Jump to content

Recommended Posts

Posted

Padłem jak przeczytałem wypowiedź jednego z forumowiczów volkswagena:

[...] polecam naprawdę popracować przy karoserii naszego auta z użyciem środka o nazwie "Cif". Popularne mleczko do czyszczenia w kuchni czy w łazience, przynosi rewelacyjne efekty wizualne. Spróbujcie a nie pożałujecie. Lakier wyglądana jak nowy. Właściwość "lekko ścierna" i czyszcząca owego Cifu, przynosi extra efekt przy stosunkowo nie dużym nakładzie pracy. "To nie jest kryptoreklama..."

Pozdrawiam wszystkich po długim czasie podglądania ;)

• Replies 1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• Administrator
Posted

Dobra,nie dalej niż pare dni temu i u nas były takie porady :P

Posted
Dobra,nie dalej niż pare dni temu i u nas były takie porady :P

To lepsze niż tempo ?? he he

Posted

No nie oszukujmy się, dla większości właścicieli aut samochód ma jeździć, i w miarę wyglądać, przy czym ogranicza się to do samego mycia raz na 2 miesiące... Jeśli coś daje względnie dobry wizualnie efekt to dla niego jest już super, a że na dłuższą metę lakier pociągnie tyle co w 30 letnim polonezie to już inna sprawa... Przecież odśnieżanie miotłą do podłogi czy mycie ludwikiem to normalka... :kox:

Posted

Mycie raz na 2 miesiące? Mój szanowny kolega z pracy myje swojego Rover`a w sposób niezmiernie ekologiczny, mianowicie deszczem i śniegiem. Auto widzi myjnię raz w roku, w ramach darmowego mycia po przeglądzie technicznym. Cóż, on lakier "odśnieża" skrobaczką...

Posted

Myślę , że chłopaki z forum vw mogli by się zacząć spotykać z panami z Auto świata i razem wspólnymi siłami opracować niezwykle ciekawy poradnik pt. ,, Jak w szybki sposób spierdo*** lakier" ;)

Posted

kaffel123, dokładnie tak. Też pomyślałem o super-poradniku opracowanym przez forumowiczów i jakichś pismaków ;)

Posted

Nie ma co szufladkować... na każdym forum znajdą się pasjonaci co przed nałożeniem wosku przechodzą jeszcze jakieś 10 etapów i osoby, którym wystarczy Cif albo Ludwik. Większość takich osób pisze raczej z własnej niewiedzy niż chęci zaszkodzenia.

Sam na początku swojej przygody z detalingiem "błądziłem", ale na szczęście dość szybko przeszedłem na dobrą stronę :)

Posted

a ja ostatnio doczyściłem cifem lodówkę i zadziałało. Jeżeli ktoś uważa że auto to większe AGD niech tak robi. Lakiernicy też potrzebują roboty....

Ja nie jeżdżę VW wiec mogę dać upust fantazji i kupić coś lepszego. Czasem nawet lubię zawoskować. hihi

Posted
No nie oszukujmy się, dla większości właścicieli aut samochód ma jeździć, i w miarę wyglądać, przy czym ogranicza się to do samego mycia raz na 2 miesiące... Jeśli coś daje względnie dobry wizualnie efekt to dla niego jest już super, a że na dłuższą metę lakier pociągnie tyle co w 30 letnim polonezie to już inna sprawa... Przecież odśnieżanie miotłą do podłogi czy mycie ludwikiem to normalka... :kox:

Odśnieżanie jak odśnieżanie, ale byłem świadkiem mycia auta taką szczotką. :/

Posted

Tu jest też niezły guide :lol:http://poligon.206club.net/showthread.php?t=43334

nie mogę sie pozbierać po tym fragmencie :lol:

"Należy pamiętać, że wosk, mleczka i kosmetyki polerskie nie usuwają tych rys - one wnikają w nie czyniąc je mniej wydocznymi!

Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane. Są to rzeczy typu:

http://www.meguiars.pl/shop/product_...products_id=37

http://www.meguiars.pl/shop/product_...products_id=39

Bardziej profesjonalną metodą jest oczywiscie mechaniczna polerka, której wykonanie jest możliwe w stosownych zakładach lakierniczych. Tego tematu nie będe natomiast omawiał, ponieważ nie miałem do tej pory styczności z tego typu zabiegami i nie czuje sie kompetentny do udzielania informacji w tym temacie."

• Dystrybutor
Posted
muzycom, Z takiego środka na pewno ładny zapach skóry (z kury) się unosi :D

Nowa linia zapachów: "Zapach zkury"

Posted

Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane. :-]

Posted

Fajne pojęcie o woskach :D

"źle sie wcierają (a przecież wcierając również rysujemy lakier). Im lakier jest mniej dotykany, tym dla niego lepiej."

"Bardziej profesjonalną metodą jest oczywiscie mechaniczna polerka, której wykonanie jest możliwe w stosownych zakładach lakierniczych."

"Wycierając nie oszczędzajcie na szmatach. Nie wystarczy wytrzeć jedną całego auta przewracając szmatkę na drugą strone gdy jedna zrobi sie już brudna. Szkoda lakieru i Waszej pracy - lepiej więcej się nalatać i zrobić tak, aby miało to ręce i nogi!"

"Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane." <<--- to jest mistrz świata hahaha nie mogę przestać się śmiać ile razy to przeczytam :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Posted
"Do usuwania tego typu zarysowań niezbędne są środki, których działanie polega na rozpuszczaniu lakieru i "przeniesieniu go na miejsce zarysowane." <<--- to jest mistrz świata hahaha nie mogę przestać się śmiać ile razy to przeczytam :lol::lol::lol::lol::lol::lol:

ten facet posiadł wiedzę tajemną :D

Posted

Koleś ma moc Kaszpirowskiego... Adin.. patrzymy na lakierek, dwa.. lakierek się rozpuszcza, tri lakierek się przenosi w miejsce zarysowanka.

:lol:

i po rysach ;)