Skocz do zawartości

Pianownica i aktywna piana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy pianować suche auto, czy najpierw je spłukać.

Zgodnie z sugestią każdego chyba producenta - nie wolno uzywać piany na wstępnie namoczone auta bo wtedy niczego nie domyjemy.

Brud nasyca się zwykłą wodą a nie pianą i niczego nie zmiękczysz, piana spłynie ładnie po brudzie.

Opublikowano
Gloria+piana to absolutny must have, szczególnie w trasy- dużo lepiej sobie radzi z robactwem.

Jak nie zmyję owadów bezpośrednio po trasie i przyschną, to robię tak: wrzucam monety, program 1, "obchodzę" sobie auto "zraszająć je", i czekam aż zacznie płynąć ciepła woda, wtedy atak na przód i robale, jak coś nie zejdzie to kolejny "around" już z właściwym myciem i wracam na zderzak. Wtedy jest już na tyle "napoczęty", że 99% robaczków jest pozamiatane...

Jak pisałem wyżej, odpuściłem sobie pianowania na bezdotyku, imo szkoda "prądu", normalnie proszkiem i płuczemy, naprawdę ciężko jest zabić w ten sposób dobry wosk....

Jazda z pełną Glorią w samochodzie, to nie dla mnie - zawsze mi się wywracała na zakrętach... :kox::D

Opublikowano
Jazda z pełną Glorią w samochodzie, to nie dla mnie - zawsze mi się wywracała na zakrętach

Nie masz takich sexi boxów w bagażniku zaraz za lampami? :D

Opublikowano
Nie masz takich sexi boxów

Niet, bagażnik jak w Żuku, troche wykładziny i tyle, ani zapasu, ani dojazdówki, ani schowka, ani siatki - no nic w tym samochodzie nie ma :P:P:P

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów stosuje w pianownicach pianę aktywną TENZI Car Max i jakie są efekty? Czy dobrze trzyma się na aucie czy od razu spływa?

Powtórzę po raz setny że czas utrzymywania sie na lakierze zależy wyłącznie od stopnia "ubicia piany", mówiąc w bardzo dużym uproszczeniu.

CarMax stosuje i moim zdaniem jest bardzo dobra.

Kupiłem na testy do odszczurzania i ściągnięcia wcześniejszej warstwy wosku Tenzi Car Max, ale jakoś słabo sie pieni. Testy robiłem na roletach zewnętrznych za pomocą Glorii.

Przy 40ml na 1L i 3 filcach, woda po osmozie o temp dokładnie 40st i szlo mleko a nie piana.

Nadmienię ze przy 20ml VP neutral, lub magi, reszta bez zmian, normalnie jest gęsta piana...

Czy ta piana porostu tak się słabo pieni, czy...

Opublikowano

gruby_RS, Nie wiem na czym to polega(woda, cisnieniene na bezdotyku, rodzaj zabrudzen) bo chemie mam z Polski wiec ta sama co wiekszosc na forum, ale jak dla mnie piany robia robote. Nie pozwalam sobie na wycieranie :/ bo do "czystego" jednak sporo brakuje.

Pianowanie (obecnie Magi)-oblece kola - ostatni program (wszystko max 10 min)i takie zabiegi pozwalaja przetrwac od mycia do mycia.

Ostatni program bez piany nic nie daje wiec piana cos jednak dziala.

Chemii z bezdotykow nie ruszam bo to niekonczacy sie eksperyment na lakierach klientow pt: "jak zejsc z kosztow" :wallbash:

Opublikowano

Też jakiś czas temu poddałem się modzie na pianę aktywną. Używałem Magi foam i Valet Pro w dwóch rodzajach. Mimo to nie umiem odpowiedzieć na pytanie, czy domywa brud na lakierze. Na pewno sprawdza mi się np. podczas czyszczenia plastikowych kratek przedniego zderzaka (z pędzlem).

Teraz używam piany, gdy wosk już słabnie, a ja w perspektywie mam weekend z pełnym detailingiem.

