Moderator Streat Opublikowano 15 Lipca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Witam wszystkich Przedstawiam wam nietuzinkowe auto na drogach jakim jest Mercedes W126 S Klasa Blau schawrtz. Auto jak na swoje lata w niezłej kondycji, wiadomo trochę zaniedbane ale tym to ja się zajmę Mycie/dekontaminacja: -ADBL shampoo Pro -ADBL Yeti -Mac Prickbort 124 -ADBL Vampire liqiude -ADBL APC PRO -claymitt Flexipads Wnętrze: -Clean Tech Inside Cleaner -ADBL Matt Max -Clean Tech Lether Soft -Clean tech lether protector -Good Stuff Leather Milk -Nielsen Blue Window Clean II -Odkurzacz karcher MV3 Polerowanie: -Krauss S15 -Biały pad RRC -Pasta Koch M3 -odtłuszczanie IPA -Wipe Out Pro ADBL Zabezpieczanie: -FX Protec Vision -Ultra Glaco -Good Stuff Black mammba -AQUA 9H Standardowo zobaczmy z czym mamy do czynienie: Jak widać jest co robić przy tym aucie. Zaczynamy od spryskania całego auta Prickbortem Prickbort sobie gryzie brud a ja zajmę się w tym czasie kołami. Na początek opona: Prickobrt juz przysychał wiec spłukałem całe auto łącznie z kołami i zaaplikowałem vampire na lakier: A w tym czasie zająłem sie felgami: Vampir juz podsycha wiem na auto wskakuje piana od adbl: APC w dłon i lecimy ze szczelinami: Spłukujemy: Mycie na dwa wiadra: nie zapominamy o wnekach Teraz pora na claymitt: Tak wiem juz opryskiwacz kupiłem Finalne opłukanie całego auto i wjazd do garażu: Właściciel auta nie chciał myć silnika wiec tylko na sucho go ogarnałem: Idealnie nie wyszło ale nie chciałem bardziej ingerować ponieważ właściciel nie chciał uszkodzić naklejki. Pora na inspekcje lakieru: Jak widać jest źle... Do tego czujnik pokazał że praktycznie całe auto było lakierowane. Ale nic przygotowałem sobie kombinacje na to auto i po wielu próbach udało mi się znaleźć odpowiednia kombinacja a mianowicie Maszyna S15 biały (koniecznie nowy pad bo na starych juz wychodził bałagan) Koch M3 i wyszedł piekny one step: a tutaj małe 50/50: Lakier skonczony, to pora na odpryski których jest tysiące: Najgorzej było dobra lakier do matowych dołów, sam musiałem kombinowacv i dobierać bo gotowej zaprawki do tego nie ma Z zewnatrz auto ogarnięte to pora na wnętrze: Odkurzone to pora na skóry: Spekatkularne roznicy na tych skóach nie ma jednak skóra nabrał miekkości i juz sie tak nie lepi. Jako zabezpieczenie skór wskakuje cleantech lether protector Uszczelki zabezpieczone to teraz skóra, wlatuje mój ulubiony good stuff LM Fantastycznie zmiękcza skóre Teraz pora na plastiki/drewno tutaj poostanowiłem użyć dedykowane IC ponieważ bałem sie o napisy które juz swoje lata maja: Uszczelki też dostały drugie życie: We wnętrzu brakowało jednego elementu który odpadł, wiec postanowiłem go przykleić: Najpierw oczywiscie czyszczenie z pozostałości starego kleju: Odrazu lepiej wyglada Szyby standardowo nielsen blue window clean: Jak widać dawno nie były czyszczone Pora na zabezpieczenie uszczelek: Mała polerka chromu: jakby co to po prawo od znaczka wypolerowane W bagażniku też troche ogarnąłem: Na klape wjechał sonax BSD Standardowo rdza wyłazi wszędzie, oczyściłem to co się dało a resztę zamalowałem zaprawka: Odtłuszczanie: i zaczynamy zabawę: Bardzo dobrze usiadł vision na tym lakierze Plastiki otrzymały powłoke hydrofobowa Megs Paint protect: Fajnie natłuszcza i zabezpiecza plastik Na wnęki wlatuje sonax BSD: Na opony ostatnio mój ulubiony good stuff black mammba Wróciłem do niego po latach i znowu sie zakochałem tak prosty w aplikacji dressing a dajacy naprawde fajny efekt Na felgi wskoczyła powłoka od aquy: Efekt finalny: Dziękuje za obejrzenie mojej fotorelacji i zapraszam do komentowania 10 3
lukeu Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Dobra robota, szeroki zakres prac - przy takim aucie "sky is the limit", a Ty dużo rzeczy ogarnąłeś Jednak jak na moje trochę za mało zdjęć do PSB, zwłaszcza z polerowania, zabezpieczania i finalnej inspekcji lakieru w pełnym słońcu. Super one-step, dużo wycięte i ziarno mega, jednak nie miałeś żadnego holsa? Na tylnej ćwiartce mam wrażenie, że jakbyś ruszył latarką to by był mały "taniec", jednak mogę się mylić, mogło tak zdjęcie wyjść. Pozdro!
