Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oba będą ok. Chociaż ja z LP się nie mogłem zgrać :D wolałem Prep Polish od DJ. A cleaner od SG też ma zostawiać czystą powierzchnię więc będzie też ok

Opublikowano

Dodo LP to rewelacyjny cleaner, już długo jest na rynku, stąd stał się jakby "oklepany", natomiast daję świetne rezultaty i praca z nim jest bezproblemowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam mam pytanie kupiłem ostatnio próbkę cleanera POORBOY'S WORLD PROFESSIONAL POLISH ktoś go używał chodzi mi by oczyścić lakier przed położenie wosku FINISH KARE 1000P na okres zimowy jest to dobry wybór czy lepiej zaopatrzyć się w coś innego? (chodzi o cleaner)

Opublikowano

Pogrzebałem troszkę w szukajce i nic nie znalazłem nt AngelWax Perfect Polish. Ktoś może miał styczność? Co prawda już go zakupiłem (skuszony niższą ceną od Dodo LP) i FK 1000 siedzi na nim od 2 tygodni, ale jestem ciekawy opinii ;)

Opublikowano

Witam czy Shiny Garage Pure Paint Cleaner będzie odpowiedni pod FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax czy jakiś inny tani cleaner

Opublikowano
kruger, no to napis z coś od siebie, bo sam zastanawiałem się nad kupnem. Jak aplikacja, ścieranie, śliskość, zapach?

To moje pierwsze spotkanie z czymś takim jak cleaner, jestem totalnie zielony w tym temacie. U mnie zawsze było mycie samochodu, wytarcie i przesmarowanie woskiem płynnym z sonaxa (mleczko w takiej czerwonej butelce, na stacjach Pb to sprzedają) :oops: . Nie mam więc porównania z czymkolwiek innym. Kładłem go na samochód umyty APC ADBL 1:8 i szamponem ADBL po odsmoleniu. Pad do tego użyty to RoyalPads Hand Pad Wax zielony. Troche wypracowany i zostawiony na 2 min, po czym dotarty MF. Ładnie schodzi, nic po nim nie zostaje (tzn żadne smugi itp). Zapach dość łagodny (nie mogę powiedzieć że przyjemny bo normalnie chemiczny, ale raczej nie odrzuca). Tyle mogę powiedzieć na ten temat, wosk nadal się trzyma (1 mycie ciśnieniem i jedno mycie na dwa wiaderka) :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam czy Shiny Garage Pure Paint Cleaner będzie odpowiedni pod FINISH KARE 1000P Hi-Temp Paste Wax czy jakiś inny tani cleaner

Zastanawiam sie właśnie nad takim samym zestawem na zimę.

Kupiłem juz FK 1000P ale nie mogę sie zdecydować na Cleaner.

Jaki Cleaner w końcu dałeś pod FK 1000 P ?

Opublikowano

Widzę że mam podobny problem jak wyżej Kamilowski i przem1983, gdyż zastanawiam się nad Shiny Garage Pure Paint Cleaner, ale pod Colli 476s. Biorę pod uwagę również Shiny Garage Paint Cleaner+ tylko czym dokładniej różni się od Pure Paint? Myślę również nad Poorboy's Professional Polish oraz Meguiar's Deep Crystal Paint Cleaner. Przeglądając forum to z PB ktoś wyżej napisał, że są z nim jakieś problemy już nie pamiętam dokładniej co było, a połączenie Meg i Colli było pare razy :good:

Opublikowano

Ja używam cleanera SG Paint + on jest podobno bardziej ścierny od Pure. W sobotę nakładałem go Tri Colorem czyli ręcznie, ładnie się go wypracowuje tylko trzeba uważać by nie przesadzać z ilością. Lakier zostaje śliski, ale jednak przetarłem jeszcze IPA Tenzi i położyłem dwie warstwy Colli 476.

