Kacper01 Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 Witam, potrzebuję się doradzić...Mianowicie znajomy chcę ogarnąć rysy, które są na zdjęciu, są wyczuwalne pod palcem(Bez tragedii), ale zarysowanie na pewno nie przeszło do podkładu. Chciałby coś z tym zrobić, jak najbardziej zniwelować ich widoczność, lub całkowicie je zlikwidować. Jako, że liznąłem coś już tematu z polerowaniem zastanawiałem się nad tym, by razem z nim je usunąć, kombinacja nad jaka myślałem to: Sonax 04-06 na padzie royal pads one step pomarańczowy, lub Sonax 03-06 na tym samym padzie. Z tego co czytałem hyundaie mają miękki lakier i nie wiem czy ma sens myślenie nad Sonaxem 04-06... Oprócz rys chodzi o jakieś fajne odświeżenie lakieru. Z góry dziękuję!
FilipO Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 Kiepsko to wygląda .. na fotkach wyglądają na grubsze rysy... W najlepszym wypadku punktowo papierkiem na mokro 2000 / 2500 / 3000 a następnie jakichś twardszy pad + pasta tnąca i wykończyć żółtym i 3d one / koch m3.02. Pozwoli to na złagodzenie rantów rysy, i zmniejszenie jej widoczności na lakierze. I to powinno wystarczyć, ale jej w całości nie usuniesz. W najgorszym trzeba by robić zaprawkę, ale na jasnym kolorze będzie się odróżniać.. potem papierkiem ściernym ją wyrównać, później cięcie by zredukować ślady po papierze no i polish / finish by zredukować ewentualne skutki użycia pada tnącego. Jak się nie znasz, to lepiej oddaj to komuś do zrobienia. Jeden lakier fajnie zareaguje na takie traktowanie, na innym zrobi się solidny bajzel ..
lukasz_byd Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 Wg. mnie miejscami są do podkładu. A druga sprawa, jeśli nie było robione żadną pastą/polerką to proponuje metodą SSR usuwać. Jeśli nie to: baza, papier na mokro 2500 bezbarwny, papier na morko 2500 polerka
Kacper01 Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 @lukasz_byd @FilipO Panowie, a co sądzicie o one stepie do tego na sonaxie 03-06? Lakier ogólnie jest w dobrym stanie, raczej na pewno nie podejmę się usuwania tych rys z tego co mówicie, chodzi o lekkie przykrycie tego żeby nie rzucało się aż tak w oczy
FilipO Opublikowano 29 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 Godzinę temu, Kacper01 napisał: @lukasz_byd @FilipO Panowie, a co sądzicie o one stepie do tego na sonaxie 03-06? Lakier ogólnie jest w dobrym stanie, raczej na pewno nie podejmę się usuwania tych rys z tego co mówicie, chodzi o lekkie przykrycie tego żeby nie rzucało się aż tak w oczy Pasta fajna, ale lepiej Perfect Finish lub 3d ONE + żółta / pomarańczowa gąbka.
Kacper01 Opublikowano 29 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2021 @FilipO Dobra, super dziękuję bardzo za pomoc Wleci perfecet finish na pomaranczowej gąbce myśle Może nie będzie źle z tym przykryciem rys
lukasz_byd Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2021 Pamiętaj że jak zrobisz polerkę, to możesz zapomnieć o SSR, który by mógł to 'naprawić' bez śladu. A druga sprawa do głębokich rys u mnie sprawdza się Poorboys SSR-3
Skav Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2021 @lukasz_byd Zainteresowales mnie tym ssr'em - jak bardzo trwałe jest ro rozwiazanie? Cos dlugo falowego co najwyzej trzeba co jakiś czas powtorzyć, czy jak to tam wygalda? I jak z myciem pozniej auta po takim zabiegu? Trzeba jakoś specjalnie uważać czy raczej tak jak standardowy lakier? Nie mam narazie jakoś czego zbytnio na aucie usuwać, ale może (oby nie) na przyszlość sie przyda
lukasz_byd Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 16 godzin temu, Skav napisał: @lukasz_byd Zainteresowales mnie tym ssr'em - jak bardzo trwałe jest ro rozwiazanie? Cos dlugo falowego co najwyzej trzeba co jakiś czas powtorzyć, czy jak to tam wygalda? I jak z myciem pozniej auta po takim zabiegu? Trzeba jakoś specjalnie uważać czy raczej tak jak standardowy lakier? Nie mam narazie jakoś czego zbytnio na aucie usuwać, ale może (oby nie) na przyszlość sie przyda SSR to rozwiązanie pernamentne - stałe. Nie trzeba poprawiać i powtarzać. Działa idealnie na lakierach o standardowych kolorach: biały, czarny, srebrny, granatowy. Jeśli jednak kolor jest bardziej 'magiczny' to delikatny ślad zostaje, choć i tak jest to najlepsze rozwiązanie do usunięcia grubych rys
Kacper01 Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 @lukasz_byd A czy kompletny laik w metodzie SSR jest w stanie to zrobić dobrze, nie narobić bałaganu? @FilipO Perfect finish nie jest do maszyny rotacyjnej? Nie bardzo ogarniam pasty z sonaxa, które do jakiej maszyny. One step byłby robiony na EVOXA HDF12 i myślę właśnie nad 3D ONE, albo tym sonaxem na żółtej/pomaranczowej gąbce, tak jak mówiłeś Najbezpieczniej myślę
FilipO Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 8 minut temu, Kacper01 napisał: @lukasz_byd A czy kompletny laik w metodzie SSR jest w stanie to zrobić dobrze, nie narobić bałaganu? @FilipO Perfect finish nie jest do maszyny rotacyjnej? Nie bardzo ogarniam pasty z sonaxa, które do jakiej maszyny. One step byłby robiony na EVOXA HDF12 i myślę właśnie nad 3D ONE, albo tym sonaxem na żółtej/pomaranczowej gąbce, tak jak mówiłeś Najbezpieczniej myślę 3d one mocniej wycina od Perfect Finisha, ale w zależności od lakieru raz zostawi dobre wykończenie, a innym razem Sonax mniej wytnie, ale wykończy w 1 etapie. Jak masz 3d ONE to nie kupuj niepotrzebnie Sonax-a.
Kacper01 Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 @FilipO Nie mam żadnej z tych past, dlatego pytam żeby wybrać najlepszą opcję z tych dwóch. Myślę, że wejdzie sonax perfect finish i spróbuje, który pad (żółty czy pomaranczowy z royal pads) lepiej zadziała na lakierze w hyundaiu. Perfect finish jest na maszyne DA jak rozumiem @FilipO Potrzebuje pasty, z którą zamknę się w 1 etapie bez bałaganu
FilipO Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 1 minutę temu, Kacper01 napisał: @FilipO Nie mam żadnej z tych past, dlatego pytam żeby wybrać najlepszą opcję z tych dwóch. Myślę, że wejdzie sonax perfect finish i spróbuje, który pad (żółty czy pomaranczowy z royal pads) lepiej zadziała na lakierze w hyundaiu. Perfect finish jest na maszyne DA jak rozumiem @FilipO Potrzebuje pasty, z którą zamknę się w 1 etapie bez bałaganu A to już od pada w dużej mierze zależy. 3D ONE jest mega uniwersalny. Użyjesz go z padem bardzo miękkim (czarnym) ale tym pomiziasz pianoblack, przez właśnie żółty / pomarańczowy na onestepa, potem białe / niebieskie, po futra polerskie. Z każdym padem fajnie się sprawdza, choć wiele zależy od lakieru. Sonax jest łagodniejszy w cięciu (odczuwalnie), ale zostawił lepsze wykończenie na czarnym UNI. W przypadku i20 stawiałbym jednak na 3D One do tego pomarańczowy ADBL / SuperShine lub 4CR żółty. (ADBL łatwo dostępne, reszta różnie).
Kacper01 Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 @FilipO Ok dziękuję bardzo za pomoc! Zostanę przy Twoim 3D One i pomarańczowy ADBL, a na piano blacki czarny pad
lukasz_byd Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 SSR nie zrobisz sam gdyż dostępność jest wyłącznie dla przeszkolonych osób. Taki zestaw też swoje kosztuje. Poczytaj o tym, bo da Ci to komplet informacji na ten temat. ssrpolska.pl
KUBA46 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 Zrobienie zaprawki na lakierze niemetalizowanym to akurat prosta sprawa. Nie potrzeba tu żadnych innych cudów. Dobrze dobrany lakier i trochę zdolności manualnych. Jak zrobić dobrą zaprawkę można przeczytać tu na forum.
Rekomendowane odpowiedzi