pcefun Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Cześć, korzystał już ktoś z miotełki do kurzu nasączonej parafiną? Jak to się sprawdza na jasnych lakierach? Swissvax i Meguiars mają podobne szczotki, z tym że w sklepie Swissvax jest tańsza o 50zł. Trochę paradoks, bo zawsze myślałem, że swissvax jest dużo droższy od meg.
CarSPA-Zymöl Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Mam nadzieje ze nie bede posadzony o lobby. Chodzi mi tylko ze Zymol oferuje jeszcze inna miotelke, ktora jest wykonana z naturalnej welny. Nadaje sie tez bardzo dobrze przy korekcie lakieru(pewnie tak jak miotelki Meguiars i Swissvax).
Big Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Mam i używam "takiej" miotełki. Takiej napisałem w cudzusłowie, bo jest to szczoteczka do kurzy kupiona w ... supermarkecie za 9,99 zł Musze przyznać, że mam ja juz 3 lata i sprawuje sie rewelacyjnie
pcefun Opublikowano 15 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Mam nadzieje ze nie bede posadzony o lobby Myślę, że nikt nie ma tutaj złych intencji Zymol oferuje jeszcze inna miotelke Rzeczywiście. Przepraszam za przeoczenie. Mam i używam "takiej" miotełki. Takiej napisałem w cudzusłowie, bo jest to szczoteczka do kurzy kupiona w ... supermarkecie za 9,99 zł Musze przyznać, że mam ja juz 3 lata i sprawuje sie rewelacyjnie Też nasączasz ją parafiną, czy jest to zbędne w przypadku takich miotełek?
Big Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 Też nasączasz ją parafiną, czy jest to zbędne w przypadku takich miotełek? Nie, nieczym jej nie nasączam.
Gość Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Widziałem też taką z APP. Jest już nasączona, ale co jakiś czas trzeba to ponownie zrobić. Też to mają, ale nie wiem jak ze skutecznością
julian Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 ja nie mialem pojecia, uzywam tylko mikrofibry. ale jesli ktoś będzie miał okazje używać, to prosze o krótki opis, bo sam jestem zainteresowany!
wax-master Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Jako że pracuję w SV to do kurzu używam Car Duster SV, nie używałem szczotek innych producentów więc nie mogę porównać. Powiem tylko że nasączanie płynem antystatycznym jest bardzo przydatne: bez płynu: kurz jest przesuwany i zazwyczaj przy krawędziach i w szczelinach zostaje jego duża warstwa (czyli dodatkowa robota) z płynem: szczotka pochłania kurz maksymalnie nie rozprowadzając go powtórnie
Gość Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Nie wiem jak wy, ale mam wrażenie, że przy odkurzaniu auta mikrofibrą powstają nowe rysy. Zawsze jakieś drobinki piasku zostaną na lakierze
Tomasz KRK Opublikowano 21 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2009 Piasek to nie kurz, jest za ciężki żeby osiadł na czystym aucie czekającym np w garażu na klienta, ewentualnie na wystawie w salonie. Chyba, że odkurzasz samochód który jeździł po drodze, co jest już ryzykowne.
Gość Opublikowano 22 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2009 rozróżniam tą subtelną różnicę spotkałem się z opiniami osób z branży lakierniczej, że można tak robić, stąd moja wypowiedź
Roman Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 ...odkurzam zazwyczaj maks jeden dzien po wosku lub myciu ..zadnych miotelek ,robie to rekawicami do mycia auta.Turtle
Thomas Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 zadnych miotelek ,robie to rekawicami do mycia auta.Turtlemiotełka jest zawsze pod ręką,dużo miejsca nie zajmuje i z tego co widzę są bardzo dobre efekty,rękawica tego nie da gdyż rękawica w pewnym sensie może rozetrzeć kurz zostawiając jego część na desce
Łukasz Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ja używam czegoś takiego: Używam od 3 miesięcy i myślę, że jest to bardzo fajne rozwiązanie, ale tylko jak auto jest w miarę czyste i pokryte kurzem - jeżeli jest typowy brud to przeciąganie jakimkolwiek dusterem nie jest dobre dla lakieru.
Gość Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 ta szczotka jest przydatna szczególnie to ciemniejszych kolorów. kolega ma czarny i jak się przykurzy taką właśnie szczotką czyści, efekt rewelacyjny
Gość Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ja używam czegoś takiego: Obrazek Używam od 3 miesięcy i myślę, że jest to bardzo fajne rozwiązanie, ale tylko jak auto jest w miarę czyste i pokryte kurzem - jeżeli jest typowy brud to przeciąganie jakimkolwiek dusterem nie jest dobre dla lakieru. Co to za szczotka ? Są jakieś podobne w przyzwoitej cenie ? Na allegro zbliżone wyglądem http://moto.allegro.pl/item716666871_sz ... kurzu.html Potrzebuję czegoś do wytarcia 1-2 dniowego kurzu po myciu, szmatką się boje aby nie porysować.
PN Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Potrzebuję czegoś do wytarcia 1-2 dniowego kurzu po myciu jeżeli to jest delikatny kurz to Quick Detailer plus przyzwoita mikrofibra. Ja kiedyś używałem miotełki z piór ale faktycznie ona raczej ten kurz przesuwa niż go zbiera...
Łukasz Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Co to za szczotka ? Nawet nie wiem jak się to nazywa tak naprawdę, bo firmowe to raczej nie jest, ale przyznam szczerze, ze używa to 5 osób i są bardzo zadowolone
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Co to za szczotka ? Nawet nie wiem jak się to nazywa tak naprawdę, bo firmowe to raczej nie jest, ale przyznam szczerze, ze używa to 5 osób i są bardzo zadowolone To może napisz gdzie to kupić ?
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Partner forum Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam Zauwazyłem że Swissvax ma w swojej ofercie płyn do nasączania swojej szczotki do kurzu żeby była delikatniejsza i nie suwała kurzu po lakierze. Czy ten płyn nadaje się do nasączenia takiej zwykłej szczotki typu np jak ta w linku u kolegi wyżej ?? pozdrawiam
Łukasz Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 To może napisz gdzie to kupić ? Tylko USA niestety.
Gość Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Prawde mowiac zadne szczoteczki nie sa zalecane do usuwania kurzu z lakieru.Najlepsza metoda jest quick detailer ze microfiber towel. P.S. Przepraszem za moje bledy i brak slow ale urodzilem sie i mieszkam za granica.
Thomas Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Najlepsza metoda jest quick detailer ze microfiber towel. wg mnie najlepsza metoda to spłukać samochód
Gość Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Najlepsza metoda jest quick detailer ze microfiber towel. wg mnie najlepsza metoda to spłukać samochód I tu masz racje! Ale jak chcesz szybko odswiezyc lakier to QD jest najlepsza metoda.
Łukasz Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 I tu masz racje! Ale jak chcesz szybko odswiezyc lakier to QD jest najlepsza metoda. Żona kolegi chciała mu pomóc i wzięła QD, mikrofibrę i chciała trochę pomóc - efekt taki, że był nie tylko kurz, ale grubsze pyłki i nawiało drobinek piasku i porysowała mu część lakieru - dobrze, że udało nam się to wypolerować. Wniosek taki, że jak jest tylko kurz i to warstewka mała, albo suche świeżo opłukane wodą auto to spokojnie można przetrzeć QD lub jeszcze lepiej UQD, ale jak jest coś innego to ja bym nie ryzykował.
Rekomendowane odpowiedzi