Jump to content

Bordowy Volkswagen Touran po raz pierwszy na forum!

Muti

Recommended Posts

Hej

w czwartek razem z kolegą Camel- :mrgreen: przeprowadziliśmy odświeżanie wnętrza w Touranie,który jest pierwszym takim autem pokazanym w tym wątku 8-) .Autko jest generalnie sprzątane i myte przeze mnie raz w tygodniu także nie było zapuszczone,jednak było parę mankamentów,które trzeba było wyczyścić...

Dodam,że autko przeszło delikatną korektę(60%) jakiś miesiąc temu:użyłem

Glinka Bilt hamber,Polerowanie UC,cleaner SRP i 2 warstwy wosku Sonax'a xtreme,który do tej pory dzielnie leży i chroni autko :mrgreen:

,a na wiosnę będzie pełna korekta systemem 3M,i wtedy,będzie rzetelna fotorelacja ze stanu przed i po :|

Fotki z mycia i czyszczenia:

R222 Wheel Cleaner Gel wypędzlowany na kole:

44620797.jpg

70771368.jpg

51320908.jpg

80143323.jpg

59399065.jpg

16146376.jpge

81119634.jpg

87416452.jpg

24378186.jpg

75674774.jpg

Tutaj próba Lusso Oro na błotników położony na AG SRP,żeby zobaczyć jak kropelkuje;) A na wiosnę pójdzie na całego,ale po pełnej korekcie :-]

20413052.jpg

Następnego dnia autko umyłem,wytarłem i położyłem PB Spray&Gloss(który jak dla mnie jest doskonały),a dressing plastików PB Trim Restorer:) Nadkola brudne,bo mam taka super droge do bloku.. :/

Słońce jest na 2 fotach,bo oczywiście musiało zajść idealnie jak wyjechałem z garażu... :/

33584928.jpg

75833145.jpg

72404796.jpg

10544362.jpg

66608916.jpg

41304915.jpg

44837799.jpg

85506822.jpg

72920030.jpg

19996974.jpg

A tu felgi umyte R222 Gel cleaner i dressing na oponach PB Bold N Bright(fajny kokosowy zapach) nałożony aplikatorem Megs'a

94678024.jpg

Środek po umyciu PB APC i nałożeniu PB Natural Look'a,a na progach i w bagażniku Trim Restorera.Zapach w aucie miodzio :)

97928472.jpg

53511314.jpg

67542293.jpg

Piekna satyna w słoncu :roll:

59632916.jpg

28749258.jpg

Na koniec dodam,że auto jest z końca 2003 roku i ma 135tyś przejechane i nigdy nie było myte na automacie :-]

Mateusz

• Replies 265
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nadkola.... :(:acute:

Wiem,wiem i napisałem o tym,bo w Poznaniu mam taka super drogę do bloku,bo obok budują drugi, i wszystko co na budowie,,tez jest na drodze :/

Muti, ooo widzę temat się jednak pojawił :) Sorry, że nie odpisałem na MMSa ale nie mam już kasy na koncie :(

Zdjęcia bardzo ok. Na zewnątrz czyścioszek :mrgreen: Szkoda, że nie pokazałeś zdjęć bagażnika w dzień. Zastosowaliśmy Natural Looka do plastików miękkich i Trim Restorera do plastików twardych. Moim zdaniem efekt wyszedł bardzo dobry :good:

Up

W piątek przy okazji wolnego czasu wziąłem się za felgi letnie.Felgi nie czyszczone dokładnie z asfaltu i kleju po odwaznikach ze 3 lata.

Użyte środki:

-karcher k7.85 plus

R222 Gel wheel cleaner

Car valet tar remover

-Megs UC

-zółta gąbka 3M

-PB Wheel sealant

-pb BnB

-szczotki pędzelki i inne

-Glinka bilt hamber

Tak wyglądały felgi przed czyszczeniem,tylko spryskane chemią:

22717444.jpg

87868440.jpg

13773654.jpg

61835290.jpg

I tak wyglądają po nałożeniu 2 warstw sealantu,wypolerowaniu UC i nałożeniu dressingu:

53037551.jpg

25171460.jpg

63722953.jpg

21429378.jpg

41477886.jpg

11398493.jpg

93811111.jpg

91141739.jpg

24574352.jpg

91141739.jpg

78032070.jpg

Felgi są czysciutkie,a wszystkie kropki i inne czarne punkty to uszkodzenia,a nie brud.

Czas 4godz,i 6piw:P

Mateusz

Ładnie :) długo masz już Gecko tego do przyklejania telefonu ? u mnie 2 lata wytrzymał

Już z półtora roku ma i jest jak nowy,bo nie wiem co się może w nim zepsuć:P zdejmuje ostrożnie,myje czystą wodą i działa dalej 8-)

Mat

Już bez korekty lakieru auto wygląda ślicznie, tylko za nic nie mogę się w nim dopatrzyć koloru bordo? Czy znasz dokładne oznaczenie tego lakieru?

Kolor naprawdę pierwsza klasa :) szczególnie na zdjęciu 14.

Dokładnego oznaczenia nie pamiętam,ale sprawdzę,ale chyba kolor to red spicy czy coś takiego..'

