Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.Mam dodo LPL ale.z.tego co wyczytalem ma jakies oleiste dodatki i sealenty zle sie na nim trzymaja.Jaki wiec dokupic cleaner,pod FK1000.

• Moderator
Opublikowano

lu5asz, ja pod FK 1000 używałem "nie cleanera" czyli IPY albo (to pewnie niezbyt popularny cleaner na forum) Zaino Z-PC - lakier stawał się po nim tępy i FK ładnie leżało :good:

Opublikowano
manio49,a masz porównanie do tych dwóch co napisałem ?

Szczerze? Nie. Wiem tylko, że do ręcznej roboty będzie lepszy bo jest mniej tłusty od wspomnianych.

No i mam rekomendację mojego guru :P

Opublikowano

Panowie orientuje się ktoś czy UDS ma jakieś właściwości cleanera? Bo zastanawiam się czy po porządnym myciu i glinkowaniu wystarczy sekwencja IPA + UDS + Nattys Blue czy jednak kupić jakiś cleaner?

Opublikowano

Czy AF Rejuvenate nada się pod AF temptation? To i to niby AF ale wole spytać? Pierwsze mam a drugie chciałbym mieć i dlatego pytam:P

Opublikowano

Dla mnie nie ma sensu, cleaner przygotuje powierzchnie pod wosk usuwając to co miałeś nałożone wcześniej, oraz zanieczyszczenia. :)

Opublikowano

Wiem właśnie jakie zadanie ma cleaner ale się tak zastanawiałem zawsze czy jest on niezbędny po porządnym myciu. Wcześniej stosowałem DJ LP + PB BH + colli na wiosne zmieniam BH na UDS i colli na Nattysa. Zastanawiam się czy jest sens dawania dodo przed UDS i kupowac kolejną butelke czy nie ma sensu.

Opublikowano

BH ma bardzo słabe właściwości czyszczące i w tym przypadku LP przed BH miało swoje uzasadnienie, tutaj wystarczy UDS + Natty,s.

Opublikowano
Hej.Mam dodo LPL ale.z.tego co wyczytalem ma jakies oleiste dodatki i sealenty zle sie na nim trzymaja.Jaki wiec dokupic cleaner,pod FK1000.

Ja mam położonego Coli na Dodo Juice Lime Prime Lite od 16.X i Dalej trzyma więc coś źle czytałeś ;)

Ale na masce i dachu ostatnio go ściągnąłem i położyłem na Lusso Cream. Testy trwają :)

Na drzwiach oraz przednim i tylnym zderzaku dalej jest stary dwuwarstwowy . Wczoraj wróciłem z trasy ~800km i ściągając sól i brud proszkiem i później demineralizowaną na bezdotyku dalej kropelkuje i odpycha wodę.

Opublikowano
BH ma bardzo słabe właściwości czyszczące i w tym przypadku LP przed BH miało swoje uzasadnienie, tutaj wystarczy UDS + Natty,s.

Wielkie dzieki rozwiales moje watpliwosci :)

• Moderator
Opublikowano
DoDo LPL ?

Będzie dobry, to chyba najbardziej uniwersalny cleaner ;) Ja bym nawet proponował wersję nie-lite.

może LUSSO REVITALIZING CREME

albo HDC ;)

Wszystkie 3 propozycje bardzo dobre, kwestia ile sie ma w portfelu :)

Opublikowano
Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać?

Nada się jak najbardziej, choć pod FK Hi-Temp'a odpowiedniejszy będzie Tough Prep z Auto Finesse :good:

Pod oba się nada;>? Znaczy i Dodo i Fk?

ja póki co miałem LPL dla RED'a

teraz testuję Rejuvenante pod FK Hi-temp'em ;)

Zobaczymy jak się trzyma prawie 2 miesiące w zimie ;)

W czwartek cos więcej powiem ;)

Opublikowano

a ja bym mimo wszystko wziął megsowego ultimate polish, pod sealenty będzie lepszy i pod naturalne też da radę

Opublikowano
Zastanawiam się nad kupnem "uniwersalnego" cleanera pod:

- NXT 2.0

- Carbona

- FK 1000P

DoDo LPL ?

