DamianBimmer39 Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Witam was Na wstępie nakreślę nie jestem detailerem ale potrafię wysprzątać samochód tak że wygląda jak z salonu. Mam dużo chemii i osoba z rodziny jest handlarzem. Zaproponował mi zewnętrzne umycie 10 samochodów na jego posesji. Czy moglibyście ocenić czy to co napiszę będzie na tyle uniwersalne i bezpieczne na taką ilość samochodów aby nie uszkodzić żadna chemią? U mnie się sprawdziło bez szkód. Proszę o ocenę procesu oraz użytej chemii wraz z proporcjami :) 1. Wstępny oprysk felg i karoserii CLEANTLE TFR w proporcji 1:10, odczekanie oraz spłukanie 2. Krwawa felga na koło K2 ROTON PRO, pędzelkowanie i szczotkowanie + SWAG APC 1:10 na opone odczekanie oraz spłukanie. 3. Deironizacja lakieru K2 ROTON PRO propocje 1:1, spłukanie 4. TAR & GLUE SWAG na lakier, spłukanie + ewentualne doczyszczenie preparatem na mikro 5. Aktywna piana CLEANTLE CITRUS FOAM w stężeniu 1:10 6. Mycie na dwa wiadra, SWAG NEUTRAL SHAMPOO 7. Osuszenie lakieru z ADBL SSW 8. Dodatkowe nałożenie ADBL SSW i dotarcie go 9. Aplikacja dressingu do opon i plastików SWAG EXTERIOR PLASTIC DRESSING Liczę na konstruktywna krytykę i opinię. Wiem o niektórych lepszych produktach ale chcę wykorzystać to co mam. Dziękuję że chciałeś to przeczytać. :)
AndrewZS Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu Godzinę temu, DamianBimmer39 napisał(a): 3. Deironizacja lakieru K2 ROTON PRO propocje 1:1, spłukanie 4. TAR & GLUE SWAG na lakier, spłukanie + ewentualne doczyszczenie preparatem na mikro pomiędzy deironem i T&G trzeba auto osuszyć, a nie jest czyste. Najpierw mycie, potem suszenie, deiron, spłukanie, suszenie i dalej to jak napisałeś 1
analyzator Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Tfr 1:10 brzmi jak trochę overkill ale nie znam tego produktu.
DamianBimmer39 Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu @AndrewZS Rozumiem, dziękuję za rady a co myślisz o kosmetykach, proporcjach oraz ich bezpieczeństwie? @analyzator 1:10 Jedynie na silne zabrudzenia, w przypadku delikatnych to zrobiłbym 1:20
AndrewZS Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu @DamianBimmer39 TFRa jeśli używam, to bardzo rzadko, na totalne szczury. Ja bym zamienił go na pianę aktywna lub APC. Każdyachemia jest bezpieczna jeśli uzywasz jej zgodnie z zaleceniami producenta. Produktów Swaga nie znam więc się nie wypowiem, reszta dobra. Z resztą i tak pisałeś, że wolisz zużyć to co maszWysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
DamianBimmer39 Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu @AndrewZS Czyli lepiej odpuścić sobie TFR i próbować z Citrus foam'em jako piana aktywna i tak to ogarnąć? Piana>Płukanie>Mycie na dwa wiadra> spłukanie>Deiron na mokre auto>Suszenie>Tar>Mycie na dwa wiadra>Suszenie + docieranie z SSW Czy taka kombinacja będzie lepsza?
AndrewZS Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu Wg mnie tak, ale nie wiem co tam na placu stoi. Jak coś mocno brudne to TFR da lepsze rezultatyWysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka
MMCzysci Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Nie wrzucaj chemii do dekontaminacji na mokre auto, bo będzie słabiej działać. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
AndrewZS Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu teraz doczytałem, że deiron na mokre chcesz wrzucać... Na suche tak jak MMCzyści zauważył
Rafal9304 Opublikowano 11 godzin temu Zgłoś Opublikowano 11 godzin temu Czasem jak auto nie jest mocno uwalone osadami i smołą to możesz połączyć w jednym kroku T&G i deiron, przyśpieszy to pracę 1
Rekomendowane odpowiedzi