Moderator Streat Opublikowano 8 Grudnia 2022 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Witam wszystkich ponownie! Tym razem miałem przyjemność ogarnąć auto mojego przyjaciela jakim jest Honda Civic IX z 2012 roku w najbogatszej wersji wyposażenia Mycie/dekontaminacja: -FX protect Shampoo (żółty) -FX Protect Active Foam -Mac Prickbort 124 -Shiny Garage D-Tox Liquid -Shiny Garage Pure Black Tire cleaner -Koch Chemie Green Star -Claytowel ADBL -Pędzelki Work Stuff -K2 Szczotka do felg -Vikan szczotka do felg -Karcher K520 Wnętrze: -ADBL Interior Cleaner -Fx Protect Interior Cleaner -Binder Premium Interior Cleaner -ADBL Matt Max -ADBL Glass Celaner 2 -Colourlock Soft -Scrubpad SCS -Colourlock Leder Protector -Good Stuff Leather Milk -Odkurzacz karcher MV3 -Pędzelki Booski -Pędzelki action Polerowanie: -Zentool Zen15e2 -Flex PXE -Niebieski Pad Cuttingowy Royal Pads -Żółty Pad Polishingowy Royalpads -Pasta Neoxal Primer -Pollux Glass -Krauss p7 -Pad Filcowy Zabezpieczanie: -Neoxal 1,61 -Neoxal 1,61 Reload -Neoxal Quick Coat/Detailer -Ichinen Chemicals Klinview Glass Coat Hybrid Strong -Neoxal 12 -Detailers Magic Natural Magic Tyre Zaczynamy standardowo od obejrzenia auta: Na początku umyłem przednia szybe i wyglinkowałem tak aby ją wypolerować, wiadomo przy polerce szyby jest niesamowity bałagan wiec zacząłem od tego: Jedno podejścia z tą pasta i praktycznie wiekszość drobnych rys usuniete Podoba mi sie Dalej nie tne bo chodziło tylko o te drobne rysy Zestaw do kół gotowy wiec pora zaczynać. Na początek nadkola, najpierw Red Devil i zaczynamy szczotkowanie: Później opony, wiadomo król jest tylko jeden: No i pora na felgi: Parę słów o szczotce Vikana która w mojej opinii pod względem cena do jakość jest na bardzo wysokim poziomie, włosie podobne do EZ/daytona jedynie co mogłaby być gęściejsza bo często trzeba nabierać szamponu aby fajnie się myło ale ogólnie bardzo mi się podoba i fajna alternatywa dla dużo droższej ez/daytona. Pora na aktywna piane: spłukujemy i myjemy jednym z mocniejszych szamponów FX protect żółty spłukujemy i wlatujemy z Prickbortem: kolejne spłukanie: pora na irona: Wypracowanie rękawica aby mu trochę pomoc: spłukiwanie: Kolejny raz aktywna piana w celu neutralizacji chemii no i od razu zabieram sie za glinkowanie: całe auto zrobione: Już jakoś lepiej wyglada wjazd na garaż i suszymy: auto suche to pora na mała inspekcje lakieru: Ciezko uchwycić na zdjeciu bo lakier duzo wybacza ale jest źle... Pierwsze podejście krauss s8+pomaranczowy pad one stepowy i neoxal primer: Fantastyczna jest ta pasta wypracowanie jak i prowadzenie poziom światowy a docieranie i śliskość to czysta poezja Sprawdźmy jak sobie poradziła ta kombinacja: Jest duzo lepiej ale brakuje mi tu czegoś wiec wskoczyłem z silniejszym zestawem i tak pare prób i mamy to! Zestaw idealny dla tej pasty Zentool Zen15e2 (15mm) niebieski pad cuttingowy royal pads i wychodzi bardzo ladny one step: Jest praktycznie idealnie Lecimy dalej: co ciekawe primer fantastycznie sprawdza sie rownież na plastikach, w hondach plastik płowieje strasznie i ogolnie robi sie bardzo łaciaty.... tutaj przed: a tu po wypolerowaniu: wiadomo efekt pewnie nie będzie na bardzo długo ale naprawdę miło mnie zaskoczył primer bo na tej listwie testowałem już wcześniej owatrola, opalarke czy powłokę i wszystko miało mizerny efekt, zobaczymy jak sprawdzi się primer Lampy jak widać też dojechane ostro wiec wskakuje z moją ulubiona maszyna flex PXE i żółtym padem: Wyszło wzorowo a tak auto wyglada tylko po primerze no mega mi sie podoba ten produkt i na lakierze robi niesamowitą robote Odczekałem okoló 2h i wlatuje powłoka, na początek Neoxal 1,61 Oczywiscie na mokro: efekt finalny po powłoce: wyszkliło jeszcze bardziej żeby zabepieczyć plastiki wskoczyłem z Neoxal 12: najpierw oczywiscie małe 50/50 Powłoka sie utwardza to pora zająć sie wnetrzem, na pierwszy rzut oka nie było źle ale im człowiek blizej sie przygladał tym było gorzej. Zaczynam od odkurzania: Bagażnik odrazu ogarne bo duzo nie ma w nim sprzatania: odkurzania ciąg dalszy: na początek na sucho staram sie zebrać jaknajwiecej: Plastiki ogarniete to pora zająć sie skórami, tutaj wybór padł na zestaw Colourlocka: Przy czyszczeni skór czesto wychodzą przetarcia których nie było widać pod warstwą brudu i tak tez było tutaj. Schemat zmiany biegów był bardzo brudny ale z pomoca przyszedł pedzelek work stuff stiff który poradziłsobie idealnie: Skóry wyczyszczone, spektakularnego efektu nie ma bo sa czarne ale odżyły bardzo. Dałem