Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć po raz pierwszy próbowałem wypolerować żółte reflektory w swoim samochodzie. Oglądałem dużo filmików na internecie i według tego próbowałem samemu to wykonać. 

Najpierw je wyczyściłem i odtłuściłem a następnie ręcznie szlifowałem papierkami wodnymi o gradacji od 400 do 2500 a potem polerowałem pastą do polerowania reflektorów. Jak umyłem reflektory po całym zabiegu ciepłą wodą to wyszedł taki efekt. 

Czy ktoś mógłby mi doradzić czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy jedynie zostaje kupno nowego reflektora 

IMG_20250730_214008.jpg

Opublikowano

Pokaż jak to wyglądało po skończonym matowieniu papierem P2500, powiedz też czym polerowałeś jakimi pastami, maszyną i na jakich padach. Mi to wygląda jakby ktoś wczesniej malował ten reflektor lakierem bezbarwnym i po prostu nie usunąłeś całej powłoki. 

Opublikowano

Kiedyś spotkałem się z opinią by nie odtłuszczać reflektorów czystym izopropanolem bo może to powodować mikropęknięcia w tworzywie. Nie wiem czy to prawda - ja rozcieńczam wodą.

Opublikowano

@mtbfreakprawda ale nie powstaną one od razu, wpierw tworzywo stopniowo straci swoją elastyczność a potem zacznie pękać. To nie dzieje się od jednego czy dwóch użyć alkoholu tylko od długotrwałego stosowania. 

@julek004zdecydowanie za mało czasu spędzonego z papierem ściernym 🙂 Lampa po skończonym szlifowaniu ma byc matowa i biała jak szkło mleczne. Tutaj nawet odcień wskazuje, że nie zebrałeś całej starej warstwy. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Btw a taki zeszlifowany reflektor to nie lepiej psiknac clarem? Albo jakiś lakiernik przy okazji albo kupić puszkę z utwardzaczem. Może głupie pytanie - nie robiłem 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

I tak i nie. Jak coś się nie uda, to będziesz mieć piękne mleko/skórkę pomarańczy i cały proces od nowa Dlatego to nie takie hocki klocki.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@MMCzysci no tak. Ale pewnie trwalsze niż plastiks z ceramika. Powiem Ci że bym się podjął a ręki pewnej dom spreja nie mam 🙂

Albo pierwszy z brzegu lakiernik jak zostawisz gotowe na dwa dni to przy okazji za 50 pyknie 

Opublikowano
1 godzinę temu, analyzator napisał(a):

Ale pewnie trwalsze niż plastiks z ceramika

Bez porównania trwalsze, tutaj naprawdę jest ogromna przepaść. 

Opublikowano

Ceramika niestety ale słabo zabezpiecza przed żółknięciem ponownym 😕 Przypomnę że zeszlifowany reflektor jest specjalnej troski i szybko żółknie, łatwo na nim zrobić szkodę np. Mocnym produktem na owady.  Dlatego ja uważam że lepiej użyć czajniczka albo lakiernik lub ppf. 

Opublikowano

@Gardor od jakichś 3 lat zawsze kładę Admire na polerowane lampy i jeszcze nie dostałem feedbacku, żeby coś niepokojącego się działo 🤪

Opublikowano
W dniu 30.07.2025 o 21:45, julek004 napisał(a):

Cześć po raz pierwszy próbowałem wypolerować żółte reflektory w swoim samochodzie. Oglądałem dużo filmików na internecie i według tego próbowałem samemu to wykonać. 

Najpierw je wyczyściłem i odtłuściłem a następnie ręcznie szlifowałem papierkami wodnymi o gradacji od 400 do 2500 a potem polerowałem pastą do polerowania reflektorów. Jak umyłem reflektory po całym zabiegu ciepłą wodą to wyszedł taki efekt. 

Czy ktoś mógłby mi doradzić czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy jedynie zostaje kupno nowego reflektora 

Ja na moje to nie zdjąłeś zabezpieczenia. Musisz się mocno przyłożyć do pracy z papierami i najlepiej gradacją 400 lub nawet coś koło 300tu pracować na sucho, dobrej jakości papierami. Najlepiej jakbyś miał maszynkę oscylacyjną do pracy papierami - szybsza praca, lepsze wykończenie. 

Tak patrzę na tą lampę i mam wrażenie jakby ona była już lakierowana bezbarwnym i widać popękany lakier.