1:5 działa wyśmienicie, mam pytanie czy produkt rozcieńczać na bieżąco czy można zrobić miksturę i odstawić na półkę - jak z jej właściwościami po jakimś czasie ? Pytanie dotyczy również APC ;)

Moim zdanie można rozcieńczać "na zaś" o ile rozcieńczasz to z wodą demineralizowaną. W przypadku zwykłej kranówy po pewnym czasie mogą wytrącać się osady, które o ile nie wpłyną negatywnie na jakość specyfiku o tyle mogą zapchać dysze spryskiwacza czy pianownicy.

Moim zdanie można rozcieńczać "na zaś" o ile rozcieńczasz to z wodą demineralizowaną

U mnie Tenzi Alux 3miesiące stał rozcieńczony.Co do osadów po wodzie kranowej nie przyglądałem się dokładnie.Nie zapchał spryskiwacza i moc domywania bez zmian była.Wiec wszystko jak dla mnie ok

Czy może już ktoś z Was próbował Monello Non-Ferro Iron? Może ktoś osobiście porównał do CarPro IronX?

Jestem właśnie na kupnie i dlatego pytam czy Monello tak jak na filmach na YT pokazują jest taki skuteczny.

Czy może już ktoś z Was próbował Monello Non-Ferro Iron? Może ktoś osobiście porównał do CarPro IronX?

Jestem właśnie na kupnie i dlatego pytam czy Monello tak jak na filmach na YT pokazują jest taki skuteczny.

Mariusz dostałem próbkę monello od Shiningcar, jutro sprawdzę organoleptycznie i dam znać jak się spisał ;)

kupiłam właśnie Sonus Rim Bright i wczoraj była okazja sprawdzić jak sobie radzi.

W felgi wżarty brud z pyłu z klocków, którego nawet paznokciem nie dało się ruszyć.

DSC02890.JPG

Sonus, szczoteczka do zębów i szuru buru :D

DSC02896.JPG

tu inna felga, gdzie brud nie był wżartyi zaraz po psiknięciu preparatu, sam spływał

DSC02904.JPG

efekt :)

DSC02900.JPG

środek fajny, ale żeby doczyścić ten stary pył z klocków, trzeba się było sporo naszczotkować

Mariusz dostałem próbkę monello od Shiningcar, jutro sprawdzę organoleptycznie i dam znać jak się spisał ;)

Fajnie jak byk - daj cynk jak się sprawuje. Muszę coś kupić, IronX od CarPro jest po prostu sprawdzony i jest super (zapach nie ma dla mnie znaczenia - chodzi o właściwości czyszczące), jeżeli Monello tak jak pokazują na filmach faktycznie działa to wezmę Monello.

Dzięki uprzejmości Karola z ShiningCar otrzymałem do testów próbkę Monello Non-Ferro Iron na początek krotki opis produktu:

Monello Non-Ferro to wyjątkowo skuteczny, dzięki składowi oraz konsystencji gelu produkt do czyszczenia wszelkich powierzchni (lakier, felgi) z osadów metalicznych. Produkt posiada neutralne pH wynoszące 6,8.

Reakcją na zetknięcie się produktu z osadami takimi jak opiłki metalu jest barwienie na purpurowy kolor.

Niewątpliwą zaletą produktu jest gęsta konsystencja, która pozwala na odpowiednio dłuższą penetrację czyszczonej powierzchni.

Na pierwszy ogień poszły felgi(były robione jakieś 2 miechy temu Ironx ale jak widać troszkę syfy się już nazbierało) :

9f36a9474015758e.jpg

74a216ff140c7260.jpg

660e336c7820d00f.jpg

zostało troszkę wiec nie omieszkałem spróbować na zderzaku

e42d3dfe8361d9a8.jpg

Podsumowując Monello Non-Ferro Iron mogę uznać jako godnego przeciwnika dla IronX'a, teraz kilka moich spostrzeżeń :

- moim zdaniem jest lepszy od ironX'a, na pewno ma lepszy zapach - tzn nie tak ostry jak iron

- wydaje mi się że lepiej krwawi(ale to tylko moja subiektywna ocena)

- gęsta konsystencja żelowa nie spływa tak szybko jak po ironX

Tak czy inaczej, next będzie monello :mrgreen:

P.s. to mój pierwszy teścik wiec prosim o wyrozumiałość :|