Opublikowano

dzisiejszy poranek rozpoczęty właśnie od cleanera :good: w ruch poszedł SG Pure Paint Cleaner+ po tym siądzie Fusso, a na popołudnie czeka Colli. PB ma bardziej wodnistą konsystencję, jednak nie zauważyłem z nim problemów. Jakbyś tak przeglądną cały wątek to chyba były już wszystkie powiązania hehe. 4e22ba027360.jpg

SG 250ml 35zł spełnia swoją rolę :)

Opublikowano
Ja używam cleanera SG Paint + on jest podobno bardziej ścierny od Pure. W sobotę nakładałem go Tri Colorem czyli ręcznie, ładnie się go wypracowuje tylko trzeba uważać by nie przesadzać z ilością. Lakier zostaje śliski, ale jednak przetarłem jeszcze IPA Tenzi i położyłem dwie warstwy Colli 476.

Uważasz, że spokojnie Paint + nada się do wypracowania bez doświadczenia jako pierwszy cleaner? I wiesz może jak długo trzyma się 476s z Paint+ w zimę?

Opublikowano

Kolego nikt tego nie wie ile potrzyma Paint w zimę ponieważ on od nie dawna jest na rynku, jakoś od lata ;) Ja też nie mam jakiegoś mega doświadczenia i jest to mój pierwszy typowy cleaner, bo używałem dotąd AIO Cherry Glaze. Cena nie jest wygórowana, więc śmiało możesz brać SG.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy pod woski Soft99 używać ich dedykowanego cleanera , czy lepiej współgrają z innymi ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś z Was używał tego dedykowanego do cleanera aplikatora tnącego od SG? Jestem ciekaw jak on się sprawuje i czy warto go używać. czy taki tnący aplikator można używać za każdym razem z cleanerem czy lepiej zostać przy mikrofibrze. Do tej pory do cleanera używałem włąsnie aplikatora z mikroribry.

Opublikowano

czy ktoś mi może powiedzieć jak to jest w końcu z tym cleanerem? :D zerwałem odpowiednią ilość klaru 2500, później poszła menzerna 400, 2500 i 4000 na koniec (w między czasie czyściłem wszystko IPĄ) i teraz po tej menzernie 4000 przeczyścić ipą powłokę i kłaść FK 1000 czy dokupić do zestawu czarną 150tkę NATa i wrzucić na to jakiś cleaner i dopiero kłaść wosk? korektę zrobiłem na 90%. i drugie pytanie może zamiast FK jakiś inny wosk w płynie nakładany maszynowo - mam rotacje - w pieniążkach do 100zł?

• Moderator
Opublikowano

ShadowWarrior, po korekcie śmiało możesz wymyć ipą i kłaść FK1000. Na przyszłość już na pewno warto kupić jakiś finishowy pad, aczkolwiek po korekcie na pewno Ci został i cleaner.

Co do drugiej części pytania to osobiście uważam, że nakładanie maszynowe wosku to strata czasu. Dużo szybciej nakłada ze słoiczka.

Za około 100-200zł kupisz Zymola Carbona i pewnie będziesz z niego zadowolony w 101% :)

Opublikowano

Pytam bo 5 października wymysłem ten cleaner IPA i na to FK 1000 ...wczoraj mylem auto na dwa wiadra i wosku prawie juz nie ma takie mam wrazenie...a co dwa tygodnie uzywalem QD FK 425...

Do dam ze auto stoi pod chmurka cały czas...

Czy to normalne ze wosku juz nie ma po tych 2 miesiacach?

Opublikowano

wojti91zmc, pewnie wymyłeś go IPĄ. Ja też jakoś w październiku kładłem, tylko że nie na konkretnie cleaner a na gleaze'a Prime Amigo. Ze dwa tygodnie temu myłem ręcznie to widać, że leży. Na to BSD idzie.

Opublikowano
ShadowWarrior, po korekcie śmiało możesz wymyć ipą i kłaść FK1000. Na przyszłość już na pewno warto kupić jakiś finishowy pad, aczkolwiek po korekcie na pewno Ci został i cleaner.

Co do drugiej części pytania to osobiście uważam, że nakładanie maszynowe wosku to strata czasu. Dużo szybciej nakłada ze słoiczka.

Za około 100-200zł kupisz Zymola Carbona i pewnie będziesz z niego zadowolony w 101% :)

dzięki za odpowiedź, wiadomo. pady są. ale staram się mieć po kilka sztuk jednego typu żeby były czyste i nie robiły niepotrzebnego bałaganu.... :kox: