Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Polecam świetny,niezawodny,dobrze wykonujący swoje zadanie i dający przpiękny blask i wet look CLEARKOTE VANILLA HAND GLAZE . Nie znalazłem niczego ,czego możnaby sie w nim doczepic. Polecam.

Wszystko się zgadza ale dużo wypełnia a to może być zgubne :o:?

Możesz rozinąć bardziej swoją wypowiedz :-] ??

Opublikowano

Zakupiłem CLEARKOTE VANILLA HAND GLAZE ale nie mam porównania do DJ LIME PRIME LITE. Czy ktoś używał obu i mógłby wskazać co lepiej odnajduje się na ciemnym lakierze (granat wpadający w fiolet) ?

Opublikowano
Osobiście preferuję ClearKote Vanilla. DJ Lime Prime Lite moim zdaniem słabo sprawuje się jako cleaner. To bardziej glaze.

Ja myślałem że własnie odwrotnie ale to może wynika z zbyt małego obcowania z tymi środkami :o:o

Opublikowano
Ja myślałem że własnie odwrotnie ale to może wynika z zbyt małego obcowania z tymi środkami :o:o

To byłeś w dużym błędzie :) Nie sprawdzałeś jak oczyszcza lakier jeden i drugi? Vanilla to jeden z lepiej oczyszczających lakier cleanerów.

Zresztą przeczytaj komentarz producenta Dodo Juice:

Actually, whether LPL removes the wax depends on the wax and your technique...

It has cleansers in it, but because it doesn't have abrasives in, it isn't as aggressive as Lime Prime regular for stripping old wax.

When applied gently via wipe on wipe off method, rather then being vigorously rubbed in, it will remove dirt but leave the underlying LSP - if durable - unscathed. I was performing some tests with it the other day, and it was removing water spots on waxed paint but not removing the Supernatural wax underneath.

However, we always recommend it being applied under a wax as part of the prep stage.

Wash > Clay > LP > LPL (as glaze) > wax/Sealant to protect > red mist layers (24 hours later)

It works well over LP if you have time; just adds a fraction more to the finish but LP would do the most in this sequence above.

Jak widać DJ Lime Prime Lite nie usunie nawet wosku, więc osobiście bym go kwalifikował jako glaze. I tak zaleca producent.

Opublikowano

.. ale inaczej miewa się sprawa ze zwykłym LP.

CK VHG jest świetny, bardzo dobrze oczyszcza i odżywia lakier, niesamowicie łatwo się z nim pracuje, bardzo dobrze siedzą na nim woski. Jednak jest mocno oleisty przez co potrafi przykryć co nieco i trzeba uważać na to.

Opublikowano
Jeżeli masz dobrze przygotowany lakier to wystarczy IPA + 601 (chociaż 601 oczyszcza lakier i przedłuża żywotność sealantów Duraglossa! Nie wiem jak to będzie wyglądać z 845?, chodzi o żywotność). Jeżeli nie, to 652 będzie jak najbardziej wskazany (oczyści lakier, usunie swirle i hologramy).

#601 nie nadaje się pod Collinite 845. #601 to podkład pod sealanty na bazie polyaminosylicone (nie ma to nic wspólnego z silikonami). Z woskami Collinite bardzo dobrze współgra DG #652 .

Opublikowano
WaxParadise a czy cleaner DG 671 będzie współpracował z jakimkolwiek woskiem naturalnym?

Ten cleaner pozostawia zabezpieczenie, więc sprawa wygląda tak samo, jakby na sealanta kłaść wosk naturalny. Będzie współgrać, ale wszystko zależy od wosku i nie poznasz prawdziwej trwałości wosku naturalnego. #671 trwałości nie skróci.

Opublikowano
Jeżeli masz dobrze przygotowany lakier to wystarczy IPA + 601 (chociaż 601 oczyszcza lakier i przedłuża żywotność sealantów Duraglossa! Nie wiem jak to będzie wyglądać z 845?, chodzi o żywotność). Jeżeli nie, to 652 będzie jak najbardziej wskazany (oczyści lakier, usunie swirle i hologramy).

#601 nie nadaje się pod Collinite 845. #601 to podkład pod sealanty na bazie polyaminosylicone (nie ma to nic wspólnego z silikonami). Z woskami Collinite bardzo dobrze współgra DG #652 .

Ok, a proszę mi powiedziec czy w takim razie dobrze dobrałem sobie taki zestaw produktów:

DG #652, po tym daje DG #111 i na to DG #105?

Opublikowano
DG #652, po tym daje DG #111

DG652 => DG601 => DG111 lub DG105 i wystarczy.

Co drugie mycie Aquawax i można stosować takie combo raz na pół roku z glinkowaniem, odsmalaniem przed DG652.

Opublikowano
DG #652, po tym daje DG #111

DG652 => DG601 => DG111 lub DG105 i wystarczy.

Co drugie mycie Aquawax i można stosować takie combo raz na pół roku z glinkowaniem, odsmalaniem przed DG652.

Pięknie dziękuję za odpowiedź. Myślałem że DG 111 pokryje mi drobne rysy i swirle i wydawało mi sie, że jest bardziej politurą niż woskiem. Co więc stosować po cleanerze do maskowania rysek? Właśnie DG 601?

