Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź

MetalMagnes

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,

Jutro będę zamawiał to coś:

Collinite # 476

Meguiars Ultimate Compound

Meguiars Deep Crystal Polish 1 Paint cleaner

Meguiars Deep Crystal Polish 2 politura

GLINKA DO LAKIERU clay bar 200g biała

Meguiars Unigrit 3000

GABKA Z PIANKI DO SRODKÓW POLERSKICH

GABKA MIKROWLÓKNO DO SRODKÓW POLERSKICH

3M Pady: Żółty, zielony oraz niebieski

I teraz pytania:

1.Do tego zestawu brać Colli 476 czy #16? naczytałem się trochę na temat tych wosków, i stawiam raczej na 476, aczkolwiek reszta specyfików jest megsa, może lepiej będzie się trzymał #16 z tym zestawem?

2.Jako cleaner brać megsa DC1 czy moze lepiej zamówić swirtX, czytałem ze też jest wystarczającym cleanerem, a poza tym przyda się na zaswirlowane elementy- tak wiec mamy 2w1- i zaoszczędzone trochę grosza.

3. Pady 3m, zielony na wieksze "problemy", żółty do zwykłej polerki, a na wykończenie brac niebieski czy czarny, sa jakieś różnice?

Fk1000p daje rady na SRP,mam w tej chwili takie combo na lakierze.

Jakiego używasz QD do tego? Szukam jakiegoś a FK są tylko sample wszędzie. Dlatego zastanawiam się nad czymś innym. W tej chwili posiadam Spray & Gloss. Chyba warto było by zainwestować w coś na polimerach

Dzięki za odp. chyba się na niego zdecyduje.

Mam jeszcze inne pytanie, wie ktoś czy na miejscu w Gdańsku bądz Trójmieście można gdzieś kupić aplikatory gąbkowe, najlepiej Megsa lub podobne

Last Touch jest super - do tej pory używałem QD oraz UQD, ale drogo wychodziło. Może nie jest tak dobry jak UQD (odpychanie wody), ale i tak doskonale się spisuje. Rozcieńczenie 50/50 jest tylko do glinkowania, jako detailer nie rozcieńczasz.

Mam od Marka próbkę Autoglym SRP, jako że to próbka żadnych instrukcji na niej nie ma.

1. Jak/czym ją nałożyć? (wymieszać z wodą / bezpośrednio gąbką?)

2. Wystarczy przed nałożeniem umyć autko wodą z szamponem, czy glinkowanie wymagane by to miało sens?

3. Jak z wydajnością, bo mam tego dość mało ;) ?

[edit]

Dodam tylko, że lakier jest w tragicznym stanie, klar odchodzi w niektórych miejscach, a autko nie było wcześniej pielęgnowane poza odświętnym myciem wodą z szamponem Turtla.

1. Jak/czym ją nałożyć? (wymieszać z wodą / bezpośrednio gąbką?)

Z niczym tego nie mieszasz. Wg. mnie najlepiej SRP nakładać gąbką z MF

2. Wystarczy przed nałożeniem umyć autko wodą z szamponem, czy glinkowanie wymagane by to miało sens?

Przed nakładaniem najpierw umyłem auto + glinkowanie

Zależy ile masz tej próbki? Zazwyczaj próbka starcza na 1 element karoserii np. maskę

Dodam tylko, że lakier jest w tragicznym stanie, klar odchodzi w niektórych miejscach, a autko nie było wcześniej pielęgnowane poza odświętnym myciem wodą z szamponem Turtla.

To niestety ale cudów się nie spodziewaj po SRP. W zasadzie chyba nie zauważysz jakiejś poprawy stanu lakieru. WG mnie SRP można używać jak lakier jest w bdb stanie. Maskuje dosłownie płytkie ryski.

Czekam na paczke, ktora zawiera m.in. wosk SONAX Xtreme Wax 1 full protect.

Czy glinkowanie przed woskowaniem jest absolutnie niezbedne?

Czytalem gdzies, ze mozna ten krok pominac czyszczac auto benzyna ekstrakcyjna (po wymyciu), prawda to?

Na dzien dzisiejszy, wolalbym sie nie pchac w dodatkowe koszta, stad pytanie (predzej czy pozniej i tak kupie).

Sobiech napisał/a:

Zależy ile masz tej próbki? Zazwyczaj próbka starcza na 1 element karoserii np. maskę

Przy ręcznej aplikacje i odpowiednie cienkiej warstwie, próbka SRp starczy na co najmniej jedno duże auto. Mi jeszcze sporo zostało po aplikacji na vw polo.

wracając do benzyny - czasem tylko benzyna usunie to, z czym glinka sobie nigdy nie poradzi. dla mnie oba te produkty się idealnie uzupełniają. ostatnio oczyszcałem całe boki do okien benzyną, bo samo glinkowanie niewiele dało.

Czy taka lampa wystarczy do oświetlenia polerowanego panelu.

60 bardzo jasnych, energooszczędnych, białych diod LED koszt tylko 59,99 a lampa metalohalogenowa ponad 200 zł

PL_33349_01_b.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.