tk19 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Tak tylko już tyle tych pian wymienionych, że sam nie wiem któą więc wolałem spytać
saddam Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 Dobrze domywa polecana tutaj piana Autobrite Magifoam. Do mało brudnego/przykurzonego auta będzie dobra ValetPro pH Neutral. Jeśli nie zależy Ci na tym by wosk dłużej poleżał to Dimer będzie OK. W dziale "Testy" masz trochę informacji o pianach.
tk19 Opublikowano 15 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2012 No dzięki;) a sądzisz że Dimer będzie mocniejszy niż Magifoam bo z nią nie miałem styczności;P nie wiem czy Dimer da efekt śniegu;) Męczę Cię, wiem;)
bodziopilot Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Ja stosuję proporcje ~1:9. Nilfisk C110, 1400W, 110bar, max 440l/h."Mleko" mam tylko jak sitka w PA nie czyszczę. Czyli nieco większa wydajność a moja pianownica to nówka. Używałem jej zaledwie 3 razy.
saddam Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 tk19, Dimer ma pH zasadowe, Magifoam neutralne więc odpowiedź nasuwa się sama
cyga Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Kupując na allegro od jednego z użytkowników dostałem gratis aktywną pianę, jak się okazało po zastosowaniu jej na moim samochodzie stężenie było zdecydowanie za wysokie (piana ladnie sie trzymała na samochodzie i domywała wiekszość brudu). Po spłukaniu samochodu i wyschnięciu (nie suszyłem ręcznikiem) zostawiło plamy na wszelkich elementach z tworzyw sztucznych - tj uszczelki, plastikowa lotka tylna oraz grill z przodu. Próbowałem APC w różnych stężeniach, jednak zupełnie bezskutecznie. Co mi pozostaje? Nie chce tego maskować dressingami - chciałbym się pozbyć plam.
saddam Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Cyga, jakiej piany użyłeś i w jakim stężeniu?
cyga Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Cyga, jakiej piany użyłeś i w jakim stężeniu? co to za piana była?? Dostałem ją w zwykłej, niepodpisanej butelce... Jako że nie miałem wcześniej do czynienia z aktywną pianą, postanowiłem ją po prostu przetestować. Także NIE WIEM jaka to była piana. Wiem że to raczej średnio odpowiedzialne, ale no cóż, nikt inny niż ja sam za to nie płaci. Stężenia również nie znam, bo dostałem gotową, rozrobioną już pianę. Tak to wygląda:
tk19 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Wiem że Dimer zasadowy, lecz może ta Magifoam ma coś w sobie że lepiej domywa, no bo po Dimerze koniecznie muszę gąbką myć, a teraz chchiałbym to jakoś zniwelować najmożliwiej;P więc jestem ciekawy czy po magifoam musiałbym gąbkować [ Dodano: 16 Maj 2012, 16:56 ] Cyga wydaję mi się że troche Ci po zasychało w słońcu, a mocne stężenie swoją drogą
saddam Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 tk19, musiałbyś. Całkowicie brudu nie usunie ale zostawi go bardzo mało i mycie na 2 wiadra pójdzie gładko.
tk19 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 kurcze liczyłem że jest jakiś sposób żeby ominąć gąbkę szkoda mi jak będzie nowy, zaraz się hologramy porobią;p
maestro00 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Wg. mnie to było NaOH Połóż dressing odżywczy i powinno być dobrze, i nie bedzie to maskowanie.
mech15 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 nie ma czegoś takiego jak ominięcie mycia gąbką...aaaa wróć, mycia dobrą rękawicą
m1chal Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 cyga mialem kiedys to samo... po pianie NERTY .... niestety do dzisiaj mam takie plamy na uszczelkach a to juz z 2-3 lata
maestro00 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Też długo używałem NERTY na kilku autach i żadnego problemu.
cyga Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 cyga mialem kiedys to samo... po pianie NERTY .... niestety do dzisiaj mam takie plamy na uszczelkach a to juz z 2-3 lata Troche to niepokojące musze przyznac, ale co mi zostaje... Przykryłem uszczelki środkiem jaki miałem, wyglądają nieźle, zobaczymy jak będzie za w tyg. Martwi mnie ta kratka z przodu ciągle... Mimo to dzięki za odpowiedzi, na tą chwile zostaje mi jeszcze troche poszorować, potem przykryje dionysusem vp. Zobaczymy...
Akira Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Panowie czy może już ktoś przymierzał PA do Parksida ?? Da radę to zmontować do kupy z jak najmniejszą ingerencją czyt. dewastowaniem ??
Sparco Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2012 Może mi ktoś doradzi jaką pianownice wybrać gloria czy PA do tego karcher 5.20 da rade ?
maestro00 Opublikowano 18 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2012 Też mam 5.20. To naprawdę mocny sprzęt wiec nie wiem dlaczego miałaby nie dać rady.
mech15 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 Wybieram pianę, no i oczywiście ma być magifoam, za 5 litrowy baniak cena jest blisko 150 zł, ale znalazłem Piana aktywna Autobrite Super Citrus Snow gdzie 5 litrów kosztuje 90 zł - używał ktoś tego?? Widzę, że jest jeszcze Autobrite Super Snow Foam with Wax 5L, ale to się chyba nie nadaje jeśli później jadę cleanerem i sam woskuję auto??
Rekomendowane odpowiedzi