Jump to content

Jaguar X-Type Executive

Patgor

Recommended Posts

Witam wszystkich "normalnych inaczej" :)

Jako, że w końcu czas pozwolił, po skompletowaniu mojego pierwszego zestawu zabrałem się za odświeżenie lakieru na moim kocie.

Na początek poszła piana Valet Pro PH Neutral:

0resize.jpg

Na felgi Bilberry od Valet Pro:

1resizeg.jpg

2resizew.jpg

Do mycia użyłem Dodo Juice SN wraz z rękawicą Lambswool Megsa:

3resizen.jpg

O tym jak "pięknie" się ten szampon pieni przekonałem się od razu przy myciu wlewu paliwa :)

4resizeh.jpg

Potem było tylko trochę lepiej :)

5resizeiq.jpg

6resizec.jpg

Mimo braku zapachu i piany szampon jest rewelacyjny, a wydajność powala. Autko po myciu:

7resizep.jpg

Czas na glinkę. Jako, że mój kot w życiu takiego wynalazku nie widział zdecydowałem się na BH regular:

8resize.jpg

Glinka twarda więc niezbyt dobrze się modelowała w temperaturze 14 stopni, ale tragedii nie było. A oto jak wyglądała po kilku ruchach na moim "czystym" aucie :)

9resizey.jpg

W sumie zużyłem ok 30 gramów więc jak na 5-letni samochód to chyba nie najgorzej...

Kolejna pozycja - komora silnika

10resizev.jpg

11resizey.jpg

Preparaty użyte: Engine Clean i Engine Dressing od Megsa

12resizep.jpg

Szybie mycie autka aż w końcu przyszedł czas na polerkę i...12 godzin szlag trafił :lol:

Zestawik:

DA G220

Pady 3M: zielone, żółte i niebieskie

Pasty #105 i #205 od Megsa

Efekt pracy:

14resizegc.jpg

Kolejne mycie auta i zastosowanie cleanera Lusso Revitalizing Creme

Na szyby poszły Meguiar's NXT Generation Glass Cleaner i Autoglym Car Glass Polish

Na plastiki nałożyłem Black Wow. Produkt po prostu rewelacyjny! Zużyłem może 5ml na cały samochód :D

Elementy chromowane zostały potraktowane preparatem Gliptone

Nareszcie czas na woskowanie :)

16resize.jpg

Efekt po pierwszej warstwie:

17resizex.jpg

Jako że miałem jeszcze trochę czasu i ochoty :D , nałożyłem drugą warstwę rękami i...więcej tego błędu nie popełnię :thumbdown: Wiem, że wiele osób uważa to za rewelacyjny sposób pracy z woskiem, ale mi (pewnie z braku doświadczenia) zeszło prawie 2 godziny na pokrycie samochodu i dwa razy więcej wosku niż przy pracy z aplikatorem.

Na koniec zająłem się wnętrzem. Skóra została potraktowana preparatami LCK - soft Cleaner i Protection Cream.

Wszystkie tworzywa sztuczne - ACP od PB i na koniec Quick Detailer Interior Megsa.

Efekt końcowy:

18resizek.jpg19resizeg.jpg

20resize.jpg

21resize.jpg

22resizee.jpg

23resize.jpg

24resizem.jpg

25resized.jpg

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Administrator

Bardzo fajna praca ! :)

Jakie stężenie Bilberry używałeś ?

Wiem, że wiele osób uważa to za rewelacyjny sposób pracy z woskiem, ale mi (pewnie z braku doświadczenia) zeszło prawie 2 godziny na pokrycie samochodu i dwa razy więcej wosku niż przy pracy z aplikatorem.

To też kwestia wprawy, ale 915 nie jest idealnym woskiem jeśli chodzi o nakładanie rękoma ;) Niemniej ja też kompletnie za tym nie przepadam, mimo wielu podejść z różnymi woskami.

