bienek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja mam na maxa ustawione, żeby była gęsta piana i tak ok pół butelki na jedno auto mi schodzi.
GracjanS4 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja mam na maxa ustawione, żeby była gęsta piana i tak ok pół butelki na jedno auto mi schodzi. Pół butelki "koncentratu" ?
bienek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Pół butelki "koncentratu" ? Nie pół butelki gotowej mikstury. Czyli jakieś 50ml piany i reszta wody. Butelka przy PA ma 1L. Więc ok 0.5 l piany idzie mi na jedno auto.
Borek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ok, a sprawdzał ktoś ile litrów przelatuje przez myjkę, żeby opróżnić takie 0.5L w zbiorniczku?
bienek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ok, a sprawdzał ktoś ile litrów przelatuje przez myjkę, żeby opróżnić takie 0.5L w zbiorniczku? Nie, ale szkoda, że wcześniej nie pisałeś bo dzisiaj 4 auta myłem. Nalałbym samej wody i lał przez pianownice do wiaderka to bym wiedział. Chociaż nie wiem czy to jest w 100% miarodajne. Następnym razem spróbuje zmierzyć.
Moderator Eryczek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 wkleję sam siebie - pisałem o tym 23 września w tym dziale: W lipcu miałem taki elektroniczny przepływomierz wody do testowania - producent chyba GARDENA. Mierzyłem ile wody idzie na poszczególne etapy mycia w tym pianowanie.Myjka: Karcher K 7.400 Pianownica: PA Piana: Magifoam (stężenie 600 ml wody + 60 ml piany) Wody (w czasie pianowania): licznik zmierzył 4,5 litra
Borek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Eryczek, czyli wychodziłoby ~1:80 tyle co nic dla delikatnej piany, w opryskiwaczu taką Magi daje się 30-40ml/1L czyli ~ 1:30-40. Żeby zachować taki stosunek w pianownicy trzeba by dać ponad 100ml koncentratu - trochę drogawo w przypadku Magi czy VP NSFA
Moderator Eryczek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Borek, poczytaj 128 stronę tego tematu - tam zostały wysnute wnioski
bienek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Wychodzi na to że pianownica PA jest mniej ekonomiczna niż np ręczna Gloria. Ale ja np mam 6 pojazdów do mycia i łatwiej i szybciej idzie PA niż ręcznie Jeżeli ktoś ma jedno góra 2 auta do dbania to pewnie lepiej nabyć ręczną pianownice i się bawić.
Borek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 no jest przeleciałem te 146 stron z grubsza i akurat w tej okolicy było widać jeszcze bardziej z grubsza czyli jest tak jak myslałem, za lancą przemawia tylko czas i show, a jak chcemy skutecznie i oszczędnie to latamy i dymamy Marolexa itp.
Moderator Eryczek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja mam zarówno pianownicę PA jak i Glorię. Glorii używam tylko zimą, kiedy Karcher opuszcza moją miejscówkę i jedzie zimować do ciepłej piwnicy. Na spianowanie całego Accorda Glorią, idzie mi ok 2 litrów roztworu woda+piana więc zużycie piany jest zbliżone. Dużym plusem Glorii jest fajna, bardzo długo leżąca na aucie piana. Minusem zaś bardzo długo trwający zabieg pianowania - u mnie trwa to ok 15 minut. Składa się na niego nieustanne pompowanie oraz dwu - trzy krotne uzupełnianie "preparatu". Po odkręceniu Glorii zawsze okazuje się że jest tam sporo piany, więc udaje się dolać jedynie 0,5 - 0,7 litra preparatu, idziemy pianować i tak w kółko i od nowa - jednym słowem, pieprzenia trochę z tym jest Spianowanie auta pianownicą PA zajmuje ok minuty i to jest jej WIEEELKI plus - żadnych dolewek ani tego typu zabaw. Piana w ten sposób uzyskana nie jest jednak tak gęsta jak po Glorii i leży na aucie znacznie krócej ale to już oczywiście kwestia filców
swietlikk Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 faraon3021, może Ci pomogę W lipcu miałem taki elektroniczny przepływomierz wody do testowania (..) Wody (w czasie pianowania): licznik zmierzył 4,5 litra wg tego co w katalogu karchera to ta wspomniana myjka(k 7.400) ma wydatek wody na poziomie 600 l/h , wiec jeżeli dobrze policzyłem to w ciągu minuty 10l wody przepływa przez myjkę, jeżeli zaokrąglimy ten wynik do 5l to pianowanie auta trwało około 30 sekund. Sądzę że można w takim czasie "opianować" samochód, dużo szybciej niż ręczne pianowanie.
Moderator Eryczek Opublikowano 27 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2012 SzaKal, mam tego świadomość - miałem już przyjemność czyścić sitko w PA Pisząc Piana w ten sposób uzyskana nie jest jednak tak gęsta jak po Glorii i leży na aucie znacznie krócej ale to już oczywiście kwestia filców widocznie mało precyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o to że swoją gęstość, piana aplikowana z Glorii, zawdzięcza włożonym tam filcom.
Stefan-16 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Czy ktoś wie co się mogło stać z moją pianą ValetPro Neutro, bo zmieniła się w mleko... A jak ją kupiłem to miała wodnistą konsystencję. Czy niskie temp. jej zaszkodziły??
Borek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Stefan-16, niektóre detergenty tak się zachowują w chłodzie, u mnie np. w garażu szampon Optimum już przy ok 10st robi się jakby spieniony, ale po ogrzaniu znowu jest klarowny
Justyna Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Na spianowanie całego Accorda Glorią, idzie mi ok 2 litrów roztworu woda+piana więc zużycie piany jest zbliżone. chyba musisz jeszcze poćwiczyć , bo mi na całe Toledo schodzi spokojnie 900 ml wody i 50 ml magifoam bez dolewek.
Moderator Eryczek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Justyna, bo ja "na bogato" pianuję poza tym kompleksów nie mam - są tu tacy co potrzebują "galon" lubrykanta na glinkowanie swojej Cytryny
Justyna Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Justyna, bo ja "na bogato" pianuję ja też, bo lubię jak Tolek jest pokryty gęstą białą pianką wtedy lepiej się spłukuje i widać gdzie
Moderator Eryczek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Justyna, chylę czoła przed doświadczeniem ciekawe czy moja pianownica w kobiecej ręce też by się tak szybko pieniła
Justyna Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Justyna, chylę czoła przed doświadczeniem ciekawe czy moja pianownica w kobiecej ręce też by się tak szybko pieniła :o sprawdzimy na którymś spocie w Łodzi jak będziesz
Moderator Eryczek Opublikowano 28 Grudnia 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Justyna, doczekać się nie mogę może wezmę swoją Glorię i podjadę dziś do MX Nowicki?
michu Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Czy ktoś wie co się mogło stać z moją pianą ValetPro Neutro, bo zmieniła się w mleko... A jak ją kupiłem to miała wodnistą konsystencję. Czy niskie temp. jej zaszkodziły?? na 100% temperatura, też tak miałem, po 2 dniach w cieple wróciło wszystko do normy
sobiepan Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zna ktoś dobrą pianownicę do stihl,a?.
Rekomendowane odpowiedzi