Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam was 
Na wstępie nakreślę nie jestem detailerem ale potrafię wysprzątać samochód tak że wygląda jak z salonu. Mam dużo chemii i osoba z rodziny jest handlarzem. Zaproponował mi zewnętrzne umycie 10 samochodów na jego posesji. Czy moglibyście ocenić czy to co napiszę będzie na tyle uniwersalne i bezpieczne na taką ilość samochodów aby nie uszkodzić żadna chemią? U mnie się sprawdziło bez szkód. 
Proszę o ocenę procesu oraz użytej chemii wraz z proporcjami :) 

1. Wstępny oprysk felg i karoserii CLEANTLE TFR w proporcji 1:10, odczekanie oraz spłukanie 
2. Krwawa felga na koło K2 ROTON PRO, pędzelkowanie i szczotkowanie + SWAG APC 1:10 na opone odczekanie oraz spłukanie. 
3. Deironizacja lakieru K2 ROTON PRO propocje 1:1, spłukanie 
4. TAR & GLUE SWAG na lakier, spłukanie + ewentualne doczyszczenie preparatem na mikro
5. Aktywna piana CLEANTLE CITRUS FOAM w stężeniu 1:10
6. Mycie na dwa wiadra, SWAG NEUTRAL SHAMPOO
7. Osuszenie lakieru z ADBL SSW
8. Dodatkowe nałożenie ADBL SSW i dotarcie go
9. Aplikacja dressingu do opon i plastików SWAG EXTERIOR PLASTIC DRESSING

Liczę na konstruktywna krytykę i opinię. Wiem o niektórych lepszych produktach ale chcę wykorzystać to co mam. 
Dziękuję że chciałeś to przeczytać. :) 

Posted
Godzinę temu, DamianBimmer39 napisał(a):

4. TAR & GLUE SWAG na lakier, spłukanie + ewentualne doczyszczenie preparatem na mikro

pomiędzy deironem i T&G trzeba auto osuszyć, a nie jest czyste. Najpierw mycie, potem suszenie, deiron, spłukanie, suszenie i dalej to jak napisałeś

• Lubię to 1
Posted

@DamianBimmer39 TFRa jeśli używam, to bardzo rzadko, na totalne szczury. Ja bym zamienił go na pianę aktywna lub APC. Każdyachemia jest bezpieczna jeśli uzywasz jej zgodnie z zaleceniami producenta. Produktów Swaga nie znam więc się nie wypowiem, reszta dobra. Z resztą i tak pisałeś, że wolisz zużyć to co masz

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka

Posted

@AndrewZS

Czyli lepiej odpuścić sobie TFR i próbować z Citrus foam'em jako piana aktywna i tak to ogarnąć? 

Piana>Płukanie>Mycie na dwa wiadra> spłukanie>Deiron na mokre auto>Suszenie>Tar>Mycie na dwa wiadra>Suszenie + docieranie z SSW

Czy taka kombinacja będzie lepsza? 

Posted

Wg mnie tak, ale nie wiem co tam na placu stoi. Jak coś mocno brudne to TFR da lepsze rezultaty

Wysłane z mojego SM-S916B przy użyciu Tapatalka

Posted

Nie wrzucaj chemii do dekontaminacji na mokre auto, bo będzie słabiej działać.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Posted

teraz doczytałem, że deiron na mokre chcesz wrzucać... Na suche tak jak MMCzyści zauważył

Posted

Czasem jak auto nie jest mocno uwalone osadami i smołą to możesz połączyć w jednym kroku T&G i deiron, przyśpieszy to pracę 🙂

• Lubię to 1
Posted

Wszystko dobrze. Ewentualnie tak jak koledzy pisali, na suche auto Iron I Tar. Reszta bez zmian. Walcz i zarabiaj. Powodzenia!

• 2 weeks later...
Posted
W dniu 21.02.2025 o 13:36, DamianBimmer39 napisał(a):

Witam was 
Na wstępie nakreślę nie jestem detailerem ale potrafię wysprzątać samochód tak że wygląda jak z salonu. Mam dużo chemii i osoba z rodziny jest handlarzem. Zaproponował mi zewnętrzne umycie 10 samochodów na jego posesji. Czy moglibyście ocenić czy to co napiszę będzie na tyle uniwersalne i bezpieczne na taką ilość samochodów aby nie uszkodzić żadna chemią? U mnie się sprawdziło bez szkód. 
Proszę o ocenę procesu oraz użytej chemii wraz z proporcjami :) 

1. Wstępny oprysk felg i karoserii CLEANTLE TFR w proporcji 1:10, odczekanie oraz spłukanie 
2. Krwawa felga na koło K2 ROTON PRO, pędzelkowanie i szczotkowanie + SWAG APC 1:10 na opone odczekanie oraz spłukanie. 
5. Aktywna piana CLEANTLE CITRUS FOAM w stężeniu 1:10
6. Mycie na dwa wiadra, SWAG NEUTRAL SHAMPOO
7. Osuszenie lakieru z ADBL SSW
8. Dodatkowe nałożenie ADBL SSW i dotarcie go
9. Aplikacja dressingu do opon i plastików SWAG EXTERIOR PLASTIC DRESSING

Liczę na konstruktywna krytykę i opinię. Wiem o niektórych lepszych produktach ale chcę wykorzystać to co mam. 
Dziękuję że chciałeś to przeczytać. :) 

Proces wygląda dobrze, ale sprawdź proporcje chemii, szczególnie przy TFR i deironizacji, żeby nie uszkodzić powierzchni. Pędzelkowanie felg jest okej, tylko uważaj na szczotki, żeby nie porysować. Aktywna piana w 1:10 jest okej, ale w razie potrzeby możesz delikatnie zwiększyć stężenie. Osuszanie to dobry pomysł, tylko pamiętaj o odpowiednich ręcznikach.