Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używałem zestawu Gliptone do jasnej skóry i wielkie uznanie za odżywkę GT13, ładnie pachnie i ładnie nawilża, ale Cleaner Gt12 użyłem go ale moim zdaniem jest kiepskiej jakości rusza tylko delikatny brud, a miejsca bardziej brudna dalej są jakie są.

COLOURLOCK moim zdaniem lepiej czyści, odżywka też jest bardzo fajna jeśli ktoś nie lubi zapachu intensywnej skóry bo zdaje się być praktycznie bezzapachowa ;)

• Dystrybutor

Z tego co się orientuje to skóry możemy tak z grubsza, nie zagłębiając się w technologię w jakiej powstały, podzielić na:

1. gładkie (tak jak u mnie)

2. perforowane (też tak jak u mnie) :D

3. lakierowane (raczej niestosowane na tapicerki samochodowe), wiadomo tapicerka musi oddychać, a pokrycie jej dodatkową powłoką tylko to utrudni.

:)

1.Wyróżnia się skóry gładkie i szorstkie (zamsz, nubuk, welur).

2.Perforacja to rodzaj zdobienia, różne rodzaje skór mogą być perforowane. Nie jest to jednak rodzaj skóry.

3. Najczęściej w autach występują skóry gładkie lakierowane. Na farbę nakładana jest warstwa Top Cotu i masz właśnie skórę lakierowaną. :) W autach nie są lakierowane niektóre semianiliny, ale zwykle też mają warstwę zabezpieczenia.

Rodzaje skór

Witam witam ;)

Mógłby mi ktoś z Was doradzić, co mógłbym zakupić do pielęgnacji moich foteli?

Wstawie foto poglądowe moich RECARO półskórzanych:

20120703174041320.jpg

Skóra jest w dobrej kondycji, są delikatne przetarcia u kierowcy. Chciałbym je jakoś dobrze zabezpieczyć. Pozdrawiam ;)

• Dystrybutor

Użyj środka zapobiegającego wycieraniu.

Generalnie we wszystkich autach sportowych, przez budowę boczków siedzeń jest problem z wycieraniem. Ciężko wsiąść do takiego auta, aby nie wycierać boczków.

Użyj środka zapobiegającego wycieraniu.

Generalnie we wszystkich autach sportowych, przez budowę boczków siedzeń jest problem z wycieraniem. Ciężko wsiąść do takiego auta, aby nie wycierać boczków.

Domyślam się, że przez te kubełki będzie się wycierać...To jednak nie uniknione w jakimś tam stopniu.

A jaki jest dobry środek do konserwacji / zapobieganiu wycierania? Bo nigdy nic do skóry nie miałem..

Wg mnie masz skórę gładką akurat o takiej fakturze. Z tego co się orientuje to skóry możemy tak z grubsza, nie zagłębiając się w technologię w jakiej powstały, podzielić na:

1. gładkie (tak jak u mnie)

2. perforowane (też tak jak u mnie)

3. lakierowane (raczej niestosowane na tapicerki samochodowe), wiadomo tapicerka musi oddychać, a pokrycie jej dodatkową powłoką tylko to utrudni.

4. Ekoskóra którą większość koncernów stosuje w bocznych elementach tapicerek ( Mazda 6, Passat B6 / CC i reszta marek/modeli ).

widać różnicę dokładnie na tym przykładowym zdjęciu

2440480493_1

Lv protector albo versiegelung.

Mi generalnie nie wypada ich polecać. :)

Właśnie nie wypada :mrgreen:

A ja z zawziętością maniaka polecę po raz wtóry produkty AVEL - krótko mówiąc - w moim odczuciu są the best - oczywiście jak robi się dla siebie - bo cena też jest niemała, i dla kogoś innego przy dużym przerobie może okazać się nieopłacalne.

Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem forum, chociaż śledzę tematy od dawna.

Zakupiłem ostatnio autko z jasną skóra ( zdjęcia poniżej ) jak widać w niektórych miejscach jest jakoś dziwnie zabarwiona na niebiesko fotel kierowcy, nie schodzi to woda z mydłem, próbowałem mleczka do skóry Car Plan również nie idzie. Tak szczerze to mleczko to się nadaje do ... bo nie zmywa niczego.

Oraz też na zdjęciach widać brudną skórę koło pasów oraz na siedzisku tam koło plastiku z regulacją poziomu fotelów.

dsc05144sn.jpg

To są te niebieskie plamki mam takie trzy na siedzeniu kierowcy

dsc05147t.jpg

dsc05148a.jpg

To są zabrudzenia których tez nie moge doczyścić

Prosił bym o radę czym mogę to usuwać czy poradzi sobie ten zestaw COLOURLOCK poradzi sobie z tym, cena też jest nie mała więc nie chciał bym wywalić pieniędzy w błoto

Pewnie każdy cleaner do skóry sobie poradzi, a ze troche ich na rynku jest to każdy będzie polecał to co ma/mial itp. Zapewne to zauwazyles przy czytaniu ;)

