Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem auto w którym w który niestety przednie fotele są bardzo zaniedbane. Stan techniczny, potwierdzona historia serwisowa sprawiły, że fotelami się nie przejąłem, teraz jednak czas się za nie zabrać.

Jak się do tego najlepiej zabrać?

2bc0f1c423ae1e35m.jpg

b5f5356358614073m.jpg

705222a623976c8bm.jpg

45daecc3d0430a98m.jpg

• 2 tygodnie później...

Witam, mam pacjenta - BMW e39. Jak widać skóra jest w opłakanym stanie, najbardziej mnie przerażają te pozagniatane miejsca. Czy da się to jakoś wyprostować? Widać też na jednym zdjęciu takie jasne odbarwienie, czy da się to usunąć jakoś?

Album:

https://plus.google.com/photos/10875482 ... g_mZytqwFg

• 2 tygodnie później...

Witam,

chcę się zabrać za moją skórę w aucie.

Niżej zdjęcia stanu tapicerki (najgorsze miejsca).

Prośba o info jakiego zestawu najlepiej użyć.

Skóra była ostatnio konserwowana ponad rok temu.

Kiedy była ostatnio czyszczona nie jestem w stanie odpowiedzieć.

Auto z 2002 roku, skóra według mnie dobrej jakości. Wtedy nie oszczędzano jeszcze na materiałach :-]

Dzięki za pomoc.

https://goo.gl/photos/xKEwuKRbCyPooHp28

pozdr

kasina415

• 2 tygodnie później...

Panowie mam w swoim W140 czarną skórę i do tej pory myłem ją Angelwax Heaven for Leather + miekka szczotka do skóry po czym wycierałem mikrofibrą. Efekt mycia nawet spoko ale chciałbym przywrócić ją bardziej do oryginału czyli żeby była bardziej matowa. Nie jest jeszcze bardzo błyszcząca jednak nie jest też całkiem matowa. Czy są jakieś środki które mi w tym pomogą i czy m ewentualnie zabezpieczać skórę po myciu?

Siwy_Artur,

W W140 skórzana tapicerka nie jest całkowicie matowa fabrycznie.

Jeśli zależy Ci na maksymalnie matowym efekcie, to po wyczyszczeniu tapicerki, nałóż Colourlock Versiegelung. Jest on w zestawach Colourlocka.

Wiesz chciałbym się zbliżyć jak najbardziej do oryginału, dzięki za pomoc, jak będę miał tylko czas to się tym zajmę i pokaże efekty. A powiedz mi czy po tych środkach skórę należy czymś jeszcze zabezpieczyć i co zrobić aby nie zostawały mi ślady palców na skórze, po dotknięciu nawet spoconymi rękami, i czy środków tych mogę użyć do kierownicy również, i czy nie będzie mi się ślizgać, do tego czy zamaskują ślady przetarć koloru skóry?

Panowanie poratujcie czym wyczyścić taką nietypową skórę (zdjęcie poglądowe z internetu, jutro będę miał możliwość zrobić zdjęcia moich foteli.

Audi RS6 C5 2003 rok, skóra anilina, otwarta.

Identyczna jak ta

Skora_samochodowa_Audi_RS6_2003.jpg

No może moja odcień ciemniejsza, bardziej w szary wpadający

Dodam, że tradycyjne środki takie jak Furniture Clinic, Megs cleaner do skór nie dają rady. Szmatka brudzi się od wykończenia, a tam gdzie zostawie nie roztarty środek wchłania się momentalnie w tapicerkę i zostaje kolejna plama.

Fotele przyjmują brud z otoczenia jak szalone. Gdzieś czytałem o czyszczeniu takiego rodzaju skóry specjalną benzyną ekstrakcyjną.

Przez te zabrudzenia wyglądają jakby miały ze 40 lat, ktoś mi wmawiał że to tak ma być "efekt starej skóry, coś ala marmur" zastanawiam się czy po czyszczeniu odzyskają jednolity kolor.

A powiedz mi czy po tych środkach skórę należy czymś jeszcze zabezpieczyć

Versiegelung to jest zabezpieczenie w postaci polimerowej powłoki. Zapobiega wycieraniu się wykończenia na skórze.

Nie jest to natomiast odżywka do skóry jaką jest np. Zymol Leather Conditioner.

i co zrobić aby nie zostawały mi ślady palców na skórze, po dotknięciu nawet spoconymi rękami

Ślady mogą zostawać z dwóch powodów

1. Na skórę jest położone coś tłustego lub po prostu jest przetłuszczona z brudu i wtedy dotknięcie palcem zostawia ślad

2. Przenosisz zanieczyszczenia z palca na czystą skórę

W pierwszym przypadku wystarczy dobrze wyczyścić skórę, a w drugim wiadomo :)

i czy środków tych mogę użyć do kierownicy również, i czy nie będzie mi się ślizgać

Do kierownicy jak najbardziej. Środki te nie nadają dodatkowego poślizgu.

do tego czy zamaskują ślady przetarć koloru skóry?

Nie zamaskują ponieważ nie posiadają w sobie żadnych pigmentów.

Może być natomiast tak, że po wyczyszczeniu, przetarcia zaczną być bardziej zauważalne.

Naprawdę nikt nie jest w stanie powiedzieć mi niczego innego niż wyczytałem na stroną leaderzentrum ?

Tam nie ma nic konkretnego poza tym, że warto oddać taką skórę do profesjonalnego zakładu...w końcu to forum o detailingu, jakby tak wszyscy swoje problemy odstawiali do firm to nie miało by to racji bytu.

Proszę o poradę - jakiego specyfiku użyć aby poprawić wygląd skóry?

Wygląda jak na zdjęciach:

[mod=Justyna]proszę wstawić zdjęcia w rozmiarze zgodnym z regulaminem[/mod]

Przeglądałem kilka środków z allegro, ale chyba większość jest do czarnej i gładkiej skóry a u siebie mam czerwona (nie wiem nawet jaki to kolor) i wentylowaną. Nie chce narobić więcej szkód, bo jakoś źle nie jest, ale fajnie by było to naprawić i zabezpieczyć na przyszłość.

Dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...