Ten cleaner Dodo sobie odpuść. LPL to bardziej glaze- ma tak nieduże właściwości oczyszczające, że nie poradzi sobie nawet z usunięciem niektórych wosków (o czym wspominał producent). Jeśli chodzi o LP (nie Lite) czy Lusso itp., to uważam, że nadają się raczej tylko pod Carbona (choć tu mój wybór to HDC). Przy sealantach mogą skrócić ich trwałość... (choć tu i tak będzie pewnie o wiele większa niż po osławionej IPI-e i 1000p :D).

Moim zdaniem, jeśli chcesz mieć jeden uniwersalny cleaner to wybierz coś z dedykowanych pod sealanty (np. DG 652, AF Tough Prep Pre Sealant itp.). Ważne jest, żeby jak najbardziej sterylną powierzchnię po sobie zostawiał, jeśli będziesz aplikował NXT czy 1000p. Woski naturalne położone na takich cleanerach też się będą dobrze trzymać :).

Opublikowano
[Przy sealantach mogą skrócić ich trwałość... (choć tu i tak będzie pewnie o wiele większa niż po osławionej IPI-e i 1000p :D).

Nie bardzo rozumiem ośmeszanie tego zestawu. Ja metodą prób i błędów przez kilka sezonów zimowych nakładałem Coliego 476 na cleanery Lusso ,Vanilla hand Glaze oraz na IPA. Oczywiście auto przed zimą wyczyszczone z wszystkimi etapami. I najdłużej Coli trzymał sie wtedy,gdy po wyczyszczeniu lakieru cleanerem zmyłem go "ipą" i na czysty,odtluszczony lakier połozyłem wosk. Robiłem to w tym sezonie dokładnie 15 października i do dziś wosk jest na aucie. Raz tylko wspomogłem go Aqua Waxem od Duraglossa. Sprawdziło się i na zimę zawsze będę kładł Coliego lub 1000p na IPA.

Lato to zupełnie inna sprawa.Pozdrawiam

Opublikowano

canta8, :o hmm, myślę, że nic tutaj nie wyśmiewałem- po prostu staram się pokazać alternatywę (wg mnie lepszą) i to wszystko :). Podane przez Ciebie cleaner-y, które testowałeś z Colli czy 1000p nie do końca super współpracują z tymi woskami jeśli chodzi o trwałość, gdyż tak samo jak zresztą IPA same nie dadzą odpowiedniego przygotowania. Są to bardziej środki zbliżone do glazów, odżywek itp., a nie cleanerów zostawiających powierzchnię bez żadnych olejków. Podczas zwykłego oczyszczania lakieru czy to szampon, glinka, APC czy IPA nigdy w 100 % nie oczyszczą lakieru, a nawet mogą nie usunąć dobrze położonego wosku- potrzebna jest choć minimalna korekta lub zwykły cleaner (w przypadku Colli czy FK najlepsze są cleanery dedykowane sealantom a nie odżywki, AIO, glazy itp.) ;). Nie chcę się w tym temacie już rozpisywać na temat samej IPY- resztę można przeczytać tutaj

Jest jeszcze jeden bardzo ważny aspekt: to, że Colli czy 1000p położone na tylko odtłuszczony lakier IPĄ (bez np. użytego przed IPĄ cleaner-a czy wykonanej małej korekty) w niektórych przypadkach będzie leżało tydzień czy dwa dłużej niż na na dowolnym dedykowanym sealantom cleanerze wcale nie świadczy o tym, że go dobrze chroni- po prostu pod Colli mogą być pochowane i zakonserwowane zanieczyszczenia różnego rodzaju, które wcale pozytywnie mogą nie wpływać na lakier (dobry cleaner z pewnością by je usunął) :).

Oczywiście nie jestem takim człowiekiem, żeby każdego zmuszać do jakiegoś rozwiązania i pisać, że ma robić to i to... Niech każdy wybierze własną drogę do osiągnięcia celu :D.

Opublikowano
Czyli pod sealenty brac cleaner bez dodatkow oleistych tak?

W takim razie moj DodoLPL idzie na gielde.

IMHO zbyt pochopnie chcesz się go pozbywać, po raz kolejny napiszę Coli 476 położony na Dodo LPL siedzi jak wściekły bez QD od października. I nie był cleaner wymywany IPA

Tukolarz to albo mój Dodo albo mój Coli jest inny..

zdjęcie ze stycznia. po całodniowym padzie deszczu

IMG_0981.JPG 4 msc od nałożenia 3 tyś km

Więcej zdjęć