Co do korekty to juz chce wiosnę :D ,żeby zrobić pełną korektę i mega wet look,bo juz mam kosmetyki...po korekcie wax paradise polecił CK vanilla glaze i CK yellow pod lusso oro i ponoć ma być najlepszy wet look :evil:

A co do obecnego stanu to zostały tylko głębsze ryski na tylnej klapie więcej swirlów...

Mat

• 1 month later...

Up

W przerwie miedzy świętami postanowiłem sprawdzic na co się przygotowac na wiosnę do pełnej korekty. :-] Pod maszyne poszedł tylny błotnik,auto było glinkowane w październiku.

Użyłem:

3M FC+ na zielonej gąbce

3M zółty korek na zółtej gąbce

3M niebieski korek na niebieskiej

2 warstwy PB BH na niebieskiej gąbce

2 warstwy lusso oro

Maszyna silverline silverstorm

Lakier mega twardy i zielona gąbka z FC+ i tak nie zebrała wszystkiego przy mocnym docisku. :/

Zostaly 2 głębokie rysy,które są na jednym zdjeciu.

I teraz pytanie,czy próbować wełniakiem czy lepiej np 2 razy przejechac fastem?Jeżeli wełniak to jaki i gdzie kupic?

A teraz zdjęcia przed,cięzko było mi uchwycic rysy,ale juz ogarnałem manualnego focus'a :|

64649378.jpg

60472293.jpg

A tutaj kilka po:

56842167.jpg

30485114.jpg

90240939.jpg

53544278.jpg

95971274.jpg

36613264.jpg

Efekt wyszedł bardzo ładny i jestem zadowolony,ale martwi mi z jakim trudem usuwa się rysy nawet fc na zielonej gąbce..

Proszę o ocene i porady co z tym zrobic:)

Mat

Wyszlo bardzo ladnie, glebsze ryski bym tak naprawde olal, raz ze ich nie widzac a dwa po co drzec lakier nie poterzebnie? Jezeli natomiast bardzo chcesz sie ich pozbyc kup platki 3m, zeszlifuj i przejedz polerka na nowo.

Wyszlo bardzo ladnie, glebsze ryski bym tak naprawde olal, raz ze ich nie widzac a dwa po co drzec lakier nie poterzebnie? Jezeli natomiast bardzo chcesz sie ich pozbyc kup platki 3m, zeszlifuj i przejedz polerka na nowo.

W sumie mi one nie przeszkadzają,tylko że strasznie ciężko dojść do takiego efektu jaki jest na zdjęciach..Po jednym elemencie i przejezdzie fc już rąk nie czułem:)ale może to tak cięzko faktycznie idzie na lakierach VAG'a??

Mat

Idzie ciezko, przywykniesz :)

To coś czuję,że przejazd FC+ całego auta do dobrego efektu to pół dnia,bo żółty i niebieski korek juz idzie szybciej:)

Mat

Muti, no ciężko jest na VAG'ach, ciężko, ale po kilku próbach się wprawisz i na to patent znajdziesz. Osobiście polecam #105 Meg'sa - moc ścierania na poziomie zielonego korka, aczkolwiek w moim odczuciu dłużej można nim pracować (nie wysycha tak prędko), przez co można więcej zebrać. Prócz tego docisk, skrupulatne i powolne przejazdy. Dużo przejazdów ;) Choć i tak efekt ładny, tylko trochę ta "orange skin" kłuje w oczy

Muti, no ciężko jest na VAG'ach, ciężko, ale po kilku próbach się wprawisz i na to patent znajdziesz. Osobiście polecam #105 Meg'sa - moc ścierania na poziomie zielonego korka, aczkolwiek w moim odczuciu dłużej można nim pracować (nie wysycha tak prędko), przez co można więcej zebrać. Prócz tego docisk, skrupulatne i powolne przejazdy. Dużo przejazdów ;) Choć i tak efekt ładny, tylko trochę ta "orange skin" kłuje w oczy

Do FC+ dodaje 2 małe kropki ultrafiny i moge spokojnie długo pracować,bo tak na DW wyczytałem,także nie zasycha ;) A co do skórki,to na pewno nie będę szlifował,żeby ją usunąć,wystarczy mi dobry efekt:)a druga sprawa,że tak fabryka pomalowała :|

Idzie ciezko, przywykniesz :)

To coś czuję,że przejazd FC+ całego auta do dobrego efektu to pół dnia,bo żółty i niebieski korek juz idzie szybciej:)

Mat

Dolicz jeszcze z jeden, Touran maly nie jest :)

No może i faktycznie,ale czego sie nie robi dla doskonałego efektu,a tym bardziej w garażu z fajną muzyczką i piwkiem :mrgreen:

Mat

Efekt bardzo ładny, szkoda, że fotki mają różne ujęcia przed i po, no i przy różnym świetle i f... Myślę, że Nikona stać na to...

GUCIO-59, wybacz,to aparat dziewczyny i dopiero go ogarniam,a z fotografia nie miałem nigdy doczynienia.. :oops: Na wiosnę jak będę robił całe auto zapewniam Cię,że załatwię statyw i będę robił przy tym samym czasie i przesłonie z tego samego miejsca ;)