Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego.Odgrzewam Twoją wypowiedź sprzed roku. Powiedz czy zastosowałes tę kombinację,czy się sprawdziło ( ile wytrzymał Colli) i czy zastosowałbys ją w tym roku czy może jednak dałbyś cleaner. Ja mam Colliego i Vanillę Hand Glaze. I nie wiem czy dac ten cleaner i na niego Colli czy zrobić jak Ty napisałeś. Wyczyscic cleanerem a nastepnie zmyc wszystko IPA i na suchy lakier Colli. Juz pora by o zimie pomyslec. Pozdrawiam.

Tak zrobiłem tak na 2 autach, niedługo pewno też powtórzę ten schemat bo z moich obserwacji wynika, że dało to +miesiąc trwałości. Być może to wynika z tego, że nie mam odpowiedniego cleanera pod tego typu woski bo na LP Colli mi nigdy nie posiedział tyle ile potrafi. Pewno są bardziej odpowiednie cleanery pod "zimowe twardziochy" więc nie wykluczam, że mój sposób jest z pupy ;)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.Skoro wytrzymał całą zimę to z pupy pomysł nie jest. W takim razie nie kombinuję,tylko trzymam się sprawdzonego przez Ciebie sposobu.Pozdrawiam

Opublikowano
Koledzy, na jakich prędkościach DA wypracowujecie cleaner (czarny pad), cleaner np. HDC lub LP?

5-6

6 jest na pewno za szybko, raczej 4-5

ktoś wcześniej pytał o cleanery megsa dc1 UP, LP i kilka innych, z tych wymienionych wziął bym DC1, tani, bez wypełniaczy, na zimę jak znalazł,

ja jednak wybrałem dla siebie UP pod coliego , ale mam ogrzewany garaż i nie zależy mi na trwałości a w wyglądzie jest z 1% różnicy

Opublikowano

Powie mi ktoś czy nada sie Autoglym Super Resin Polish pod mój kolor czarna perła i na to Collinite 476s na zimę co o tym myślicie i czy ten Autoglym Super Resin Polish tez by mi podejdzie pod woski Gold Class Carnauba Plus Premium Paste Wax , NXT Generation Tech Wax 2.0 bo takie woski tez posiadam .

Opublikowano
czy nada sie Autoglym Super Resin Polish pod mój kolor czarna perła i na to Collinite 476s na zimę

A czemu ma się nie nadać ?

Możesz być "mieszaczem" we wszystkich wymienionych kombinacjach.

Opublikowano
Koledzy, na jakich prędkościach DA wypracowujecie cleaner (czarny pad), cleaner np. HDC lub LP?

5-6

6 jest na pewno za szybko, raczej 4-5

THX !

Opublikowano

Jesli mial tam byc na koncu znak zapytania, to niestety ja nie polece.

Zawsze jak zrobie nim auto efekt mi sie nie podoba nawet jak poloze na to bardzo dobry wosk Z. Lub SV. Jest jakby mocno przycmiony..

Praca nim jest bardzo przyjemna ale za to brudzi plastiki mocno.

A jeszcze slyszy sie opinie ze mocno skraca zywotnosc wosku.

Opublikowano
To co naj bardziej polecicie pod Collinite 476s do 50 , 60 zl. ???
+

Poczytaj forum , poczytaj forum....

Coli jest chyba najbardziej przerobionym woskiem na forum i na to pytanie na pewno znajdziesz odpowiedź.

Opublikowano

Problem banalny: cleaner pod Colli, który będzie miał tylko jedno zadanie, tzn. maksymalne wydłużenie trzymania wosku, tak, żeby wytrzymał najlepiej całą zimę. Przeczytałem cały temat i jestem załamany. Odpowiedzi padło kilka, tylko każda inna, a często jedne przeczące drugim.

Czarny lakier audi, dbam o niego, ale wiadomo swirle jakieś są. Procedura oczywista: konkretne mycie, glinka, może IPA, cleaner, colli.

