Jump to content

Soft99 QJUTSU Ultra Soft Sponge

Recommended Posts

Cześć,

Rozważam wypróbowania markowej 😉 gąbki i czegoś innego niż rękawica.

Ktoś już używał Soft99 QJUTSU Ultra Soft Sponge i wyrazi swoja opinię? Plusy , minusy ?

Mam czarne auto i zawsze wszystko ogarniam na myjni bezdotykowej czyli ze wszystkimi swoimi gratami.

9 godzin temu, Przem@S napisał(a):

Ktoś już używał Soft99 QJUTSU Ultra Soft Sponge

Mam dwie - kupiłem je jakoś rok temu (a może jeszcze dawniej - jeszcze, jak miała inną nazwę), do wypróbowania jako alternatywę gąbkową dla BRS. Jak dla mnie - jest zbyt miękka. Do mycia metodą tradycyjną - również nie do końca spełniła moje oczekiwania, jako gąbka do mycia całościowego auta. Myślę, że na miękkich lakierach na pewno się sprawdzi, właśnie ze względu na swoją miękkość/delikatność. Obecnie wykorzystuję ją do mycia progów, felg, wnęk (głównie ze względu na jej rozmiar, oraz miękkość i plastyczność) i czasami do mycia bez spłukiwania - ale nie wyparła BRS. Ale nie uważam też, że wyrzuciłem pieniądze - dla mnie to takie gąbki uzupełniające. Acha - dobrze sprawdza się przy myciu szamponem Soft99 Creamy Shampoo, lanym bezpośrednio z butelki na gąbkę. 

• Lubię to 2

• 2 weeks later...
W dniu 23.02.2023 o 18:23, Eidos71 napisał(a):

Mam dwie - kupiłem je jakoś rok temu (a może jeszcze dawniej - jeszcze, jak miała inną nazwę), do wypróbowania jako alternatywę gąbkową dla BRS. Jak dla mnie - jest zbyt miękka. Do mycia metodą tradycyjną - również nie do końca spełniła moje oczekiwania, jako gąbka do mycia całościowego auta. Myślę, że na miękkich lakierach na pewno się sprawdzi, właśnie ze względu na swoją miękkość/delikatność. Obecnie wykorzystuję ją do mycia progów, felg, wnęk (głównie ze względu na jej rozmiar, oraz miękkość i plastyczność) i czasami do mycia bez spłukiwania - ale nie wyparła BRS. Ale nie uważam też, że wyrzuciłem pieniądze - dla mnie to takie gąbki uzupełniające. Acha - dobrze sprawdza się przy myciu szamponem Soft99 Creamy Shampoo, lanym bezpośrednio z butelki na gąbkę. 

Cześć, możesz napisać w czym przeszkadza miękkość gąbki ?

I czy biorąc pod uwagę całokształt, to czy sprawdza się przy rienselessie?

4 minuty temu, Pikas napisał(a):

Cześć, możesz napisać w czym przeszkadza miękkość gąbki ?

I czy biorąc pod uwagę całokształt, to czy sprawdza się przy rienselessie?

Przez swoją miękkość wydaje mi się, że nie zbiera dokładnie filmu brudu z lakieru. Jest bardzo delikatna, ale nie przez strukturę pianki, tylko przez swoją miękkość (nie wiem, jak to inaczej wytłumaczyć).

Przy myciu metodą rinseless sprawdza się - moim zdaniem - gorzej, niż BRS. Jest jednak (jak pisałem wcześniej) mniejsza i plastyczniejsza, więc lepiej, niż BRS sprawdza się w zakamarkach i wszędzie tam, gdzie dotarcie sztywniejszą i większą BRS jest utrudnione/niemożliwe. Jednak osoba, która nie chce wydawać kasy na gąbki dedykowane do rinseless, umyje samochód również tą gąbką od Soft99.

• Lubię to 3

• 2 weeks later...