torran100 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2021 Witam wszystkich, Chciałbym zrobić korektę lakieru swojego samochodu. W garażu posiadam troszkę sprzętu past i padów, które zostały wymienione poniżej. Chciałbym się dowiedzieć czego mi brakuje aby wypolerować autko, czy dobrze będzie to ze sobą współgrać np. pad z pastą. Oto co posiadam: *maszynę polerską rotacyjną (chińska z allegro za 100zł), *komplet padów RUPES BigFoot (3 szt. - niebieska, zielona,biała) *Pasty Menzerna (1 Heavy Cut Compound, 2Medium Cut Polish, 3 Final Finish) *Pastę polerską 3M zielony korek, * Jakieś futerko * mikrofibry *zmywacz silikonu W głównej mierze chodzi mi o to czy można łączyć system padów RUPESa z np pastą 3M? Co brakuje, co się przyda, co się nie przyda, co można ze sobą łączyć, a czego się nie powinno? Z góry dziękuję.
bigsmith21 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2021 CześćDoświadczenia u mnie nie za wiele ale z tego co widzę to wymieniłeś materiały do polerowania a jak z chemią do dekontaminacji? Jeżeli chodzi o korektę to na Twoim miejscu zaczął bym na początek od One Stepa. Czyli średniej twardości pad i jakaś średnia bądź finiszowa pasta. Może być odwrotnie, miękki pad i medium/polish pasta. Ogólnie to niczego nie wiemy. Co to za auto, jaki lakier o co chcesz osiągnąć. Mówisz że masz rotacje za stówkę. Zakładam że nie ma stabilizacji obrotów więc troszkę lipa ale na początek żeby zobaczyć co się z czym je da radę. Polecam dział podstawy detailingu i czytać, czytać i jeszcze raz czytać. PozdrawiamWysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
torran100 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 Chemię do mycia posiadam. Mam pianę aktywną K2 i ją wykorzystuje do wstępnego umycia samochodu. Później szampon samochodowy również firmy K2 i mycie na dwa wiadra. W tym temacie chodzi mi głównie czy można ze sobą wykorzystać cokolwiek z materiałów, które posiadam. Pady Rupesa BigFoot są takie specyficzne. Nie wiem czy będzie dobrze stosując jakąkolwiek z past w/w. Jeśli onestep to co należy byłoby dokupić? Moja polerka ma regulacje obrotów.
Rafal9304 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 Przygotowanie przed korektą to nie tylko mycie auta. Popatrz na forum co to jest dekontaminacji, deironizacja, glinka.
KUBA46 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2021 W tym zestawie brakuje Ci wiedzy. Spokojnie całą tą wiedzę znajdziesz na tym forum. Także siadaj do lektury.
Gozdziu23 Opublikowano 30 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2021 W dniu 28.06.2021 o 13:49, torran100 napisał: Chemię do mycia posiadam. Mam pianę aktywną K2 i ją wykorzystuje do wstępnego umycia samochodu. Później szampon samochodowy również firmy K2 i mycie na dwa wiadra. W tym temacie chodzi mi głównie czy można ze sobą wykorzystać cokolwiek z materiałów, które posiadam. Pady Rupesa BigFoot są takie specyficzne. Nie wiem czy będzie dobrze stosując jakąkolwiek z past w/w. Jeśli onestep to co należy byłoby dokupić? Moja polerka ma regulacje obrotów. możesz wszystkie systemy ze sobą mieszać, kto zabroni rupes + opti, 3m + menzerna i tak dalej i tak dalej
torran100 Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 Dobrze, więc jak zacząć bezpiecznie polerkę, aby nie nabroic? Można użyć pasty 3M zielony korek, która jest pastą tnącą z najmiekszym padem Rupesa białym?
analyzator Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 @torran100 nie wiemy jakie auto, jaki lakier, jaki stan lakieru, co chcesz osiągnąć rotacja za 100zł to może być problem zaczyna się od przygotowania auta - dekon, pewnie glinka samo polerowanie - zależnie co chcesz osiągnąć. algorytm zaczyna się prosto - najsłabsza sensowna kombinacja i sprawdzasz co działa.
torran100 Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2021 Jest to bmw e46, stan lakieru jest przedstawiony na poniżej załączonym filmiku. Myślę, że jest w ładnym stanie, chociaż na filmiki nie widać niektórych wzdłużnych rys, więc filmik nie odzwierciedla tego w 100%. Chciałbym usunąć niektóre większe ryski oraz wszystkie te takie mikro zarysowania, które są cały czas widoczne na lakierze. Powiem, że już próbowałem robić pasta polishowa od menzerny nr3 + pad Rupesa biały. Nadało to jedynie połysku i nic więcej . Posiadam dokładnie polerkę Ripper - popularna na allegro. Polerka ripper Filmik ze stanem lakieru
Rekomendowane odpowiedzi