Noo efekt super, powala, warunki pracy zresztą też

A co do nakładania dłońmi to jestem coprawda "świeżak" ale wydaje mi się, że dłońmi to nakłada się woski naturalne bardziej a nie colli;) no ale mogę się mylić

Gratki za autko i efekt :good:

Dzięki wszystkim za miłe słowa!

DOC,

Moze to nie jest miejsce na takie pytania ale jak Ci sie to auto sprawuje w codziennej eksploatacji na naszym poligonie, tfu drogach :) ?

Jak DJ słusznie zauważył, auto trzymane w Luksie więc problem dróg doskwiera tylko jak jeźdżę po lubelskim:)

Jakie stężenie Bilberry używałeś ?

ok 1:5, ale uważam że to i tak o wiele za dużo :)

[ Dodano: 20 Luty 2011, 14:43 ]

i tak po cichu zazdroszczę tego garażu, moze jeszcze się dorobię :good:

Garaż rewalacja. Miny sąsiadów widzących samochód pokryty pianą o 3 w nocy w garażu - bezcenne :lol::lol::lol:

Ładnie, ładnie ;)

Na plastiki nałożyłem Black Wow. Produkt po prostu rewelacyjny! Zużyłem może 5ml na cały samochód

Może dlatego, że tu prawie plastików nie ma :P

Może dlatego, że tu prawie plastików nie ma :P

Fakt dużo nie ma, ale na zdjęciach nie widać tylej listwy pod zderzakiem gdzie umieszczone są czujniki parkowania, no i nałożyłem jeszcze BW na słupki w drzwiach co oczywiście okazało się fatalnym rozwiązaniem :? więc szybko wszystko zmyłem i zawoskowałem.

Nadkola można by jeszcze dopracować.

Popracuję następnym razem, w sumie to i tak po dokładnym obejrzeniu auta zorientowałem się, że jeszcze troszkę muszę się nauczyć ;)

[ Dodano: 20 Luty 2011, 16:15 ]

Pieknie wyszlo, a jesli to pierwsza praca to naprawde dobrze wykonana :ad:

Praca pierwsza, po spędzeniu w sumie 24 godzin przy samochodzie 3 dni do siebie dochodziłem :mrgreen:

Nakładałeś BW na podszybie?

Nie na szybę tylko na plastikowe słupki w drzwiach. Słupki jednak są lakierowane więc BW się nie nadawał.

Jak oceniasz Engine Dressing? Bo z tego co widzę plastiki były tak ukurzone czy raczej lekko szarawe, wyblakłe a ED nadał fajną czerń

Całą brudną robotę wykonał Engine Clean, Engine Dressing wydobył głęboką czerń, efekt bardzo mi się podoba więc ogólnie jestem zadowolony z preparatu. W sumie to prawie ze wszystkich środków jestem zadowolony lecz kilka idzie do wymiany:)

• Master

A co do nakładania dłońmi to jestem coprawda "świeżak" ale wydaje mi się, że dłońmi to nakłada się woski naturalne bardziej a nie colli

:good:

A co do efektów pracy przy autku, to oczywiście duży plus. wyszło wspaniale. :good:

Nie na szybę tylko na plastikowe słupki w drzwiach
o słupkach czytałem że jednak poszedł Colli a napisałem podszybiu nie szybę:P
Engine Dressing wydobył głęboką czerń

Zastanawiam się jak sprawdziłby się na listwach i klamkach w moim fokusie, zanim pójdą do lakierowania.

o słupkach czytałem że jednak poszedł Colli a napisałem podszybiu nie szybę:P

:) na podszybiu też leży colli

Zastanawiam się jak sprawdziłby się na listwach i klamkach w moim fokusie, zanim pójdą do lakierowania.

z klamkami to nie wiem, komora silnika wygląda fajnie, ale jej co chwilę się nie łapie rękami...

z klamkami to nie wiem, komora silnika wygląda fajnie, ale jej co chwilę się nie łapie rękami...

No właśnie, tak czytam na forum i się nie mogę zdecydować na coś co nie tylko nabłyszczy i odświeży wygląd ale nada fajnej czerni. Koniec OT:)