coobah Opublikowano 8 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2012 dodam ze myjka przy pierwszym podlaczeniu i doprowadzeniu wody i nacisnieciu guzika wlaczajacego urzadzenie uslyszalem pompe moze na 2-3sec, pozniej byla cisza, naciskalem spust w lancy i woda szla, nie bylo zadnych dodatkowych wlaczen pompy bez potrzeby, ani tez nie bylo akcji ze myjka dzialala w kratke, tzn pulsacyjnie pompa się załączyła, żeby wypchnąć powietrze z "układu"... Zaleca się po podłączeniu węża z wodą do myjki nacisnąć spust "pistoletu" bez włączania myjki, żeby woda sama "wypełniła" myjkę, bez załączania pompy...
Tworek Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Z 1:10 powinna Ci wyjść bita śmietana, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie pokrętło do oporu na minus się nie sprawdza, muszę je zawsze delikatnie cofnąć, wtedy pianownica działa tak jak należy, do oporu na minus leci więcej wody niż roztworu, czego wynikiem jest to co u Ciebie na zdjęciach. Aha do tego mam B&D 1400PW
Kulon Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Z 1:10 powinna Ci wyjść bita śmietana to wszystko teoria Bonio ma ten sam problem co ja - czyściłem sitko i to samo - zostało mi jeszcze do wymiany sitko lub zmiana lokalizacji zamieszkania ze względu na twardą wodę - ale z tym będzie ciężko
Tworek Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 Kulon, prawda, twarda woda ma tu również wielki, jak nie ogromny wpływ, u klolegi Barmana moim sprzętem ubijałem pianę, ale to nie to co mogę zrobić na działce. Kolejnym razem zrobię foto, może film jak ta piana wygląda
Bonio Opublikowano 9 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2012 siemanko, dzis znowu byla proba przy uzyciu tej samej myjki w tym samym miescie ale w innym miejscu, woda pochodzila z kranu na zew, domku, przewod 1/2 woda oczywiscie zimna, wiec zabralem sie za ubijanie piany, wlalem tym razem 150-200ml magifoam reszte zalalem bardzo ciepla woda, wymieszalem wymieszalem, podpielem pod b&d i jazda, no i bylem mile zaskoczony: po chyba 3-5min zanim sie zczailem ze mam aparat hehe a tu niestety po ok 8-10min burza wiec splukiwanie mialem z glowy bo dawalo ostro przez jakies 30min, piana sciekla cala, ale i tak zostalo mi prawie pol pianownicy wiec jak deszcz przestal lac to jeszcze raz pokrylem cale auto piana, niestety auto bylo mega mokre wiec piana zrobila sie jak rozbełtany budyń hehe ale i tak jest lepiej jak bylo wczoraj wiec jestem poki co zadowolony
Marcin_ko7 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Bonio, B&D PW1700 ? jaka masz pianownice, bo mam tez taka myjke... moze by sobie zakupic
Bonio Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 pianownica PA od wera z allegro, przystosowana pod B&D
lukasik Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 JA zakupilem tak pianownice Co prawda mam malego karcher 2,02 ale daje rade
dominiq Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 wlalem tym razem 150-200ml magifoam Aż tyle? Ja uzyskuję taką piane przy proporcjach 1:10. Mam taką sama myjkę i pianownicę, ale piana to VP Neutral PH.
saddam Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 ...ale piana to VP Neutral PH. No właśnie. Magifoam jest mniej ekonomiczna. Jednak domywa lepiej.
dominiq Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Magifoam jest mniej ekonomiczna. To mnie troszkę zmartwiłeś. Chciałem zmienić właśnie na magi, ale jak mam lać po 200ml za każdym razem to zostanę przy Neutral Ph, na której skuteczność przy myciu "na co dzień" nie mogę narzekać. Chyba, że warto dokupić Megifoam do bardziej zapuszczonych pacjentów?