Z tego co wyczytałem moje typy i kolejno (cena oczywiście ma znaczenie, ale wiadomo im taniej tym lepiej, ale nie kosztem jakości):

1) DURAGLOSS 652 (nie ma olejków, jest ścierny co na pewno jest wskazane przy ręcznej aplikacji)

2) R222 (uniwersalny, raczej bez olejków/wypełniaczy, ale z tego co wyczytałem nie jest zbytnio ścierny)

3) Dodo Juice Lime Prime ścierny (znalazłem opinie, że jednak ma jakieś wypełniacze, które nie służą trwałości Colli)

4) AUTO FINESSE REJUVENATE (niby ok, ale też raczej nie ścierny)

Tak jak wspominałem, na zimę tylko wytrzymałość, na lato mam inny setup (CG wet mirror + CG Butter wax, bo colli słabo trzyma się CG WMF)

Z Duraglossem są problemy z dostępnością, ale może da się wyłapać. Jeżeli okaże się, że do miesiąca nie będzie nigdzie jego dostaw to pozostaną droższe warianty.

Co w takim razie zrobić?

Opublikowano
Jeśli wytrzymałość to może bez clanera tylko IPA mi od października do marca wytrzymał na ipie. W tym roku też tak postąpię.

A w takim razie miało by sens najpierw położyć cleaner a potem odtłuścić IPA? Zawsze jednak cleaner bardziej doczyści niż sama IPA.

Ja mam Meguiars Ultimate Polish może być pod Colli 476?

Moim zdaniem zdecydowanie nie.

Opublikowano

A w takim razie miało by sens najpierw położyć cleaner a potem odtłuścić IPA? Zawsze jednak cleaner bardziej doczyści niż sama IPA.

Iwłasnie coraz więcej ludzi stosuje to od lat kilku i chwalą sobie. Ja w tym roku również tak zrobie. Glinkowanie,Lusso Revitalizating Creme,IPA i na koniec colli 476.

Opublikowano
Jeśli wytrzymałość to może bez clanera tylko IPA mi od października do marca wytrzymał na ipie. W tym roku też tak postąpię.

Czyli mycie, przetarcie IPA i wosk? Glinkowałeś?

Boje się, że zaraz znajdzie się tysiąc "powielaczy" takiej opini, którzy będą twierdzić że cleaner można zastąpić IPA... :wallbash:

Opublikowano
Boje się, że zaraz znajdzie się tysiąc "powielaczy" takiej opini, którzy będą twierdzić że cleaner można zastąpić IPA... :wallbash:

To już było i jest o tym stosowny temat.

Opublikowano

U mnie na Megsie UP leży colli i już 3 miesiąc ma się dobrze...

W tygodniu na drugie auto nałoże podobną konfigurację na połowę maski a na drugą samo IPA + colli. O efektach napiszę za kwartał :D

Rejuvanate też posiadam, robi mega robotę choć jego rzadka konsystencja nie zachwyca. Natomiast jako cleaner pod colli jak najbardziej.

Opublikowano

Tylko,że trzeba jasno powiedzieć,że IPA nie jest cudotwórcą. Trzeba lakier dokładnie umyc,wyglinkowac, "odsmolić" i dopiero dac coliego. Mam kolegę,który auto opłukał na bezdotyku,popsikał IPA i narzekał,że colli jest przereklamowany. A pod woskiem widziałem ślady źle usuniętych ptasich odchodów. :D

• Partner forum
Opublikowano
Ja mam Meguiars Ultimate Polish może być pod Colli 476?

Jak najbardziej TAK, Meguiars klasyfikuje Ultimate polish jako pre wax cleaner i to przed ich woskiem syntetycznym, więc pod colli tym bardziej da radę.

poniżej potwierdzenie:

Qub@

U mnie na Megsie UP leży Colli i już 3 miesiąc ma się dobrze...