Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

mam pytanko, jako początkujący :mrgreen: , więc proszę o wyrozumiałość :D

Mam wosk collinite 476 , czy jak woskuje auto to szyby również nim jechać ? Czy tylko lakier ?

Pozdrawiam

• Administrator
Posted

JacekKu, możesz wszystkie oprócz przedniej.

Posted

Dzięki :-]

No właśnie o przednią miałem największe obawy jak będą wycieraczki zbierać

Z rugiej strony woda lepiej spływa :evil:

• Administrator
Posted

Żeby woda lepiej spływała z szyb musisz użyć tzw niewidzialnej wycieraczki. Woda ucieka jak głupia ;)

Posted

albo specjalnych sealantów do przednich szyb, które dają efekt wspomnianej "niewidzialnej wycieraczki"

• 3 years later...
Posted

W przeszłości kładłem sealant na szyby (w tym przednią) i było ok (bez cleanera, tylko po umyciu szyby płynem) - nic się nie mazało, nie było problemów w nocy. Za to po wosku DJ BV robiły mi się krótkie mazy w czasie pracy wycieraczek, a w nocy szyba załamywała nieprzyjemnie światłą jadących z naprzeciwka aut - dlatego przerzuciłem się na typowe hydrofoby do szyb.

Posted

jozek726, do szyb tylko tzw. niewidzialne wycieraczki.

z tych tańszych masz np. RainX a z tych droższych i lepszych np. Gtechniq G1, Autobrite Repel, Nanolex Ultra Glass Sealant

• Moderator
Posted
ja mam wszystkie nim nawoskowane :)

To tak jak moje plus od czasu do czasu BSD :)

• 7 months later...
Posted
Zdecydowanie wole niewidzialne wycieraczki. Dosc dlugo wytrzymuja i calkiem fajnie znosza mycia.

na bocznych leży jak zła!

Posted

Ja ostatnio kupiłem Mainz Reign. Jest napisane żeby aplikować w temp. powyżej 12 stopni, także niedługo sprawdzę jak się spisuje. :)

Posted
Ja ostatnio kupiłem Mainz Reign. Jest napisane żeby aplikować w temp. powyżej 12 stopni, także niedługo sprawdzę jak się spisuje. :)

Pablo dzisiaj mieliśmy już 10 stopni więc nie jest źle. Grunt to dobrze przygotowane szyby, odtłuszczone i wymyte :) Polecam nałożyć dwie warstwy :)

• 5 weeks later...
Posted

Porównując RainX i Mainz Reign według mnie przewagę ma Mainz. A jeżeli coś z trochę wyższej półki to zdecydowanie Gyeon Q2 View.

• 7 months later...
Posted

cześć,

jakieś 2 miesiące temu położyłem wosk na przednią szybę, obecnie jest już na wykończeniu, wczoraj kupiłem RainX, w związku z planowaną przyzwoitą pogodą jutro pytanie: czym zdjąć resztkę wosku?

wystarczy dobry płyn do szyb czy mogę użyć cleanera + IPA po wszystkim?

Posted

wystarczy dobry płyn do szyb czy mogę użyć cleanera + IPA po wszystkim?

Ja robiłem tak jak powyżej, bo sam płyn niewiele zdziała. Wykonaj "zabieg" i sprawdź czy na szybie robi się tafla wody, wtedy jest pewność że szyba jest odpowiednio przygotowana pod NW.

Posted

nie było tragedi z woskiem, ogólnie dobrze spychał wodę, a wycieraczki nie robiły mazów, więc :good: ale w końcu udało mi się dorwać RainXa :)

• 7 months later...
Posted

Witam. Może mi ktoś powiedzieć czy można nawoskować szyby oprócz przedniej Woskiem Formula 1 "taki żółty" ? zostało mi trochę tego wosku. :mrgreen:

Posted
Witam. Może mi ktoś powiedzieć czy można nawoskować szyby oprócz przedniej Woskiem Formula 1 "taki żółty" ? zostało mi trochę tego wosku. :mrgreen:

Czytałeś temat od początku? Gwarantuje Ci że znajdziesz w nim odpowiedź ;) i marka wosku nie ma tu żadnego znaczenia. Do zabezpieczenia szyb są specjalne środki poczytaj viewtopic.php?p=655837#p655837