julek004 Opublikowano 30 Lipca Zgłoś Opublikowano 30 Lipca Cześć po raz pierwszy próbowałem wypolerować żółte reflektory w swoim samochodzie. Oglądałem dużo filmików na internecie i według tego próbowałem samemu to wykonać. Najpierw je wyczyściłem i odtłuściłem a następnie ręcznie szlifowałem papierkami wodnymi o gradacji od 400 do 2500 a potem polerowałem pastą do polerowania reflektorów. Jak umyłem reflektory po całym zabiegu ciepłą wodą to wyszedł taki efekt. Czy ktoś mógłby mi doradzić czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy jedynie zostaje kupno nowego reflektora
DaV Opublikowano 1 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia Pokaż jak to wyglądało po skończonym matowieniu papierem P2500, powiedz też czym polerowałeś jakimi pastami, maszyną i na jakich padach. Mi to wygląda jakby ktoś wczesniej malował ten reflektor lakierem bezbarwnym i po prostu nie usunąłeś całej powłoki.
julek004 Opublikowano 4 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia @DaV pastą K2 do renowacji reflektorów polerowałem futerkiem polerskim wkretarką
mtbfreak Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Kiedyś spotkałem się z opinią by nie odtłuszczać reflektorów czystym izopropanolem bo może to powodować mikropęknięcia w tworzywie. Nie wiem czy to prawda - ja rozcieńczam wodą.
DaV Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia @mtbfreakprawda ale nie powstaną one od razu, wpierw tworzywo stopniowo straci swoją elastyczność a potem zacznie pękać. To nie dzieje się od jednego czy dwóch użyć alkoholu tylko od długotrwałego stosowania. @julek004zdecydowanie za mało czasu spędzonego z papierem ściernym Lampa po skończonym szlifowaniu ma byc matowa i biała jak szkło mleczne. Tutaj nawet odcień wskazuje, że nie zebrałeś całej starej warstwy. 2
analyzator Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia Btw a taki zeszlifowany reflektor to nie lepiej psiknac clarem? Albo jakiś lakiernik przy okazji albo kupić puszkę z utwardzaczem. Może głupie pytanie - nie robiłem 1
MMCzysci Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia I tak i nie. Jak coś się nie uda, to będziesz mieć piękne mleko/skórkę pomarańczy i cały proces od nowa Dlatego to nie takie hocki klocki. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
analyzator Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia @MMCzysci no tak. Ale pewnie trwalsze niż plastiks z ceramika. Powiem Ci że bym się podjął a ręki pewnej dom spreja nie mam Albo pierwszy z brzegu lakiernik jak zostawisz gotowe na dwa dni to przy okazji za 50 pyknie
DaV Opublikowano 6 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 1 godzinę temu, analyzator napisał(a): Ale pewnie trwalsze niż plastiks z ceramika Bez porównania trwalsze, tutaj naprawdę jest ogromna przepaść.
Gardor Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Ceramika niestety ale słabo zabezpiecza przed żółknięciem ponownym Przypomnę że zeszlifowany reflektor jest specjalnej troski i szybko żółknie, łatwo na nim zrobić szkodę np. Mocnym produktem na owady. Dlatego ja uważam że lepiej użyć czajniczka albo lakiernik lub ppf.
zeea Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia @Gardor od jakichś 3 lat zawsze kładę Admire na polerowane lampy i jeszcze nie dostałem feedbacku, żeby coś niepokojącego się działo
xadamx Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia W dniu 30.07.2025 o 21:45, julek004 napisał(a): Cześć po raz pierwszy próbowałem wypolerować żółte reflektory w swoim samochodzie. Oglądałem dużo filmików na internecie i według tego próbowałem samemu to wykonać. Najpierw je wyczyściłem i odtłuściłem a następnie ręcznie szlifowałem papierkami wodnymi o gradacji od 400 do 2500 a potem polerowałem pastą do polerowania reflektorów. Jak umyłem reflektory po całym zabiegu ciepłą wodą to wyszedł taki efekt. Czy ktoś mógłby mi doradzić czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy jedynie zostaje kupno nowego reflektora Ja na moje to nie zdjąłeś zabezpieczenia. Musisz się mocno przyłożyć do pracy z papierami i najlepiej gradacją 400 lub nawet coś koło 300tu pracować na sucho, dobrej jakości papierami. Najlepiej jakbyś miał maszynkę oscylacyjną do pracy papierami - szybsza praca, lepsze wykończenie. Tak patrzę na tą lampę i mam wrażenie jakby ona była już lakierowana bezbarwnym i widać popękany lakier.
Rekomendowane odpowiedzi