k24 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Jak magi jest mniej ekonomiczne? Nie rozumiem Lałem ok 150ml VP NSF na 850ml wody, Magifoam leje ok 80ml na ok 900ml wody a piana wychodzi lepsza niż w przypadku VP. Pianownica P.A od Excede, Karcher K4.00. Twardość wody ok 15*N.
saddam Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 dominiq, używam Magifoam gdy samochód nie był długi czas myty, tj. 2 tygodnie u mnie, gdy uzbierało się więcej zanieczyszczeń. VP Neutral do cotygodniowych lub częstszych akcji. 200ml Magi do litrowego zbiornika nie wlewam ale tak około 120-130ml, o czym pisałem wcześniej. VP równo 100ml lub minimalnie mniej. k24, jw., ja muszę lać jej trochę więcej, żeby piana była gęsta i utrzymywała się te 10min. przynajmniej.
Tworek Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Jako, że w swojej pianownicy zmieniłem butlę na 500ml, nie leję do niej więcej jak 50 ml piany, resztę uzupełniam wodą, czyli 1:9, piana wychodzi bardzo sztywna, butelka 500 ml jest w sam raz na jedno auto, pianownica MTM, B&D 1400PW. Bonio, Ty umyjesz 1 auto, ja 4, tak że pomyśl i zmień źródło wody, żeby wykluczyć twardość wody, która tu ma największe znaczenie.
dominiq Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Chyba jednak skusze się na magifoam i będę stosowalna cięższe zabrudzenia. A jak ona działa na wosk?
saddam Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Producent pisze: "LSP Safe". Jednak nie ma wzmianki o pH tej piany. W zalecanym stężeniu nie zmyje Ci wosku momentalnie
tede80 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Panowie wiem że trochę nie na temat ale jaką pianą umyć mocno zabrudzone płytki na tarasie (rdzawe zacieki), tylko żeby fug nie uszkodzić no i płytek oczywiście
Bonio Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Tworek ja mieszkam w malym miescie wiec lokalizacja mi tu nic nie zmieni, nie bede tez przeprowadzal sie do innego miasta tylko po to aby moc se myc samochod, co do tego ile mi schodzi z butelki to kwestia wprawy, ja pianownice mialem dopiero 2x w zyciu w rekach, jeszcze troche minie zanim zaczne ten sprzet ogarniac tak aby jeszcze zostawiac troche roztworu
Tworek Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 Bonio, miałem tu na myśli jednorazowe sprawdzenie i wyeliminowanie braku dobrej piany spowodowanego, zbyt twardą wodą, nikt przecież nie kazał Ci się przeprowadzać Z butelki 500 ml spokojnie swojego Avanta pokrywam dwukrotnie Kwestia wprawy.
Bonio Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2012 no napewno ja dopiero raczkuje w pianowaniu wiec wszystko przede mna
athabasca Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam Mam prośbę do kolegów. Mianowicie posiadam myjkę Lavor Superwash 160 i chcę zakupić do niej pianownicę. Na allegro są dostępne dwie i nie wiem która będzie lepsza. Jedna to jakiś uniwersalny model z przejściówkami klik . a druga detykowana do lavora z lancą klik byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze. pozdrawiam
saddam Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 athabasca, ta pierwsza to PA, której tutaj większość osób używa i sobie chwali. Myślę, że się nie zawiedziesz. A poza tym jest tańsza niż ta "dedykowana".
saddam Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Kolejna sprawa, to taka, że jak sobie kiedyś wymienisz myjkę (nie piszę, że Twoja obecna jest zła ) to pianownica Ci zostanie a trzeba będzie tylko zmienić końcówkę. [ Dodano: 12 Czerwiec 2012, 12:00 ] W ramach ciekawostki, nowa pianownica Autobrite: Kilka razy spotkałem się z nią w relacjach na DW. W zasadzie to tylko dysza różni się kolorem i minimalnie kształtem.
demo74 Opublikowano 12 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2012 Witam, Mam zamiar kupić pianownicę do myjki black&decker. Na allegro są dostępne dwie 2385245235 i 2387368625. Czy to dobry wybór i czy uzyskam z nich dobrą pianę? Pozdr!
Rekomendowane odpowiedzi