Skocz do zawartości

Fiat Panda (koala) 1 raz

SZyBA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po krótkiej przerwie. Ostatnie mycie było 25 sierpnia. Mając 1 dzień wolny w pracy, a pogoda sprzyjała można było się troche pobawić i doprowadzić pande do w miare jakiegoś stanu przed zimną. Wcześniej leżał wosk PB WORLD NATTY'S WAX. Jako że w zbiorach posiadałem tester FK 1000hp jak każdy go zachwalał więc trzeba było użyć. Więc tak zaczęło się od myjni bezdotykowej Aqua co by dobrze umyć jednak przez taki czas auto się zabrudziło. Przed myciem autko wyglądało źle. Felgi bardzo brudne od klocków i częstego hamowania.

s6001093.jpg s6001096.jpg s6001098.jpg s6001100.jpg s6001102.jpg s6001105.jpg s6001111.jpg s6001112.jpg

Więc odwiedziłem myjke pod nazwą AQUA. Mycie aktywną pianą następnie spłukiwanie. Można było już pojechać i wkońcu normalnie umyć auto. Auto po myciu wyglądało już czyściej wosku raczej już nie było na aucie ale felgi dalej nie domyte.

s6001118.jpg s6001119.jpg s6001121.jpg s6001123.jpg s6001116.jpg

Po przyjechaniu na podwórko auto wyglądało tak. Dla dużej liczby osób przeciętnych auto było czyste lecz dla wykwitnych nie bardzo.

s6001126.jpg s6001133.jpg s6001134.jpg s6001135.jpg s6001137.jpg s6001144.jpg s6001145.jpg

Więc trzeba zabrać się do pracy.

1. Mycie szamponem akurat miałem Turtle Wax Platinium Car Wash. Ogólnie szamponik fajny ładnie zmywa brud i przyjemny taki salonowy zapach. Auto umyte lecz wosku to już na nim raczej nie było. Do felg jak zwykle użyty Autoland Attack plus pędzelek daję bardzo ładny efekt.

s6001152.jpg

2. Po myciu i szuszeniu jako że 2 mce temu auto glinkowane i nie wyczyłem zabardzo jakiś zabrudzeń na lakierze użyłem cleaner PB PP z żółtym aplikatorem Megsa. Pracowało się średnio trzeba naprawdę małą ilość wcierać w lakier i po około 10 min polerowanie.

3. Przygoda z woskiem FK i żółty aplikator megsa. Tutaj duży pozytyw za łatwość nakładania mała warstwa starcza naprawdę byłem w szoku. Jednak nałożenie wosku to czysta przyjemność polerowanie również po około 10-15 min było czystą przyjemnością. Odczekając około 1:30h nałożyłem drugą warstwę FK i po kolejnych 1;30h nałożyłem 3 warstwę. Niestety fotek jakoś takich ładnych nie mam bo już ciemno było a następnego dnia rano odrazu do pracy ale fakt jest że błyszczy się. Czuć że lakier gładziutki.

s6001195.jpg s6001198.jpg s6001202.jpg s6001205d.jpg s6001208.jpg s6001216.jpg

Na koła przy wcześniejszym myciu było nałożone Turtle Wax Wet 'N' Black który bardzo ładnie podreślił czerń opony. Potem było jeszcze odkurzanie środka i przetarcie chusteczkami autolandu do kokpitu, oraz powieszenie zapachu AmbiPur Aqua, przetarcie szyb Turtle Wax CLEARVUE® Glass Clean.

Tak więc użyte materiały:

Szampon Turtle Wax Platinium Car Wash

Cleaner POORBOY'S WORLD PROFESSIONAL POLISH

Do felg Autoland Attack

Do szyb Turtle Wax CLEARVUE® Glass Clean

5 mikrofibii oraz 3 pady żółte Megsa

Rano zrobiłem test kropelkowania takie wyszło foto

s6001168.jpg

Mam nadzieje że trochę zabezpieczona panda na zime zobaczymy co i jak. Komentarze uwagi pochwały i rady oraz wskazówki co źle mile widziane. Pozdrawiam Wszystkich.