Moderator Streat Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 @lukeu dzięki ogólnie jest około 240 zdjęć Co do zabezpieczania to przy visionie nie da sie robić spekakularnych zdjęć bo on praktycznie po rozłozeniu nadaje sie do dotarcia więc cieżko uchwycić tak cokolwiek, Ja nie zostawiam hologramów na lakierze tutaj masz wiecej zdjęć z inspekcji: Lakier jest dość niewdzięczny bo był mega upierdliwy w obróbce sama kombinacja białego pada i pasty koch M3 a do tego pad musiał byc nowy, bo nawet lekko uzywany po praniu zostawiał hologram... 1
lukeu Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 @Streat może mi się za dobrze oglądało i szybko zleciało Wykonczenie super
kamil598 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 @Streat Barrrdzo dobra robota czym smarowałeś uszczelki?
Moderator Streat Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 @lukeu całkiem możliwe a miło to słyszeć dzięki @kamil598 dzięki Na uszczelki wleciał shiny Garage Seal Separator, ale równie dobrze sprawdzi sie każdy inny dressing do opon
Hawk Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 No auto baaardzo odżyło. Widać też ilość godzin włożonych w finalny efekt. Też używam czarnej mamby..na przemian z Nielsenem. Ale efekt na "grubej" oponie to jest coś... nie ro co na naleśnikach. Bardzo przyjemna relacja.
Moderator BiałyGTi Opublikowano 15 Lipca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Powiem tyle fajna robotka Fajny zakres prac i fajny efekt finalny no ale jak dla mnie jest niedosyt w postaci braku zdjec z polerowania oraz zabezpieczania auta juz sama powłoka. To jest to czego wlasnie tu brakuje Co do OS to jak dla mnie to na tylnym słupku widac troche holsik i ja osobiście bym to poprawił jeszcze. Moze to kwestia zdjecia a moze kwestia samego aparatu tego nie wiem. Ale jak pisales ze to zdjecie to spoko co do samego zabezpeiczenia szkoda ze nie wlecial jakis wosk albo lepsza powłoka
Moderator Streat Opublikowano 15 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 @Hawk dzięki @BiałyGTi To kwestia zdjęcia tam holsa nie ma a ten lakier jeszcze prześwietlał zdjecia gdzie ciezko było uchwycić cokolwiek, nastepnym razem postaram sie o wiecej zdjęć Co do samego zabezpieczenia to proponowałem różne woski i powłoki ale jednak wybrał visiona, sam bym aplikował jakis fajny wosk na to bo to auto ktore w deszczu nie jeździ no ale jak to mowia "klient nasz pan"
Michał82 Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2020 Ja jestem zaskoczony stanem skór, jeśli są oryginalne od nowosci to zazdroszczę. @Streat w jaki sposób wypłukiwałeś spienione ic? Standardowo wilgotna szmatką? Piękny kawał auta do zrobienia, dużo czasu zajęło czy miałeś luz pod tym względem?
Moderator Streat Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 @Michał82 spienione ic z zakamarków pędzelkiem wyciągałem z naturalnym wlosiem a takto wilgotną szmatką chociaż nie trzeba Całe auto zajęło 5dni bo szykowane było na zlot także tr,dna było się spieszyć skory oryginalne i naprawdę w świetnym stanie były
Michał82 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 1 godzinę temu, Streat napisał: wilgotną szmatką chociaż nie trzeba Nie trzeba? Jak pozostawisz to wyschnie, odparuje ale brud pozostanie wtedy. Uczę się z Waszych relacji i dlatego mnie to ciekawi jak najlepiej sobie z tym poradzić. Chodzi mi o takie miejsca jak na tym foto
Moderator Streat Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 @Michał82 wiedziałem że chodzi o to miejsce wypłukiwać nie trzeba IC ale przetrzeć już tak co do tego miejsca to patent jest prosty, pędzelkiem z naturalnym wlosiem wyciągasz brud, płucząc cały czas pędzelek we wodzie odsaczajac go fibra tak aby był wilgotny a nie mokry. Naturalne włosie jest chłonne przez co jest możliwość wyciągnięcia tego brudu. To chyba jedyny sposób aby tam dojść w każdy zakamarek, na końcu bierzesz drugi suchy pędzelek i starasz się wyciągnąć cała wilgoć, ja tam jeszcze poprawiłem fibra i patyczkiem do uszów. 2 1
Michał82 Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 @Streat dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
Moderator Streat Opublikowano 16 Lipca 2020 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2020 @Michał82 nie ma sprawy zawsze chętnie pomogę 1
Rekomendowane odpowiedzi