Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To właściwie pytanie do Mariusza. Od siebie dodam, że jest mało prawdopodobe aby ceny się utrzymały jeśli PLZ będzie tak szybował jak to jest przez dwa ostatnie tygodnie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

panowie, sa dostepe jakies srodki z fillerami wypelniajace rysy na szybach? poki co nie mam czasu na polerke, ale te rysy doprowadzaja mnie do bialej goraczki :/

Opublikowano

knefelson, kup sobie nową szybę- nie ma lepszej opcji ;). Czegoś maskującego skutecznie na pewno nie uświadczysz. W kilkuletnim i starszym aucie oprócz rys na szybie czołowej jest też tona odprysków, których polerką nie zlikwidujesz. Po za tym katując szybę przez kilka dobrych godzin można usunąć tylko delikatne ryski- większe rysy pozostaną i będą denerwować :dontknow: .

Opublikowano

knefelson, jak ty sobie to wyobrażasz? Masz rysy, które "trzeba" wypełnić, ale czym, płynną szybą, klejem? uważasz, że nie będzie tego widać? To nie lakier, że zalewasz rysy.

Na delikatne rysy można dać polerkę a na grubsze tylko wymiana...

Opublikowano

"To nie lakier, że zalewasz rysy. " - no wlasnie taki sroek sobie wyobrazalem ;)

no, ale skoro mowicie, że nie ma takiego preparatu, to nie bede już drążył tematu...

Opublikowano

Co sądzicie o myciu szyb, który stosuje większość myjń ręcznych (miałem okazje pracować w 3):

Mokrą (zwykła woda) irchą lub inną szmatką przemywamy szybę a następnie suchym ręcznikiem papierowym (taki zwykły kuchenny) czyścimy do sucha. Macie jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Janek1801, moim zdaniem to słaba opcja bo po pierwsze sama woda nie jest do czyszczenia (nawet po myciu auta szamponem) a po drugie papierowy ręcznik średnio nadaje się do wycierania.

Ja używam Meguiars glass cleaner rozcieńczony 1:10 i jest to rewelacyjny środek. Zmywa nawet mocno zaschnięte owady na szybach, daje fajny blask szybom i nawet woda na nim kropelkuje (choć to moze dodatkowo zasługa wymierającego RainX'a).

Ciężko Ci będzie znaleźć coś lepszego od Megsa (chyba, ze droższych dobrych firm od produktów do detailingu).

Opublikowano

Witam mam mały problem z szybami.Umyłem szyby płynem do szyb(atomizer pianujący) i MF.Jadąc pod słońce dostrzegłem białe mazy,wróciłem pod dom umyłem jeszcze raz i to samo.Długo się nie zastanawiając skoczyłem po ocet.Myślałem że to rozmazane water spoty.Nie udało się tego doczyścić ani octem ani APC Nielsen 1:10,clin,wódka.

Przed myciem szyb auto było pianowane mieszanką magi 25ml/l+cyclone 50ml/l+truck(nie pamiętam ile na litr ) z marolexa i spłukane.Potem ręcznie na dwa wiadra z szamponem RS BIG APPLE i spłukane.Wszystko wysuszone nowym VP LARGE BLUE FLUFFER.

Może zmienić płyn do mycia szyb albo zrezygnować z pianującego atomizera.Aby bardziej zmoczyć i rozpuścić brud?

Opublikowano
Janek1801, moim zdaniem to słaba opcja bo po pierwsze sama woda nie jest do czyszczenia (nawet po myciu auta szamponem) a po drugie papierowy ręcznik średnio nadaje się do wycierania.

Ja używam Meguiars glass cleaner rozcieńczony 1:10 i jest to rewelacyjny środek. Zmywa nawet mocno zaschnięte owady na szybach, daje fajny blask szybom i nawet woda na nim kropelkuje (choć to moze dodatkowo zasługa wymierającego RainX'a).

Ciężko Ci będzie znaleźć coś lepszego od Megsa (chyba, ze droższych dobrych firm od produktów do detailingu).

A jakiej używasz fibry/szmatki w połączeniu z Maguiars GC? Może ktoś coś wypróbowanego poleci.

Opublikowano

Sabat - thx za info. Używam w prawdzie Janka Niezbędnego do okien i jestem chyba zadowolony ale pytam bo może coś innego bardziej mi przypadnie do gustu. Jeszce raz dzięki.

Opublikowano
A jakiej używasz fibry/szmatki w połączeniu z Maguiars GC? Może ktoś coś wypróbowanego poleci.

Zółtych MF Meguiars lub niebieskich MF Crystaldetail - są spoko.

Zero zostawiana smug i tym podobnych rzeczy.

Opublikowano

Ja robię tak:

1. fibra waflowana, spryskuje i wycieram właśnie tą fibrą, ma za zadanie ściągnąć cały brud.

2. fibra ... hmm kiedyś kupiłem ale nie wiem co to za marka, chyba z 30zł kosztowało, kolor jasno zielony, wymiar 40x40cm, ma taka specyficzną strukturę. Do polerowania do sucha jest najlepsza.

3. stosuję również takie jakby ręczniki papierowe stosowane w lakierniach do przemywania, odtłuszczania elementów. Nie pylą i bardzo dobrze się sprawdzają.

Płyn jaki stosuje to GlasStar z KochChemie - z tego co psiukałem ten jest najlepszy wg mnie cena/jakość - nie ma sobie równych.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako, że zostałem poproszony, aby wyraził swoją opinię w temacie - więc teraz piszę.

- trochę tych preparatów do szyb się przewinęło,

- w tej chwili i od dłuższego czasu (od ok. roku) zawsze towarzyszy mi jeden, który w mojej opinii jest strzałem w 10tkę,

- cleaner czy tam jakiś inny tlenek ceru??? Po co, jeśli szyba jest zniszczona to nic się z tym nie zrobi. Owszem można turlać po szybie kilka godzin jakiś wynalazek tylko pytanie: A gdzie efekt? Dlatego wystarczającym jest jakaś pasta polerska i odpowiednia gąbeczka i całą oksydację, wżery, trwałe zanieczyszczenia z powodzeniem usuniemy,

- nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie jakiegoś starego 10-cio letniego ramola polerował jakimś cerkiem, czy innym tam wynalazkiem - szkoda pracy, czasu itp. Jeżeli szyba jest zjechana to do wymiany i koniec kropka, a jeżeli jest to jakiś klasyk to tym bardziej nie ruszamy i nie ingerujemy w powłokę szybki co by nam dłużej służyła.

Clou - sponsor dzisiejszej imprezy: Mnogość wyborów w dążeniu do doskonałości, czyli o egzaltacji czyściciela.

Im więcej na rynku tym więcej się nabywców znajdzie. Teraz nabywca, mądrzejszy jak wcześniej, ba nabył wnet umiejętność dokonywania wyborów. Szkoda, że wybory te nie są optymalne. Ale wszystko ma co najmniej dwie strony z jednej handlowcy z drugiej nabywcy i jakoś to wszystko się kręci.