Skocz do zawartości

Meguiar's Ultimate Compound

Rekomendowane odpowiedzi

Nic Ci nie da lepszej głębi koloru i pokrycia mikrorysek na czarnym lakierze jak AG UDS. Sprawdzone na własnej skórze wiele razy i efekt zawsze powala. Dodatkowo odkryłem że przy temp 5st o wiele lepiej pracuje sie z tym pre-p[aratem niz przy >10.

Polecam naprawde :good:

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

mam teraz troche czasu więc zabiore sie za auto. Jest na nim bardzo dużo rysek, wogóle nie wyczuwalne pod palcem, aczkolwiek wygląda to tak jak pajęczyna. Ciekaw jestem efektu po UDS, choć szczerze powiem że wątpie czy jeden środek poradzi sobie z zamaskowaniem tych rysek. Jeszcze takie pytanie, ile ten środek wytrzymuje ? nie chcialbym aby po nastepnym umyciu środek mi zlazł z lakieru ...Jest jeszcze opcja aby przed UDS zapodać jakiś środek lekko ścierny, dopiero na to dać UDS i ewentualnie na koniec sealent, co sądzicie aby dać paint renovator i na to UDS ?

UDS ? Chodzi Ci o tytułowy Ultimate Compound (UC). Po pierwsze to ten środek jest ścierny i to dość silny (acz lakierowi krzywdy nie zrobi ręcznie) ale zebyś zdołał ręcznie usunąć choćby połowe swirli/rysek to musisz się narobić i to bardzo...Po drugie UC raczej niczego nie maskuje i ewentualnie po pracy z UC możesz użyć cleanera z jakimś wypełniaczam i na to sealant też z wypełniaczami (np. Megs NXT. 2.0 ładnie kryje ryski do pierwszego mycia). Jaki masz lakier ? jak jakiś twardy to siłuj się z nim ręcznie UC ile możesz ale wszystkiego nie ma najmniejszych szans usunąć natomiast efekt będzie na tyle dobry, że zadowoli Cie w pewnym stopniu. Przed UC przygotuj sobie jeszcze dobrze lakier myjąc go i glinkując a po ręcznej "korekcie" UC zastosuj jak pisałem jakiś cleaner pod wosk.

tak chodziło mi o AG UDS. UC nie tykam, troche sie nim bawiłem nie dawno i nie podchodzi mi ten środek. Zastanawiam sie też nad Poorboy's SSR 2 + Proffesional polish + sealent. nie zależy mi na całkowitym usunięciu rys, aczkolwiek jakbym usunał ich pewną część, a częśc zamaskował to byłoby ok. Dodatkowo sealent dałby połysk więc to by mi wystarczyło

Witam, przeczytałem cały temat ale dalej mam kilka wątpliwości...

Jeżeli chciałbym użyć UC maszynowo, to z jakiej gąbki skorzystać średnio-twardej czy miękkiej? Z jakimi obrotami pracować?? W moim mitsubishi mam stosunkowo miękki lakier...

chciałem zapytać jak się ma Ultimate Compound do Achilles pro prep ? Achillesa mam zakupionego i zastanawiam sie czy warto kupować UC ? czy na srebrnym lakierze (taki mam) będzie widać różnice przy zastosowaniu obu środków? czy achilles pro prep wystarczy i odpuścić kupno UC ? dodam że korekta będzie robiona ręcznie...

darek87dz, Jedyne co Achilles Ci pomoże to usunie delikatne holsy po UC. Powiem tak, robiłem u siebie ręcznie UC na czarnym lakierze, korekte oceniam na zadowalającą ale w życiu już się nie odważę na takie wyzwanie. Ale nie zniechęcam Cię, każdy musi zrobić korektę raz ręcznie żeby załapać tego detailerskiego bakcyla jeszcze bardziej :)

Witam Panowie :)

Mam pytanko odnośnie mojego lakieru, wiadomości jest tu sporo, wasze wiadomości w tym temacie mnie powalają, ogromny szacunek :)

Ale nie wiem na co mam sie zdecydować i co będzie najlepsze dla mojego lakieru.

Mam drobne ryski na lakierze, różne zadrapania, powiedzcie mi czym coś takiego najlepiej ogarnąć?

Myślałem o mechanicznej, to już w sumie ostateczność, ale czy UC dało by sobie z tym rade?

I jak lakier potem najlepiej zabezpieczyć, wydobyć z niego piękny, metaliczny kolorek :)?

Lakier po umyciu wydaję sie być ładny, ale z bliska już nie jest taki fajny, mam zieloną butelkę i chciałbym ją pięknie na wiosnę uwidocznić :)

Ale sie rozpisałem :P

Dziękuje za jakie kol wiek odpowiedzi

Pozdrawiam Michał

Ale nie wiem na co mam sie zdecydować i co będzie najlepsze dla mojego lakieru.

wrzuć fotę lakieru to coś może się poradzi, bo tak wirtualnie to ciężko... :dontknow:

Jak nie masz polerki, to bierz germana i UC i na pewno będzie lepiej niż jest teraz :good:

13da073c72ab804emed.jpg

Wiesz co teraz ogólnie ciężko o zdjęcie, bo pogoda nie sprzyja, auto upaćkane :(

Tak się autko prezentowało we wrześniu, w pełnym słońcu, ale są drobne rysy głębsze, mniejsze itp mogę mieć ciężko w sumie usunąć je UC, chociaż można spróbować, a jeśli nic nie da to mechanicznie, a wtedy jaki specyfik na maszynkę :) ?

• Moderator

Oczywiście nie zauważyłeś, że jest to temat o UC i dalej pytasz o inne środki!

Na dodatek chcesz w wątku o środku przeznaczonym głównie do pracy ręcznej, pytać o środki na maszynę :?

Zacznij czytać inne tematy, do wiosny masz czas.

• 2 tygodnie później...

Witam, po zimie chciałbym przejechać moje auto Megsowym UC. Jako że w grę wchodzi tylko praca ręczna, proszę o pomoc w wyborze pada do tej pracy. Znalazłem coś takiego:

MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR,

POLISHING/FINISHING cena: 19,90pln

oraz:

CHEMICAL GUYS APLIKATOR GERMAN, TRI KOLOR

CUTTING/FINISHING cena: 35,99pln

Który wybrać?

Witam, po zimie chciałbym przejechać moje auto Megsowym UC. Jako że w grę wchodzi tylko praca ręczna, proszę o pomoc w wyborze pada do tej pracy. Znalazłem coś takiego:

MONSTER SHINE APLIKATOR TRI COLOR,

POLISHING/FINISHING cena: 19,90pln

oraz:

CHEMICAL GUYS APLIKATOR GERMAN, TRI KOLOR

CUTTING/FINISHING cena: 35,99pln

Który wybrać?

Ja do UC polecę tricolor, ale nie "germana" tylko biało-błękitno-czarnego z Flexipads. Twarda strona jest twardsza niż w germanie. Poza tym to jest pad polerski, a "german" jest padem do wnętrza :)

Podłączę się pod temat,bo też chcę zrobić ręczną korektę.Mam tri-color,ale czy nie lepszy będzie biały ValetPro? Koszt.ok. 13zł,ale czy jest twardszy od tri-color?

Biały Valet PRO jest bardzo dobry do takich celów.

Twardość ma identyczną jak biała strona biało-błękitno-czarnego tri-colora. Jeśli mówisz o tri-colorze "german" to jego żółta strona dużo bardziej miękka.