Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo. ;) Jako taki finish, lub "odświeżenie" po zimie jak najbardziej, ale po tym należałoby jeszcze coś innego przyklinerowac. :)

Opublikowano

W takim razie muszę znów nabyć Dodo LP. Szkoda tylko, ze juz nie ma testerów bo spokojnie mi starczał na cały sezon, a tak cała butle 250ml to pewnie ze 3 lata będę używał ;)

• Dystrybutor
Opublikowano

MOTHERS Pre Wax Cleaner nada się testował ktoś? szukałem ale na forum mało info o tej marce

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać?

Opublikowano

Marek__82, Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć.

Opublikowano

Jeśli lakier wymaga tylko lekkiego odświerzenia to cleaner ścierny może da radę.

Jeśli jednak jest mocniej skatowany to lepiej zrobić korektę.

Opublikowano
Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć.

Taa, ale jest tam mowa o lakierze po korekcie... Wtedy IPA może (ale też nie musi) wystarczyć:

1 - Polish paint with Optimum Polish II or Optimum Finish to remove any defects.

2 - Clean surface with 15% IPA solution to remove all polishing oils, waxes, and silicones.

Coś chyba nie doczytałeś :D. Wszędzie tylko IPA i IPA, a ona mi nawet nie usunęła dobrze położonego sealant'a rozcieńczona 1:1... :)

Opublikowano
Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć.

Taa, ale jest tam mowa o lakierze po korekcie... Wtedy IPA może (ale też nie musi) wystarczyć:

1 - Polish paint with Optimum Polish II or Optimum Finish to remove any defects.

2 - Clean surface with 15% IPA solution to remove all polishing oils, waxes, and silicones.

Coś chyba nie doczytałeś :D. Wszędzie tylko IPA i IPA, a ona mi nawet nie usunęła dobrze położonego Sealant'a rozcieńczona 1:1... :)

Autor wyraznie napisał "koretka i IPA" więc czy ja mu źle odpowiedziałem?? To co ty zacytowałeś z opisy OC2 to jest przecież to samo. To że pod powłoki musi być korekta to raczej oczywiste.

Opublikowano
Czyli tylko korekta

Moje zdanie jest takie: powłoka sporo kosztuje (w porównaniu do aplikacji raz na kilka miesięcy dobrego sealanta, więc warto się zastanowić, na co się ją kładzie), wymaga super przygotowanego lakieru, ale jeśli nałożysz ją na oczyszczony lakier pełny zarysowań, to...

1) rysy pozostaną (nie zostaną zakamuflowane), a co najgorsze mogą być bardziej widoczne niż na samochodzie bez powłoki,

2) powłoka ma za zadanie chronić przed drobnymi rysami, a jeśli masz na lakierze już swirle, to to trochę przerost formy nad treścią.

3) jakaś korekta jest niezbędna, aby wykorzystać wszystkie pozytywy związane z posiadaniem na aucie powłoki.

Pytanie jaka? Nie widziałem Twojego lakieru, więc nie powiem Ci, czy wystarczy odświeżyć lakier czy kilka dni nad nim posiedzieć z polerką...

Myślę, że chcesz nałożyć powłokę, aby mieć spokój na dłuższy czas. Masz dwie opcje: pełna korekta + powłoka, albo brak korekty + dobry sealant. Ale to tylko moja opinia :).

Opublikowano

tukolarz, No właśnie o ten spokój mi chodzi, ponieważ nie mam warunków do częstego "pielęgnowania", a często auto jest używane w trudnych warunkach (duże zapylenie) dlatego myślę o powłoce. Tyle, że troszkę obawiam się porządnej korekty z powodu małego doświadczenia i braku "sprzętu". Ewentualnie jaki sealant jest najbardziej trwały?

Opublikowano
Autor wyraznie napisał "koretka i IPA" więc czy ja mu źle odpowiedziałem?? To co ty zacytowałeś z opisy OC2 to jest przecież to samo. To że pod powłoki musi być korekta to raczej oczywiste.

OK. Z całym szacunkiem, ale... Wiesz, nie wszystko jest dla każdego oczywiste. Ja to odczytałem: "Tam zalecana jest IPA i to wystarcza". Sorry, ale moim zdaniem nie ma co pisać cały czas o tej IPI-ie, bo to aż głupio wygląda. Nie lepiej napisać: wystarczy korekta? Ja przez korektę rozumiem też odtłuszczenie lakieru, a czy zrobi się to IPĄ, Eraserem, czy zmywaczem silikonowym, to jaka to różnica? Ktoś Cię źle zrozumie i położy jeszcze powłokę na "IPę"...

[ Dodano: 8 Luty 2013, 00:12 ]

Marek__82, tak właśnie myślałem... Żeby nie robić tu OT zapraszam do tematu o sealantach... ;) Znajdziesz tam odpowiedź :).

Opublikowano

tukolarz, Dobra luz. Czasami stosuje skróty myślowe i może mało precyzyjnie się wyraziłem, bo chodziło o korektę i oczyszczenie lakieru po ostatniej pascie finishowej. I czy użyje się taniej IPY, droższego zmywacza, czy jeszcze droższego erasera to już kwestia wyboru.

Opublikowano

Kurcze, teraz zobaczyłem, że w temacie "Krótkie pytanie, krótka odpowiedź" pojawiły się te same pytania co tutaj. Sorry Panowie, ale tak się nie robi... (dwie osoby się pytają i sobie odpowiadają minuta po minucie :D. Pytania zadajemy w odpowiednim dziale i ich nie dublujemy... Tak samo z odpowiedziami :/:? .

• Partner forum
Opublikowano
Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać?

Nada się jak najbardziej, choć pod FK Hi-Temp'a odpowiedniejszy będzie Tough Prep z Auto Finesse :good:

Opublikowano

Nada się jak najbardziej, choć pod FK Hi-Temp'a odpowiedniejszy będzie Tough Prep z Auto Finesse :good:

Pod oba się nada;>? Znaczy i Dodo i Fk?

Opublikowano

Tak się zastanawiam który cleaner wybrać Lusso Revitalizing Creme czy R222 woski które posiadam to Pete's,carbon,finish kare,collinite

może ktoś doradzi ? :)