A przez pierwsze tygodnie po zrobieniu autka, to na bezdotyku używam szamponu rozprobionego w Glorii. Taki pre wash. Zdaje egzamin, choć ideałem byłoby, gdyby woda na bezdotyku była ciepła. No i trzeba uważać, aby to nie zaschło na słońcu, bo plamy gotowe i nie da się ich usunąć bez poważniejszego mycia. Ostatnio mi się to zdarzyło i auto bylo w cętki.

Opublikowano

Witam

Mam Karchera 2.980 M i chce kupić pianownice karchera tę za 70zł.

Auto myje zazwyczaj co tydzień różnie bywa.

Jaką piane kupić bo czytam to forum i dużo tego troche dla nowicjusza.

Nastawiam się raczej na mycie bezdotykowe.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Mam Karchera 2.980 M i chce kupić pianownice karchera tę za 70zł.

Auto myje zazwyczaj co tydzień różnie bywa.

Jaką piane kupić bo czytam to forum i dużo tego troche dla nowicjusza.

Nastawiam się raczej na mycie bezdotykowe.

Pozdrawiam

Powiem tak daj sobie spokój dołóż i kup polecana pianownice z forum

dwa mycie bez dotykowe raczej odpada ale i tak gąbka lub rękawicą trzeba trochę pomachać aby umyć to i owo w aucie bo piana wszystkiego nie załatwi ;)

Jaka robi piane karcher zobacz na moich 2 filmach

lub

powiem ze teraz już nadaje się do wyrzucenia bo nie robi w ogóle nawet lekkiej piany wiec nie polecam a mam ja rok czasu

Opublikowano

potwierdzam co pisze piotrl, ta pianownica to lipa, jak chcesz wydac ok 70zl to lepiej kup Marolexa i przerób jak jest opisane na forum i będzie dużo lepiej ;)

Opublikowano

dzięki za pomoc :)

[ Dodano: 14 Sierpień 2012, 17:51 ]

to moze podajdzie mi konkretną pianownice ale nie zza ponad 200 zł...

powiedzmy do 120

Opublikowano

MasterD23, kolego musisz dołożyć ok 40zł, ja kupiłem w firmie wera, kosztowała z przesyłką 160zł

Opublikowano
to lepiej za 220 z wysylka z autobrite i masz piane gratis :)

dokładnie i takie efekty jak na filmie poniżej,a ja jak kupie to zrobię swój film na razie zapożyczony z DW

Opublikowano

hmm przejrzałem tak trochę ten wątek ale nie znalazłem tego czego szukam, gdyż wszyscy chcą pianę, która nie naruszy wosku i będzie delikatna. Mój samochód wymaga niestety ostrzejszych środków, lakier to jest sodoma i gomora :shock:

więc jaką polecilibyście pianę na samochód uwalony kurzem, smołą, ptasimi guano (i dużo pozostałości po nich), dużą ilością żywicy z drzewek, zaschniętą pastą polerską, ON, płynem hamulcowym... i wiele wiele więcej. Są nawet jakieś ślady po kosmetykach, których benzynka ekstrakcyjna nie rusza. Na przodzie cmentarzysko, z którym nie uporała się ekstrakcyjna i myjka ciśnieniowa na Orlenku :thumbdown: Krótko mówiąc większego syfu być może nie widzieliście na aucie. Wiem, że piana to tylko pre-wash i że ma za zadanie "poluzować" brud, ale chcę żeby szampon miał jakąś szansę w zwalczeniu tego co jest na lakierze. Tenzi truck da radę? Ogólnie to jaką najsilniejszą pianę byście polecili?

A i tak, przyznam szczerze, nie przeczytałem całego tematu, ale kurde 1843 postów :shock:

szukajka nic ciekawego nie podpowiedziała.

Opublikowano

r4dzio, kawałek wcześniej też pisałem, że potrzebuje mocnej piany. Zakupiłem kilka produktów daerga m.in. bays wash i lavateloni i z cała pewnością mogę je polecic. Lavateloni dużo lepiej domywa niż tenzi truck a cenowo nie wychodzi jakoś kosmicznie drożej. Bays washem idealnie domył auto, pozostawiając jakby lekki połysk. Jestem w 100% zadowolony i choć nie uważam tenzi za jakiś shit to daerg jest dużo lepszy.