faraon3021 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Kamyk, czy to nie powinno byc raczej tak ze pianownica na naniesc to co chcesz? Nanoszenie tego co pianownica jest w stanie naniesc troche mija sie z jej przeznaczeniem.
Kamyk Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Kamyk, czy to nie powinno byc raczej tak ze pianownica na naniesc to co chcesz? Być może tak jest To jest moja pierwsza pianownica i pierwsza piana więc jestem trochę jak dziecko we mgle. Z tego, co czytałem na KA wynika, że stężenie też jest parametrem, który trzeba odpowiednio dobrać celem osiągnięcia odpowiedniej piany. Auto domyło się dobrze, nie wiem czy to zasługa tej piany czy resztek DJ PH Pro na lakierze.
faraon3021 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Kamyk, Jesli moge cos doradzic to ustawiaj pianownice pod chemie jaka chcesz pracowac. Ma lasciwie dzialac i nie zmywac zabezpieczen. Od pewnego czasu na forum jest duze parcie na "ladna" piane. Pewnie ze wazne jest to zeby pozostala dlugo na lakierze, robiac to do czego zostala stworzona, tyle ze moim zdaniem lepiej uzupelnic to co splynelo z lakieru i osiagnac wlasciwy efekt niz bawic sie ladnym sniegiem ktory nie dziala lub zmywa wosk.
marrrcin Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Przymierzam się do kupna Glorii, czy mozecie mi powiedzieć jaki środek zakupić do tej pianownicy żeby nie dał rady Colli ? Czy może to być szampon jakiego używam Megsa Gold Class ?
Dystrybutor EXCEDE Opublikowano 28 Października 2012 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 marrrcin, Szkoda Gold Classa, lepiej zostaw go do mycia ręcznego, a jako pre-wash masz duży wybór - VP pH Neutral, VP Advanced Neutral Snow Foam, VP Citrus Pre-Wash, AB MagiFoam, AF Avalanche.
Kamyk Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Kamyk moim zdaniem lepiej uzupelnic to co splynelo z lakieru i osiagnac wlasciwy efekt Dzięki za pomoc. Od piany oczekuje zmycia zaschniętych plam z kurzu itp które niestety przy spłukiwaniu wodą z bezdotyku zostają. Lakier czarny więc niestety każdą taką plamkę (w szczególności na masce) widać. Zwykle myłem auto szamponem + po tym QD ale zostałem odcięty od miejscówki i staram się jakoś sobie poradzić na myjniach. Jak wnioskuje aby zachować resztki wosku muszę używać mniejszego stężenia? Czy mogę (po pianie i jej spłukaniu) spryskać auto mocno rozcieńczonym QD i później opłukać wodą czy zostawi on ślady na lakierze? Czasami ciężko było mi wytrzeć QD do końca (QD to PB).
faraon3021 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Kamyk, nie idz na skroty bo to sie zwykle nie oplaca. Piana to w naszym przypadku pre-wash(pomijam piany ktore razem z brudem zjedza wszystko ) czyli mycie wstepne, ktore ma na celu usuniecie luznego brudu i maksymalne odspoinowanie tego bardziej utrwalonego, jednoczesnie zachwujac w mozliwie najlepszym stanie woski i inne zabezpieczenia. Odspoinowany brud jest zmywany woda pod wysokim cisnieniem, a nastepnie przy myciu wlasciwym (dwa wiadra). Zwlaszcza przy czarnym lakierze latwo o kolejne rysy, jesli po samej pianie i plukaniu nastepuje wycieranie.(nawet z QD) Jesli masz zabezpieczony lakier i dobry bezdotyk to mycie typu piana + ostatni program doraznie wystarcza choc nie polecam po tym wycierania Do tego wszystkiego dochodzi wybor: chemi, stezen, zabezpieczen i ich kombinacje. A to wszystko znajdziesz wlasnie na KA
Kamyk Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Jesli masz zabezpieczony lakier i dobry bezdotyk to mycie typu piana + ostatni program doraznie wystarcza choc nie polecam po tym wycierania Nie wycieram auta po takim zabiegu. Jestem świadom tego, że nie jest ono dobrze umyte. Czytałem tutaj na KA, że ktoś po pianie na bezdotyku nakładał posejdona w stężeniu 50ml/1l i później to opłukiwał. Chciałem zrobić coś analogicznego, tylko z QD. Nie wiem tylko, czy po wyschnięciu niewytarty QD zostawi ślady na lakierze - zakładając, że płukanie nie usunie go w 100%. No trudno, wygląda na to, że muszę spróbować
marrrcin Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Zamówiłem dzisiaj Glorię i VALETPRO pH NEUTRAL SNOW FOAM , w jakich proporcjach to rozrobić , auto 2 tygodnie temu nawoskowane colli 476s na zimę
Borek123 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 marrrcin, 30-40ml na 1000ml ciepłej wody.
faraon3021 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 marrrcin, VP jest bardzo delikatna. Jak dla mnie za delikatna i zeby "cos" zdzialala( zwlaszcza kiedy teraz dojdzie sol) dodaje do niej (dawka jak podal Ci Borek123), troche APC.
pieter7 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 http://www.youtube.com/watch?feature=en ... F73RMyXRIM ciekawy filmik. Jeśli był juz na forum to sory
koko Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 dodaje do niej (dawka jak podal Ci Borek123), troche APC. tzn ile tego APC tak +- do dawki 30 ml na 1litr do VP SF ?. Myślisz że poprawi to mycie według mnie słabo działającej VP SF
faraon3021 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Leje "na oko" Sam musisz sprawdzic dolewajac kolejne małe dawki, ile dadzą radę spienic Twoje filce.
Lazer Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Wlasnie wyprobowalem piane Shiny Garage Fruit Snow, rozrobilem wg zalecen producenta 1:5, piana b. gesta i bardzo dobrze rozpuscila brud i po splukaniu auto czyste, na aucie 3tygodniowy colli 476 - pierwsze mycie.
fireman Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Lazer, i jak colli nie naruszony?
Lazer Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 chyba nie, woda splywa, kropelkuje i ladnie sie swieci
faraon3021 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Lazer, Czym nanoszona piana? Bo 1:5 to dosc duzo
Lazer Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 marolexem, rozrobilem wg zalecen na opakowaniu
faraon3021 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Lazer, Nie znam tej piany, ale 200 ml to 5 razy wiecej niż np. Magi Nie wiem czy to co masz na opakowaniu nie jest norma dla lancy gdzie nośnikiem jest woda która całkowicie zmienia stężenie roztworu roboczego dodatkowo go rozcienczajac.(dość dowolnie )
dawid92 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Ja też używam Shiny Garage ale na 900ml wody dolewam 75ml piany(1:12) i jak dla mnie jest to optymalne stężenie. nie rusza wosku a domywa dobrze.
fireman Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Lazer, tam 1:5 jest podane dla pianownicy, a do opryskiwacza to raczej mniej.
SzaKal Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 fireman, 1:5 w PA jest bardzo słaba piana, 1:3 jest gitara.
Lazer Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 to dowalilem stezenie ;/ pewnie wosk dostal po d...ie
Rekomendowane odpowiedzi