Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :)

Ja mam małe pytanie, co prawda felgi nadają się w 100% do renowacji, ale muszę trochę pozbierać zanim do tego dojdzie. (PS. ktoś poleca coś w Łodzi/okolicach? )

W międzyczasie warto spróbować doczyścić felgę i z tego co widzę polecacie głównie IronX na hardcoreowe zabrudzenia. Przewinął się też Tenzi Alux parę razy więc....

Czy Iron jest o współmiernie lepszy do swojej ceny względem TAluxa?

Przypomnę:

500ml Ironx ~ 70zł

1000ml Tenzi Alux ~ 25zł.

Alux się sprawdza w mojej opinii i dobrze domywa nawet niezłe "szczury" :good: Napisz do solla bo on gdzieś teraz dał swoje felgi do regeneracji i malowania ;)

yukon, jeszcze nie dałem ;)

Ale chyba na poleconych postawię, cena jest sporo niższa niż w Łodzi.

Przy okazji zrobiłem fotki "pacjentek", może teraz będziecie łatwiej powiedzieć, czy IronX/Alux faktycznie działają cuda. ;)

felga2i.th.jpg felgas.th.jpg

Felgi kosmetykami nie dorobię, ale jak by się zachował ten syf wewnątrz felgi pod wpływem w.w?

Panowie, mam alu felgi na których jest co nieco czarnych kropek, twardych, ostrych itp. Ruszyć je można tylko mechanicznie. Jaką chemię użyć aby pozbyć się tych kropek. Nie wiem czy te kropki to jakieś bloto czy asfalt, smola itp. Zwykły Sonax nie rusza tego a skrobać nię będę przecież :) Kropeczki sa wielkości łepka zapałki.

Osobiście na felgi stosuje PB Wheel Sealant i mogę go szczerze polecić. W miarę długo się utrzymuje (około 1,5 miesiąca), pięknie kropelkuje (najlepiej wśród testowanych przeze mnie), jest łatwy w aplikacji i ma przyjemny zapach:)

Jeśli zależy Ci na długiej trwałości wosku na felgach to możesz wziąśc sampler finish kare 1000p. Jest wydajny więc wystarczy na długi czas.

Przed nałożeniem wosku (dla jego dłuższego żywota) warto byłoby wyglinkować i dać cleaner na fele ;)

Pozdr.

[ Dodano: 2 Czerwiec 2013, 20:15 ]

Co do późniejszego (i regularnego ) mycia zabezpieczonych felg to dobrym rozwiązaniem będzie np. BILBERRY WHEEL CLEANER z Valetpro.

Sam go używam, bo dobrze czyści i jest bezpieczny dla wosku.

Tak jak napisałem, środek ten zda egzamin w przypadku regularnego mycia felg. Z mocno zaschniętym i długo leżącym brudem może sobie w pełni nie radzić.

Mam nadzieje, że pomogłem.

Używa ktoś może środka CAR PRO TRIX ? Wiem że jest to mieszanka IronX+ Trix ale nie wiem co lepiej wybrać. Potrzebuje dobrego środka do częstego czyszczenia felg (raz na tydzień) wcześniej używałem IronX i nie wiem czy zostawać dalej przy nim czy jest coś może w podobniej cenia a bardziej wydajne bo Iron sporo kosztuje... No ale jeśli jakościowo jest naprawde dobry to zostane przy nim.

Zastanawiam się nad 3 opcjami.

1 http://showcarshine.pl/1085-bilt-hamber ... wawic.html

2 http://showcarshine.pl/1054-car-pro-tri ... -tarx.html

3 http://showcarshine.pl/608-car-pro-iron ... fibra.html

Co najlepiej wybrać, oczywiście żeby środek był bezpieczny dla felg alu. :)

Szary93, jak myjesz felgi co tydzień, to w zupełności wystarczający Ci będzie płyn do felg typu Billberry - i to rozcieńczony np. 1:3

A IronX użyj powiedzmy raz na 2 miesiące (zależy jakie przebiegi robisz), żeby rozpuścił to co się nagromadziło, a jest niewidoczne.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

ja użyłem sonax extream do felg (29,90zł w tesco)...efekt zaskakujący nawet dla poprzedniego właściciela autka którym jest mój dobry kolega...felgi 5 lat nie były czyszczone dokładnie i zmieniły odcień ze srebrnego na lekko złoty :P efekt zadowalający ...

czy warto dopłacić i wziąć alux strong od zwykłego? wszystkie auta które do mnie trafiają przychodzą z niemiec, belgii i zazwyczaj felgi bywają praktycznie nigdy nie czyszczone.. bynajmniej na takie wyglądają.. a może jakaś inna alternatywa? oczywiście patrząc na jakość/cena bo dla siebie prywatnie to bym wziął ironX

• 1 miesiąc temu...

Kończy mi się VP Bilberry na którego złego słowa nie mogę powiedzieć. Korzystałem z niego do cotygodniowego odświeżania/mycia felg. Zastanawiam się w celu zaoszczędzenia kasy i zakupu VP Blue Gel. Też byłby używany do mycia felg raz w tygodniu czyli lekko brudych. Wiem ze blue gel jest do mocnijszych zabrudzeń, ale przy rozcieńczeniu będzie słabszy i tutj właśnie moje rozterki. Oczywiście dam radę z kasą ale pytem bo co mi tam. Aha chcę kupić 5 l bańkę.