im okolo 2h aby wszystko odparowało i zaplikowałem versigelung a na drug dzien jeszcze poprawiłem Leder Protektorem: skóry nawilżone to pora zająć sie oponami. Zauważyłem jeszcze plame na boczku tapiecerowanym to mowie tak nie moze byc trzeba ja sprać: oraz jeszcze dopieściłem skóry Good Stuffem Lether Milkiem: Miał być mat wiec jedyny słuszny do tego zawodnik: Jest czarno i matowo Szyby brudne nie były ale przeleciałem je proforma: Pora na kolejną warstwę ceramiki tym razem Neoxal 1,61 Reload: Produkt szybki i bezproblemowy a w dodatku dajacy kolejnego kopa do wygladu W miedzyczasie jak powłoka się utwardza porobie pare zaprawek: Nie jest idealnie ale niz rzuca sie juz tak to w oczy Zostało jeszcze troche czasu to postanowiłem zaaplikować NW: Produkt raczej z tych wymagających, najlepiej docierać na mokro ale nei jest to tak bezproblemowe docieranie jak w przypadku glaco czy ultra glaco Na sam koniec wpadł qd neoxala na lakier zeby dopełnić wszystko: a tutaj efekt finalny: Dziękuje za obejrzenie mojej pracy! Mam nadzieje ze się podobało i jak zwykle czekam na komentarze! 25 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sparco0 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Fajny przedlift w moim ulubionym hondowskim kolorze( no może poza vivid blue i taffeta white z sentymentu ) świetna robota i efekt końcowy coś pięknego. Masz porównanie Primera do essence? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Dobra robota! Kolega pewnie mega zadowolony Podziwiam za ilość fotek , bo tylko ten co próbował taką fotorelację robić wie że to zajmuje więcej czasu niż sama robota PS: dlaczego zaprawkę robiłeś na końcu i w sumie kładłeś ją na powłokę , jak można to było zrobić na początku ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gprzesniak Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jak zawsze piękna robota i super relacja. Gratuluję:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Wspaniały efekt! Gratuluję. Ale zaprawka na końcu pracy, po powłoce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 9 minut temu, sparco0 napisał(a): Fajny przedlift w moim ulubionym hondowskim kolorze( no może poza vivid blue i taffeta white z sentymentu ) świetna robota i efekt końcowy coś pięknego. Masz porównanie Primera do essence? dziekuje co do essence kontra primer to według mnie to bardzo podobne produkty, neoxal chyba nawet łatwiejszy w obsłudze ogolnej no i neoxal ma mniejsze ścierniwa 3 minuty temu, powalla napisał(a): Dobra robota! Kolega pewnie mega zadowolony Podziwiam za ilość fotek , bo tylko ten co próbował taką fotorelację robić wie że to zajmuje więcej czasu niż sama robota PS: dlaczego zaprawkę robiłeś na końcu i w sumie kładłeś ją na powłokę , jak można to było zrobić na początku ? Dziekuje to fakt jak sie robi fotorelacje to zabiera to mase czasu plus człowiek musi cały czas pamietac o robieniu zdjeć ale juz tak mi to weszło w kreew ze praktycznie robie to z automatu Co do zaprawki to były robione przed powłoka tylko zapomniałem zrobić zdjecia i na szybko zorbiłem wtedy 4 minuty temu, gprzesniak napisał(a): Jak zawsze piękna robota i super relacja. Gratuluję:-) Dziękuje 3 minuty temu, penkus5 napisał(a): Wspaniały efekt! Gratuluję. Ale zaprawka na końcu pracy, po powłoce? Dziekuje wyzej napisałem że w sumie bład w zdjeciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jak zwykle relacja trzyma poziom i miło się ogląda i czyta Co mnie zaskoczyło to mega ilość towaru na skóry versigelung + protector + mleczko powiedz czy była widoczna różnica przed zastosowaniem mleczka i po?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 8 Grudnia 2022 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Teraz, zeea napisał(a): Jak zwykle relacja trzyma poziom i miło się ogląda i czyta Co mnie zaskoczyło to mega ilość towaru na skóry versigelung + protector + mleczko powiedz czy była widoczna różnica przed zastosowaniem mleczka i po?! dziekuje według mnie po GS skóry zrobiły sie przyjemniejsze w dotyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 Brawo , robota idealna z małym pytaniem od mnie. Leder protector nie powinien być wcześniej przed versigelungiem plus czas na wchłonięcie. Z tego co wiem i stosowałem to taka kolejność powinna być. Mogę się mylić ale z drugiej strony detailing jest miejscem testów i każdy gdzieś widzi własną drogę. Jak już było podkreślone to szacunek za ilość zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad.am Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 @Streat szybę robiłeś na DA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2022 @ad.am Na DA nie usunąłby rysek. Ja DA biorę gdy tylko wyczyścić szybę z kamienia chcę, a do usuwania rys potrzebna jest rotacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad.am Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 @penkus5 Tak, później zobaczyłem, że w spisie jest Krauss P7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 8 godzin temu, keza napisał(a): Brawo , robota idealna z małym pytaniem od mnie. Leder protector nie powinien być wcześniej przed versigelungiem plus czas na wchłonięcie. Z tego co wiem i stosowałem to taka kolejność powinna być. Mogę się mylić ale z drugiej strony detailing jest miejscem testów i każdy gdzieś widzi własną drogę. Jak już było podkreślone to szacunek za ilość zdjęć. Gdzieś kiedyś wyczytałem że to prawidłową kolejność i tak stosuje od dawna ale jak wiadomo to detailing i tutaj nie ma nigdy jednoznacznych odpowiedzi @ad.am dokładnie tak na p7 i pad filcowy da niewiele by usunęła 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ad.am Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 27 minut temu, Streat napisał(a): da niewiele by usunęła Wiem, sam nie mam rotacji, za to mam szybę w oplakanym stanie. Przez moment myślałem, że ta pasta zgra się z DA i szybą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeea Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Na szybko odkopałem ze strony producenta: "W przypadku dodatkowego natłuszczenia skóry środkiem Leder Protector, utrwalacz nanosimy na powierzchnię po wchłonięciu mleczka." Powiedz jeszcze jak to jest z tą aplikacją Neoxala na mokro, 1psik na element i aplikujesz powłoke czy jak? Chciałem na przyszły sezon go potestować, ale troche mnie zaskoczył ten sposób. Nie osłabi to jego trwałości?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 9 Grudnia 2022 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 3 godziny temu, ad.am napisał(a): Wiem, sam nie mam rotacji, za to mam szybę w oplakanym stanie. Przez moment myślałem, że ta pasta zgra się z DA i szybą Ta pasta jest super, bardzo mało chlapie, docieranie super więc z braku maszyny rotacyjnej spróbowałbym na da, może coś da bo ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony 3 godziny temu, zeea napisał(a): Na szybko odkopałem ze strony producenta: "W przypadku dodatkowego natłuszczenia skóry środkiem Leder Protector, utrwalacz nanosimy na powierzchnię po wchłonięciu mleczka." Powiedz jeszcze jak to jest z tą aplikacją Neoxala na mokro, 1psik na element i aplikujesz powłoke czy jak? Chciałem na przyszły sezon go potestować, ale troche mnie zaskoczył ten sposób. Nie osłabi to jego trwałości?? A widzisz to teraz muszę robić na odwrót Co do neoxala to właśnie tak, 1-2 prysniecia na element wody demineralizowana i aplikujesz powłokę i po chwili docieramy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penkus5 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 39 minut temu, Streat napisał(a): Ta pasta jest super, bardzo mało chlapie, docieranie super więc z braku maszyny rotacyjnej spróbowałbym na da, może coś da bo ogólnie jestem z niej bardzo zadowolony Robiłem nią też na da 15 mm. Osad z szyb usunie i pozostawia idealnie przygotowaną pod NW, ale nawet drobnych rysek mi nie ruszyło. Z rotacją natomiast robi robotę, a jest przyjemniejsza w pracy niż tlenek ceru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 13 godzin temu, zeea napisał(a): "W przypadku dodatkowego natłuszczenia skóry środkiem Leder Protector, utrwalacz nanosimy na powierzchnię po wchłonięciu mleczka." Ja jak pamiętam to oglądałem tutorial i tam też właśnie była ta kolejność. 10 godzin temu, Streat napisał(a): A widzisz to teraz muszę robić na odwrót Dasz radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MMCzysci Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Dzięki, że poruszyliście temat, bo jakoś na YT w komentarzach każdy miał swoje zdanie na temat kombo Versiegelung + Leder Protector Wyryte w skale z S20 FE 5G Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qlimaxss Opublikowano 18 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2022 @Streat pracowałeś pasta do szyb jak Tlenkiem bo z opisu jest troche podobnie. Czy opryskałeś szybę woda i pasta na pada i ogień i co jakiś czas oprysk z wody ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 1 psik na szybę i jeden na pada i to wszystko później tylko dodawałem pasty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi