Pajko Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Cześć ! Uwaga na wstępie zasmucę Was - nie będzie to relacja w Moim starym stylu , nie będzie to mega rozbudowana relacja z setkami fot . Dobra do sedna . Kolejny dziwny pojazd wpadł w Moje ręce - razem z żoną spełniliśmy końcem roku nasze marzenie . Mianowicie kamper . Chorowaliśmy na niego od dłuższego czasu , w październiku udało się spełnić marzenie . Przez zimę i początek roku zbierałem graty i akcesoria do przerobienia wnętrza pod siebie i zamontowanie brakujących gadżetów , początkiem roku serwis mechaniczny . I czekałem do przyjaznych warunków żeby zabrać się za zewnętrzna stronę wyglądu . Udało się wysupłać 2 dni . Tak prezentowało się auto po zimowaniu pod chmurką . Poprzedni właściciel - dbał o auto ale z racji wieku 75+ patenty były z innej epoki Cel był jeden - szoferka ma się błyszczeć - zabudowa usunąć brud oraz zmatowienia z tkz " rybiej łuski " Na pierwszy ogień dekontaminacja . O dziwo tragedii nie było - zabudowa pewnie z racji materiału czysta . Następnie było grane T&G ale fot brak , efekt jak w wypadku deironizera . Po 10-20 minutach pierwsza piana . Jeżeli jesteście początkującymi detailerami to kolejne zdjęcia pokażą jak tego nie robić - dla wtajemniczonych UWAGA !!! Spokojnie - tak musiałem doczyścić dach - z bardzo mocnym Reset Shampoo Całość umyta Reset Shampoo w hardcorowym rozcieńczeniu Spłukane więc mogę brać się za detale - w atomizerze APC+ Magic Standard jak za starych dobrych czasów Uszczelki były w fatalnym stanie ale CTRM dał radę To fibra po tylko jednym oknie ! Po pędzlach itp auto dostało kolejną porcję piany . Zabrałem się za glinkowanie ale przy takim gabarycie zabrakło mocy na fotki mam tylko zdjęcie SmoothEgg'a który współpracował z Vampirem Z samej korekto-polerki , tak polerki , bo tak muszę nazwać odświeżenie zabudowy , foty sa ale marne . Oczywiście pamiętajcie że takich rzeczy nie powinno się robić na zewnątrz ale gdzie miałem tą lochą wjechać Ale napiszę wam czym działałem - Szoferka - Sonax Cutmax na twardym flexi - Manzerna 2500 - na jakimś miękkim padzie i finish standard Koch Anti-holo na gruuuubym NAT . Zabudowa - koch ale nie wiem jaki miałem go opisanego jako one step . Na średnim flexi . Szoferka jak na swoje lata - wyszła zadowalająco w sumie zabudowa też , jakieś Jako zabezpieczenie na szoferkę miał wjechać UNC-r ale ... ale okazało się że lekko zasechł Więc coś co powinno długo poleżeć - Fusso , które i tak miało znaleźć się na zabudowie . Szoferka dostała cleaner od dodo juice ( taki mi wpadł w rękę w moich garażowych czeluściach ) a całość została przgotowana Wipe Out'em Tak to mniej więcej siadło - jak widać biały też potrafi Wnęki też potraktowałem woskiem . Zalegał mi DLUX - który tracił ważność za miesiąc więc plastiki ( a jest ich sporo ) + uszczelki dostały porządną dawkę . Szyby zostały dokładnie umyte Glass Magic'iem - odtłuszczone Wipe Out'em i dostały 2 warstwy Rain-X'a . Na opony wjechał nigdy nie wypuszczony mój produkt oczywiście wcześniej przygotowałem opony CTRM'em . Finalnie tak to wyszło . Całość udało mi się ogarnąć w jakieś 20-22 h ale tak jak pisałem korekta była tylko na szoferce . Wydaje mi się że efekt jest widoczny a na tym mi zależało bo zewnętrznie auto było dbane po dziadkowemu . Liczę że wam się spodoba . @Domel , czekam na Ciebie 23
ghost Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 8 godzin temu, Pajko napisał: samej korekto-polerki , tak polerki , bo tak muszę nazwać odświeżenie zabudowy , foty sa ale marne . Oczywiście pamiętajcie że takich rzeczy nie powinno się robić na zewnątrz ale gdzie miałem tą lochą wjechać Oj tam nie powinno, od wielu lat nie tylko w garażu czy pod wiatą, ale w sezonie uwielbiam robić na zewnątrz jak na pasjonata przystało. Od lakierów twardych po bardzo miękkie japońskie. Pełne wieloetapowe korekty, onestepy, cleanery. I zawsze wychodziło super. Tylko kwestia rozsądku, nie robić w warunkach kurzu albo silnego wiatru niosącego pył. 8 godzin temu, Pajko napisał: Kolejny dziwny pojazd wpadł w Moje ręce - razem z żoną spełniliśmy końcem roku nasze marzenie . Mianowicie kamper . Przed podróżą zaktualizuj naklejkę rejestracyjną na szybie Pytanie niedetailingowe, już wiesz jaki bedzie pierwszy cel podróży w ramach spełniania marzeń?