Jednak teraz po tym etapie dostałem zapalenia krtani i teraz 5 dni w domu ale Koala stoi na parkingu czysta. Trzeba było poświęcić się troche, albo następnym razem ubrać cieplej :-]

• Odpowiedzi 184
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Fajny Opis :good: i praca przy aucie, teraz Panda stoi w gotowości na nadchodzącą porę

roku :) no i dobra robota z felgami, na nie też trzeba było FK "założyć" było by łatwiej

doczyścić na następny raz.

No i kropelki fajne jak to przy FK :)

Pozdro

Ps. Ile plastików zahaczyłeś przy nakładaniu wosku :song: no chyba że uważałeś....

nieee no profeska ;) jak na home spa" to efekt miodzio :good:

opis super, miałeś co robić jak siedzisz w domu chory ;)

zdawaj teraz relacje ile wytrzyma ten FK, umnie po 2 warstwach i już 1 myciu dalej świetnie lerzy choc auto już przykurzone na maxa. np. ostatnio ptak na... mi na krawędź i wogóle sie to nieprzykleiło do wosku tylko jakby wyschło i odpadło :mrgreen: super sprawa.

No i co do wosku to widać jak to FK auto wyglada jak oblane szkłem. :good:

[ Dodano: 13 Październik 2010, 13:24 ]

kuuurde ja mam cąłe listwy na boku i dachu zabielone nim :x

SZyBA, nom umnie tez niby deszcz niepada, auto duzo nie jeździ ale warstwa kurzu jest porządna. U ciebie na niebieskim to mniej powinno byc widać kurz niż umnie na czarnym. Zastanawiałem sie czy jakiegoś specjalnego "dastera" nie kupic do zdejmowania tego kurzu..

ps. wow 3 warstwy fk to powinno na cała zime na luzie starczyć, cały tester zużyłeś?

• 3 tygodnie później...

Ostatnie mycie było 12 października jako że auto używane codziennie do jazdy do pracy a pogoda nie była ostatnio łaska. Panda po Prawie 20 dniach parkowana jak zawsze na dworzu wygląda tak. Wiem wiem brudne ale nie bić koledzy spokojnie

s6001319.jpg s6001323.jpg s6001324.jpg s6001331.jpg s6001333.jpg s6001335.jpg s6001337.jpg s6001341.jpg s6001342.jpg s6001343.jpg s6001344.jpg s6001345.jpg

• 3 tygodnie później...
  • Moderator

Ja nałożyłem 3xFK tydzień temu.

Wczoraj padała mżawka i auto wyglądało wspaniale, mnóstwo malutkich , okrąglutkich kropelek, super efekt

Dziś padał deszcz i auto wyglądało podobnie do pandy.

Wniosek: wszystko zależy od deszczu a nie wosku :D

• 2 tygodnie później...

Akurat miałem na chwile garaż w miare ciepły

1 Foto po myciu PB QD+

zdjcie259.jpg

2 Foto po samym myciu.

zdjcie261r.jpg

Teraz powiedzcie czy ten FK jeszcze się utrzymał czy już kropelkuje teraz sam QD? Moim zdaniem po samym myciu juz takiego wrażenia nie ma ale mogę się mylić.

• 2 miesiące temu...

Po Ponad 4 miesiącach od mycia 06.10.2011 auto umyte Meguiar's Gold Class aż 2 x bo po 1wszym to po połowie auta woda już czarna więc jednak postanowiłem umyć drugi raz. Moim zdaniem wosk FK chyba dał rade bo jeszcze małe kropelki ale utrzymywały się po myciu. Jednak teraz znów auto brudne i czekam na lepsze cieplejsze dni.

68223570.jpg

32714098.jpg

78092159.jpg

15298685.jpg