Chociaz w sumie to nie wiem jak ty to forum czytales, ze po lekturze czysciles skore mleczkiem CarPlan :-/

W innym topicu tez zauwazylem ze troche na bakier z przyswajaniem wiedzy i pytania o rzeczy już napisane ;-) Posiedz sobie troche w ciszy i spokoju i poczytaj, a potem sam bedziesz potrafił sobie odpowiedzieć na swoje pytania. Dzień czy pół dnia to mało żeby nadrobić zaległości z całego forum ;)

Mleczkiem Car Plan czyściłem skórę zanim znalazłem to forum, więc dopiero teraz wiem dokładnie co i jak, myślę że forum jest po to aby pytać itd. Ale jeżeli nowych traktuje się po części jak nieco upośledzonych to przykro mi i chyba pomyliłem forum.

Zapewne dzień to za mało, ale tak jak napisałeś każdy poleca co innego.

Ja zakupiłem gąbkę http://allegro.pl/magiczna-gabka-do-usu ... 10931.html z tej aukcji i radzi sobie z brudem rewelacyjnie ten brud od pasów zszedł idealnie te niebieskie plamy jednak pozostały.

Gabeczka kosztowała 5 zł ;)

• 3 tygodnie później...

Ja mam aktulanie w robocie C Klasę 2002 r z szarą skórą nigdy nie czyszczoną !!! była tak zajechana że musiałbym wydać majątek na środki do czyszczenia...zdecydowałem się po małej próbie na Autosmart G101 50/50 z wodą, czyściłem szczoteczką taką jak do butów z drewnianą rączką i wszystko zeszło, skóra wygląda jak nowa jest przyjemnie szorstka i matowa, nałożyłem potem odżywkę Lexol i jest super. Jak znajdę zdjęcie to zamieszczę...

Przygonił mnie tu wujek google w odpowiedzi na pytanie o srodki do pielegnacji skorzanej tapicerki.

Od tygodnia zmieniłam firmę, a co za tym idzie - auto. Jest to 7 letni MAN TGA w wersji 5 STAR, fotele, boczki i kierownice ma w skórze. Właściwie nie znam się na typach skóry, więc mam kilka fotek zrobionych przy okazji (wcale nie z zamiarem publikacji akurat w tym temacie, ale jeśli będzie trzeba, to przejadę się na parking do auta i zrobię więcej zdjęć). Generalnie auto było strasznie zapuszczone, więc na odpowiednią pielęgnację tapicerki nie ma co liczyć. Ciężarówka ma zarabiać, a wyglądać tylko przy okazji - tak pewnie myśleli moi poprzednicy.

Widać, że tapicerka ma swoje lata i jest dość mocno zabrudzona. Trochę udało mi się ją przeczyścić, ale już nie będę eksperymentować z tym środkiem i zamierzam zaopatrzyć się w coś typowo do skóry - pytanie tylko CO. Preglądałam już wątek i znalazłam zestaw z colourlock. Czy byłby on odpowiedni do wyczyszczenia z brudu foteli i boczków? Skóra ma kolor granatowy, a w realu widać na niej czarny nalot brudu. Dla porównania fotka z powierzchnią brudną i przeczyszczoną. Więcej jednak z tym środkiem eksperymentować nie będę, skórze należy się chyba porządna pielęgnacja, bo ma już swoje lata i widać po niej eksploatacje. A może znajdzie się coś tańszego od tego zestawu colourlocka? Nie jestem pewna, czy firma byłaby chętna do sponsoringu ;)

PS Kolory są trochę przekłamane, bo robiłam fotki z lampą. Jak coś mogę się bardziej przyłożyć następnym razem,

skora2.jpg

skora1.jpg

Witam,

posiadam Volvo z piękna czekoladową skórą. Niestety uszkodziłem sobie fotel kierowcy, jakimś ostrym nitem na spodniach. Chciałbym w Warszawie lub okolicach to naprawić, uszkodzenie nie jest duże, więc może uda się na poczekaniu. Czy znacie jakieś godne polecenia zakłady?

2. Po wakacjach mam pobrudzone solą fotele, dużo z żoną zwiedzaliśmy i wiadomo po wejściu do auta z upału to co było na naszych koszulkach odcisnęło się na fotelach. Są całe białe od soli z potu. Jak mogę je przywrócić do poprzedniego stanu? Gdzie w Warszawie mogę kupić niedrogie kosmetyki do ich umycia i późniejszej konserwacji? Widziałem na tym forum szereg linków do sklepów wysyłkowych, ale kończy mi się urlop i chciałbym to zrobić jutro czy po jutrze :) Ew. rozwiązanie jest zakup i wysyłka kurierem, ale po co podwajać koszty. Widziałem w leroy merlin produkty starwax, ale na tym forum to chyba wstyd o tym pisać? ;)

Może produkty Autoglym LEATHER CLEANER i Autoglym Leather Care Balm? Co o tym sądzicie? Może ktoś ich używał i wie gdzie w Wawie można kupić?

Dziękuję i pozdrawiam :)