Moderator Domel Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 9 godzin temu, Pajko napisał: czekam na Ciebie Zazdroszczę Jest niedziela 8:00 to mój 7 dzień pracy Nie ogarnąłem jeszcze przyczepy do końca Ale w Gródku będę
Moderator Streat Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Moderator Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2021 jest co robic przy takim aucie Kawał dobrej roboty Swoją drogą w Jula jest szczotka do mycia "aut niedetailingowych" https://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/pielegnacja-samochodu/mycie-samochodow/szczotki-do-mycia/szczotka-myjaca-629191/ Mam taka u siebie i niekiedy jak mam do umycia takie własnie rzeczy to super sie nią myje no i fajnie ułatwia prace ze wzgledu na długi wycięg ramienia i cóż to za dressing do opon który nie został wprowadzony?
Pajko Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 25.04.2021 o 08:29, ghost napisał: Oj tam nie powinno, od wielu lat nie tylko w garażu czy pod wiatą, ale w sezonie uwielbiam robić na zewnątrz jak na pasjonata przystało. Od lakierów twardych po bardzo miękkie japońskie. Pełne wieloetapowe korekty, onestepy, cleanery. I zawsze wychodziło super. Tylko kwestia rozsądku, nie robić w warunkach kurzu albo silnego wiatru niosącego pył. Przed podróżą zaktualizuj naklejkę rejestracyjną na szybie Pytanie niedetailingowe, już wiesz jaki bedzie pierwszy cel podróży w ramach spełniania marzeń? Naklejka , tak wiem . Pamiętam o niej . Co do wypadów - to ten rok raczej po PL ewentualnie gdzieś nie daleko do 1000 km od domu . Pandemia troche pokrzyżowała plany - bo ten rok miała być Grecja albo Portugalia W dniu 25.04.2021 o 08:52, Domel napisał: Zazdroszczę Jest niedziela 8:00 to mój 7 dzień pracy Nie ogarnąłem jeszcze przyczepy do końca Ale w Gródku będę Tak jak gadaliśmy widzimy się w Gródku 23 godziny temu, Streat napisał: Swoją drogą w Jula jest szczotka do mycia "aut niedetailingowych" https://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/pielegnacja-samochodu/mycie-samochodow/szczotki-do-mycia/szczotka-myjaca-629191/ Mam taka u siebie i niekiedy jak mam do umycia takie własnie rzeczy to super sie nią myje no i fajnie ułatwia prace ze wzgledu na długi wycięg ramienia i cóż to za dressing do opon który nie został wprowadzony? Szczota fajna - muszę się zaopatrzyć w takie coś czy to do kampa czy do firmowych aut . Co do dressingu - żel dający połysk z fajnym hydro . Jeden minus - trudne nakładanie . Nigdy nie wszedł do sprzedaży .
AndrewZS Opublikowano 29 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2023 Marzenia należy realizować! Świetny wóz!
Rekomendowane odpowiedzi