Opublikowano

micky, z tego co mi się wydaje rys się nie maskuje tylko usuwa ;)

Duragloss raczej nie oszukuje. 652 służy do usuwania delikatnych swirli, zmatowień, więc pozwoli delikatnie odżywić lakier. DG601 to taka "baza" dla sealantu DG111, która raczej nic nie zamaskuje.

Jak chcesz "oszukiwać" to musisz iść w GLAZE'y, ale to w połączeniu z DG zły pomysł.

Opublikowano
micky, z tego co mi się wydaje rys się nie maskuje tylko usuwa ;)

Duragloss raczej nie oszukuje. 652 służy do usuwania delikatnych swirli, zmatowień, więc pozwoli delikatnie odżywić lakier. DG601 to taka "baza" dla sealantu DG111, która raczej nic nie zamaskuje.

Jak chcesz "oszukiwać" to musisz iść w GLAZE'y, ale to w połączeniu z DG zły pomysł.

Nie mam tego 601, ale po zastosowaniu w tej kolejności 652, 111 i 105 efekt był zabójczy! Lakier dosłownie ociekał na karoserii. Świetnie to wyglądało. Wczoraj jednak coś mi nie zagrało, albo źle zastosowałem 652. Za dużo go nałożyłem, potem nie mogłem jego dotrzeć MF. Zapchały się włókna. Wziąlem więc następną, ale to jeszcze nie było to. Na próbę na małym skrawku lakieru nałożyłem 111 i już widać było przejście na lakierze między obszarem po 652, i 652+111. Ciemno się już robiło, a 111 ścierało mi się źle. Dlatego myślę, że za dużo nałożyłem 652 i dalej już się wszystko posypało. :/

A teraz. Czy dobrze myślę? Czy do nakładania cleanera i wosków powinienem używać aplikatora gąbkowego np od Meg'sa Soft Foam? Czy pozwoli mi on na równe i cieniutkie nałożenie kolejnych warstw 652 i 111. Czy gąbka nie będzie nasiąkać od tych środków?

Opublikowano

A teraz. Czy dobrze myślę? Czy do nakładania cleanera i wosków powinienem używać aplikatora gąbkowego np od Meg'sa Soft Foam? Czy pozwoli mi on na równe i cieniutkie nałożenie kolejnych warstw 652 i 111. Czy gąbka nie będzie nasiąkać od tych środków?

Pamiętaj, że #652 nakładasz na panel, wycierasz, kolejny panel, wycierasz itd. To nie jest cleaner, który można zostawić na długo na lakierze. Możesz stosować też różne aplikatory piankowe czy to WWL czy Megs'a- nie ma przeszkód ;). Nie należy tylko przesadzać z ilością środka. Zaś przy #111 należ brać pod uwagę, że przy różnych temperaturach inaczej będzie wyglądał czas pomiędzy aplikacja a wytarciem resztek mikrofibrą. Najlepiej sprawdzić na meteo wilgotność, temperaturę itd. i korzystać ze wzoru: (wilgotność przez temp. w Fahrenheitach) razy 60. Np. 60/80*60=45 minut i polerujesz bez problemów ;).

Opublikowano

No więc nałożyłem 652 na cały dach w Passacie a jest to kombi więc też mi trochę zeszło, a dopiero później zacząłem go ścierać i to był pewnie mój błąd i wynikający z niego dalszy horror...

[ Dodano: 6 Lipiec 2012, 13:51 ]

Najlepiej sprawdzić na meteo wilgotność, temperaturę itd. i korzystać ze wzoru: (wilgotność przez temp. w Fahrenheitach) razy 60. Np. 60/80*60=45 minut i polerujesz bez problemów .
o tym to w ogóle nie miałem pojęcia! :shock: Dzięki :good:
Opublikowano

skoro piszesz że 652 ci "zapychał" mikrofibrę i troche ci go zeszło na sam dach to znaczy, że o wiele za dużo go użyłeś... wystraczy kilka kropel np na około połowę maski

Opublikowano

No dokładnie. Dużo za dużo tego środka położyłem. :/ No nic, za tydzień poprawię się ;) Dziękuję za cenne informacje :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy, z opisu producenta wynika, że R222 należy zostawić na 10 minut i później zetrzec MF.

R222 Gloss Enhancing Paintwork Cleanser can be applied equally well by hand or using a dual action polisher. For best results by hand, it should be applied using a Meguiar’s Microfibre Applicator Pad. Only 3-4 pea-sized drops of product are required per panel, and these should be worked in using light to moderate pressure to produce a film that should then be allowed to dry for up to 10 minutes. Once hazed over, this film should then be buffed off carefully using a PB Super Buffing Towel.

Jak wynika z Waszego doświadczenia?

Opublikowano

Lukasz9, nakładam na pierwszy panel, następnie na drugi, poleruje pierwszy, nakładam na trzeci, poleruje drugi itd. Maskę i dach dzielę na pół i traktuję jako 2 panele ;)

Opublikowano
Lukasz9, nakładam na pierwszy panel, następnie na drugi, poleruje pierwszy, nakładam na trzeci, poleruje drugi itd. Maskę i dach dzielę na pół i traktuję jako 2 panele ;)

Więc nie "wpracowujesz" do zniknięcia jak w przypadku innych cleanerów?