Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na dobrą sprawę środków do felg używam tylko na gruntowne mycia,a tak to psik pianą przy pianowaniu,potem jeszcze raz pianą i pędzelkiem,lub wheel woolies i bez problemu nawet brud po 1,5-2kkm się ogarnia ;)

Na kołach leży Sonax BSD :mrgreen:

Doczyściłem ostatnio moje zimowe felgi, poszło o wiele łatwiej niż myślałem

1) sonax extrem

2) ironx

wyszczotkowałem i efekt - prawie jak nowe.

dodatkowo obleciałem glinka bh - soft

ale mam problem z osunięciem czarnego nalotu w miejscach gdzie felgi sa delikatnie uszkodzone czy to od zakładania na auto, czy ranty od zakładania opony. zostały czarne ślady.

probowałem punktowo

tarx

ironx

sonaxem extreme

apc

i nic nie chce pomoc w doczyszczeniu tych drobnych szczegółów

przykładowy czarny ślad w dziurce po jakimś uszkodzeniu nie do ruszenia dla mnie ( pewno cos zle robie )

nxiv.jpg

Panowie pomocy! bo chciałem jak najlepiej doczyścić felgi przed kwarcem.

• 3 tygodnie później...

Oki to czekam na relacje ZółtyDziobek :) W każdym razie ja już je testowałem na felgach w kolorze szarym i lekko się przeraziłem, gdy płyn spływający z felg na kostkę też był szary :shock: Na szczęście po prostu kolor tego płynu jest właśnie lekko szarawy. Użyłem go raz i dość szybko spłukałem, także poczekam na relację jak się sprawdzi przy dokładnym myciu :) pzdr

Może był szary bo w końcu brud kolorowy nie jest ? :P

Więc, ja myłem różowe felgi ( :mrgreen: ) więc bym widział jak mi lakier spłynie, ale nic takiego się nie stało :) Popsikałem, szorowałem pędzelkiem na który nalałem pare kropel szamponu i wszystko było ok ;) Więc wydaje mi się, że o ile nie zamierzasz zostawiać felg w tym preparacie zamoczonych na noc to nic nie zrobi złego :P

Oke ;) ile mniej wiecej odczekać między kolejnymi warstwami 1000P ?

ps używał ktoś Ataku Autolanda do mycia felg? Producent nie bardzo napisał, czy jest w nim kwas i czy nada się do lakierowanych felg. Jest jedynie info o środkach powierzchniowo czynnych...

Mimo zamieszczenia na etykiecie zdjęcia felgi fabrycznie polerowanej, nie zabezpieczonej lakierem (!), ten środek się do nich absolutnie nie nadaje :mrgreen:

Za to do felg lakierowanych, nie ma problemu. 99% felg na rynku jest lakierowana, gdyby do nich się nie nadawał byłby trochę za wąsko wyspecjalizowany jak na środek ze stacji benzynowej/hipermarketu ;)

Heh rozróżniam jeszcze kolor brudu od płynu, specjalnie spryskałem go gdzie indziej, żeby sprawdzić i jest lekko kremowo-szarego koloru :P No to fajnie jak teścik wyszedł :) Z tym polerowanym aluminium chodzi o to, że może wejść z nim w reakcję ?

Pytanko do speców, cóż to może być na ramionach felgi i rancie? Ta jaśniejsza część oczywiście. Polerowane alu? Czy farba? Czy może polerowane alu zabezpieczone klarem?

65c32c669b49d972med.jpg

Maciej WTN miałem i byłem bardzo zadowolony do czasu gdy odpadła rączka (z mojej winy bo dosyć mocno ją wyginałem - spokojnie można było czyścić wewnętrzne części felg.)

Nie mam niestety porównania z Dayton'em, mogę tylko powiedzieć że sztuczne włosie pod roku użytkowania (2-3 samochody co tydzień) było nieruszone.

• 3 tygodnie później...