mikaelkooo Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Witam. Mam pewien problem. Kupiłem odkurzacz i wyprałem auto. Wcześniej prałem jasną rogówkę i byłem zadowolony z efektów. Nie sądziłem, że z praniem tapicerki może być tak ciężko. Prałem najpierw tak... (w skrócie) zpsikałem tapicerkę pre sprayem (własny produkt od znajomego, który pierze zawodowo) i przejechałem szczotkami po czym odciągnąłem całość i prałem ekstrakcyjne proszkiem Karcher 760 RM czynność x2 powtórzyłem z praniem ekstrakcyjnym. Efekt? Wyszły jakieś ciemniejsze odbarwienia więc postanowiłem przejechać wszystko po paru dniach x2 czystą cieplejsza oczywiście wodą, mocno wszystko się pieniło. Najwyraźniej za słabo odciągnąłem poprzednio. Efekt? Było już OK ale po dosłownie tygodniu od prania gdy świeciło w samochód mocno słońce wyszły gdzieniegdzie białe plamy jakby z proszku... Z proszkiem też przesadziłem bo dałem może z 150g na 6l pojemnika na środek... Po prostu to moje pierwsze prania... Nie znam się jeszcze... Każdy uczy się na swoich błędach... Nie daje mi to spokoju. Czy przeprać jeszcze raz wszystko czystą wodą i znów odciągać czy jest jakiś inny sposób? Podejrzewam, że może dopiero teraz do porządku siedzenia lub gąbka w nich wyschła... I wyszły ślady środków... Proszę o rady i pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Sam odpowiedziałeś sobie na wszystkie pytania. 150g/6l wydaje się dużo jak na płukankę choć nie wiem czego tam użyłeś. Zrób tak jak piszesz i wypłucz jeszcze raz fotele. Możesz użyć odrobiny płynu do płukania tkanin- powinien zmiękczyć nieco materiał i wspomóc wypłukiwanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator Streat Opublikowano 26 Czerwca 2020 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 @mikaelkooo ja wyprałem juz kilka aut i zawsze odsciagam chemie czystą wodą az przestanie sie pienić i nigdy nie mialem żadnej poprawki w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelkooo Opublikowano 30 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Czy jest to prawda, że trochę octu w wodzie może pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 30 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Czy jest to prawda, że trochę octu w wodzie może pomóc? Ocet dodany do pojemnika z brudną wodą zapobiega nadmiernemu spienianiu się. Do oprysku bym go raczej nie dodawał, no chyba że chcesz aby całe auto pachniało octem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelkooo Opublikowano 7 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 W dniu 30.06.2020 o 10:03, RoBee napisał: W dniu 30.06.2020 o 08:27, mikaelkooo napisał: Czy jest to prawda, że trochę octu w wodzie może pomóc? Ocet dodany do pojemnika z brudną wodą zapobiega nadmiernemu spienianiu się. Do oprysku bym go raczej nie dodawał, no chyba że chcesz aby całe auto pachniało octem... Gdzieś wyczytałem, że ocet ma właściwości, które rozpuszczają zasady i właśnie jak ma się takie plamy z proszku to roztwór 1/10 pojemnika na środek powinien pomóc oto bardziej mi chodziło i czy jest to prawda? Jak myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoBee Opublikowano 7 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 Gdzieś wyczytałem, że ocet ma właściwości, które rozpuszczają zasady i właśnie jak ma się takie plamy z proszku to roztwór 1/10 pojemnika na środek powinien pomóc oto bardziej mi chodziło i czy jest to prawda? Jak myślisz? Nie mam pojęcia. Na ślady po źle wypłukanym proszku pomaga ponowne płukanie czystą wodą. Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi