Skocz do zawartości

Błekitne plamy na lakierze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie, 

Czy ktoś moglby mi pomóc. Dwa tyg temu na mojej panterze :) IMG_20211002_171755.jpg.8d139b9a4c062da3a1f8d06fe29b0dbc.jpgIMG_20211002_171749.jpg.7155446d4caf53b908f3ea83ce6c92e8.jpgHyundai i30 zobaczyłam dziwne plamy, sądziłam, że to brud, jednak po umyciu go wczoraj plamy pozostały... Czy jest na to jakiś sposób? 

Opublikowano

Ogolnie myty jest na myjce samoobslugowej, a zdarzało się też mycie ręczne przy użyciu mieszanki wody z płynem do naczyn i płynu do okien

Opublikowano

Mi to wygląda na jakąś reakcję chemiczną z klarem. Biorąc pod uwagę, że nie do końca wiesz co na niego wylewasz, to ciężko coś tu pomóc. Będzie to trzeba spróbować wypolerować żeby się przekonać jak poważna to sprawa.

Opublikowano

Dziękuję, też podejrzewam, że może być to reakcja chemiczna,niestety. Dam go do polerowania i zobaczymy co dalej. Dziękuję! 

• Moderator
Opublikowano
10 godzin temu, Pinaa napisał:

Dziękuję, też podejrzewam, że może być to reakcja chemiczna,niestety. Dam go do polerowania i zobaczymy co dalej. Dziękuję! 

Znajomy miał podobny efekt na czarnych dekorach, przepolerowałem je i wyszły na igłe a myslałem ze trzeba bedzie to lakierować a to ładnie zeszło. 

• Okay 1
Opublikowano

Jest to opad/zanieczyszczenia z komina. Ludzie różne rzeczy wypalają i osadza się na lakierze. Zapewne jest tego najwięcej na dachu, klapie i masce? 

Dokładnie umyj i ręcznie cleanerem lekkościernym zejdzie.

• Okay 1
Opublikowano

Tak, potwierdzam, na klapie i masce najwięcej, dach? Hmm nie widziałam z racji wzrostu 😄 ale sprawdzę. Dziękuję serdecznie. 

Opublikowano
W dniu 4.10.2021 o 21:18, Dante05 napisał:

Jest to opad/zanieczyszczenia z komina. Ludzie różne rzeczy wypalają i osadza się na lakierze. Zapewne jest tego najwięcej na dachu, klapie i masce? 

Dokładnie umyj i ręcznie cleanerem lekkościernym zejdzie.

A czy moglbys polecić mi sprawdzony cleaner lekko ścierny z aplikatorem? 

Opublikowano

@analyzator takie zabrudzenia jak na zdjęciach wyżej, one są na całym aucie, szybach i plastikach, plastik gładki, polmat 🙂 z lakieru zejdzie za pomocną cleanera, a co do szyb i plastikow mam zagwozdkę.. 

Opublikowano

@Pinaa Nie zrobisz hologramów, do szyb także cleaner. Jeśli goły plastik strukturalny nie lakierowany to spróbuj delikatne APC i magiczna gąbka, jeśli plastik normalnie lakierowany to cleaner.

• Okay 1