kojak Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 Nie bardzo. Jako taki finish, lub "odświeżenie" po zimie jak najbardziej, ale po tym należałoby jeszcze coś innego przyklinerowac.
malkolm Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 albo ewentualnie IPA jeśli na wierzch ma iść jakiś syntetyk
Pływak Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 W takim razie muszę znów nabyć Dodo LP. Szkoda tylko, ze juz nie ma testerów bo spokojnie mi starczał na cały sezon, a tak cała butle 250ml to pewnie ze 3 lata będę używał
Dystrybutor e36ace Opublikowano 2 Lutego 2013 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2013 MOTHERS Pre Wax Cleaner nada się testował ktoś? szukałem ale na forum mało info o tej marce
Ace Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać?
Marek__82 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Panowie, a czy pod powłokę leci jakiś cleaner, czy korekta i IPA? Myślę coś na wiosnę o powłoce, ale czy trzeba cleaner?
bienek Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Marek__82, Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć.
soll Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Jeśli lakier wymaga tylko lekkiego odświerzenia to cleaner ścierny może da radę. Jeśli jednak jest mocniej skatowany to lepiej zrobić korektę.
Marek__82 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 bienek Dzięki za info. A czy jeszcze inni coś dodadzą?
tukolarz Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć. Taa, ale jest tam mowa o lakierze po korekcie... Wtedy IPA może (ale też nie musi) wystarczyć: 1 - Polish paint with Optimum Polish II or Optimum Finish to remove any defects.2 - Clean surface with 15% IPA solution to remove all polishing oils, waxes, and silicones. Coś chyba nie doczytałeś . Wszędzie tylko IPA i IPA, a ona mi nawet nie usunęła dobrze położonego sealant'a rozcieńczona 1:1...
Carire Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 tukolarz, carpro eraser dał rade? używałeś go może?
bienek Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Mogę się wypowiedzieć co do Opti Coat 2.0. Tam zalecane jest 15% roztwór IPY i to wystarcza. Nie wiem jak z innymi powłokami, tu musi ktoś inny odpowiedzieć. Taa, ale jest tam mowa o lakierze po korekcie... Wtedy IPA może (ale też nie musi) wystarczyć: 1 - Polish paint with Optimum Polish II or Optimum Finish to remove any defects.2 - Clean surface with 15% IPA solution to remove all polishing oils, waxes, and silicones. Coś chyba nie doczytałeś . Wszędzie tylko IPA i IPA, a ona mi nawet nie usunęła dobrze położonego Sealant'a rozcieńczona 1:1... Autor wyraznie napisał "koretka i IPA" więc czy ja mu źle odpowiedziałem?? To co ty zacytowałeś z opisy OC2 to jest przecież to samo. To że pod powłoki musi być korekta to raczej oczywiste.
tukolarz Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Czyli tylko korekta Moje zdanie jest takie: powłoka sporo kosztuje (w porównaniu do aplikacji raz na kilka miesięcy dobrego sealanta, więc warto się zastanowić, na co się ją kładzie), wymaga super przygotowanego lakieru, ale jeśli nałożysz ją na oczyszczony lakier pełny zarysowań, to... 1) rysy pozostaną (nie zostaną zakamuflowane), a co najgorsze mogą być bardziej widoczne niż na samochodzie bez powłoki, 2) powłoka ma za zadanie chronić przed drobnymi rysami, a jeśli masz na lakierze już swirle, to to trochę przerost formy nad treścią. 3) jakaś korekta jest niezbędna, aby wykorzystać wszystkie pozytywy związane z posiadaniem na aucie powłoki. Pytanie jaka? Nie widziałem Twojego lakieru, więc nie powiem Ci, czy wystarczy odświeżyć lakier czy kilka dni nad nim posiedzieć z polerką... Myślę, że chcesz nałożyć powłokę, aby mieć spokój na dłuższy czas. Masz dwie opcje: pełna korekta + powłoka, albo brak korekty + dobry sealant. Ale to tylko moja opinia .
Marek__82 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 tukolarz, No właśnie o ten spokój mi chodzi, ponieważ nie mam warunków do częstego "pielęgnowania", a często auto jest używane w trudnych warunkach (duże zapylenie) dlatego myślę o powłoce. Tyle, że troszkę obawiam się porządnej korekty z powodu małego doświadczenia i braku "sprzętu". Ewentualnie jaki sealant jest najbardziej trwały?
tukolarz Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor wyraznie napisał "koretka i IPA" więc czy ja mu źle odpowiedziałem?? To co ty zacytowałeś z opisy OC2 to jest przecież to samo. To że pod powłoki musi być korekta to raczej oczywiste. OK. Z całym szacunkiem, ale... Wiesz, nie wszystko jest dla każdego oczywiste. Ja to odczytałem: "Tam zalecana jest IPA i to wystarcza". Sorry, ale moim zdaniem nie ma co pisać cały czas o tej IPI-ie, bo to aż głupio wygląda. Nie lepiej napisać: wystarczy korekta? Ja przez korektę rozumiem też odtłuszczenie lakieru, a czy zrobi się to IPĄ, Eraserem, czy zmywaczem silikonowym, to jaka to różnica? Ktoś Cię źle zrozumie i położy jeszcze powłokę na "IPę"... [ Dodano: 8 Luty 2013, 00:12 ] Marek__82, tak właśnie myślałem... Żeby nie robić tu OT zapraszam do tematu o sealantach... Znajdziesz tam odpowiedź .
Marek__82 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 Ktoś Cię źle zrozumie i położy jeszcze powłokę na "IPę"... Kurczę, ale mieszacie
bienek Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2013 tukolarz, Dobra luz. Czasami stosuje skróty myślowe i może mało precyzyjnie się wyraziłem, bo chodziło o korektę i oczyszczenie lakieru po ostatniej pascie finishowej. I czy użyje się taniej IPY, droższego zmywacza, czy jeszcze droższego erasera to już kwestia wyboru.
tukolarz Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Kurcze, teraz zobaczyłem, że w temacie "Krótkie pytanie, krótka odpowiedź" pojawiły się te same pytania co tutaj. Sorry Panowie, ale tak się nie robi... (dwie osoby się pytają i sobie odpowiadają minuta po minucie . Pytania zadajemy w odpowiednim dziale i ich nie dublujemy... Tak samo z odpowiedziami .
Partner forum MrCleaner Opublikowano 8 Lutego 2013 Partner forum Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać? Nada się jak najbardziej, choć pod FK Hi-Temp'a odpowiedniejszy będzie Tough Prep z Auto Finesse
Ace Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2013 Witam, mam pytanie czy Rejuvenate nada się pod woski Dodo czy tam FK Hi Temp? Ciekawi mnie ten produkt ale nie wiem czy będzie to współgrać? Nada się jak najbardziej, choć pod FK Hi-Temp'a odpowiedniejszy będzie Tough Prep z Auto Finesse Pod oba się nada;>? Znaczy i Dodo i Fk?
KaczorRK Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Pod oba się nada;>? Znaczy i Dodo i Fk? Rejuvenate pod Dodo, Tough Prep pod Hi-Temp'a.
Sparco Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 Tak się zastanawiam który cleaner wybrać Lusso Revitalizing Creme czy R222 woski które posiadam to Pete's,carbon,finish kare,collinite może ktoś doradzi ?
lu5asz Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2013 A może AF Rejuvenate? Wszyscy teraz o nim piszą.Mam sie pozbywac DodoLPL?
Rekomendowane odpowiedzi