Jump to content

Recommended Posts

Posted

5 letni Hyundai i30 codziennie eksploatowany, od 10 miesięcy myty metodą rinseless (ECH2O), regularnie raz w tygodniu.

Prewash stosuję jeśli auto było dużo jeżdżone po trasie (robale, kupy) lub było jeżdżone w mocnym deszczu.

W przypadku delikatnego, świeżego brudu czy kurzu myję od razu metodą rinseless, bez zbędnych ceregieli.

Jako zabezpieczenie stosuję obecnie wyłącznie mix BSD + ECH2O, wcześniej stosowałem Collinite 476 i Fusso 99 ale nie mam cierpliwości i czasu do zabawy z woskami - wolę szybsze akcje.

Jako pre-wash stosuję SG Fruit Snow Foam do w miarę lekkich zabrudzeń, do szczura używam SG Citrus Oil Prewash, czasem mieszam oba preparaty. Do tego celu używam pianownicy Marolex Axel Foamer 2000.

Citrus Oil aplikuję TYLKO jako pianę, w moim wypadku oprysk daje gorsze rezultaty.

IMG_20200623_195725077.jpg

IMG_20200623_195731103.jpg

IMG_20200623_195740650.jpg

IMG_20200623_195747246.jpg

IMG_20200623_195831813.jpg

• Lubię to 2
Posted

Może kiedyś się skuszę na rinseless... Na razie muszę poczytać o tym. Jakich proporcji używasz w miksowaniu BSD i ECH2O?

• Lubię to 1
Posted

@czester Woda demineralizowana / BSD: 1:1 + dodatek ECH2O do stężenia 1:20, ewentualnie BSD 1:2 + ECH2O 1:20.

Rinseless polecam, każdy mówi że rysuje lakier a ja mówię że nie rysuje - nawet na czarnym ciężko cokolwiek dostrzec.

Od 10 miesięcy tak myję, nie robiłem żadnej korekty ani nawet delikatnego finiszu od tego czasu.

Moja rada na początek jeśli zaczynasz z rinseless - zaczynaj od dobrego prewasha - po to aby poznać produkt, dobrać technikę, mikrofibry, stężenia solucji do rinselessa przed narobieniem bałaganu itp. 

Ja obecnie mam tak wypracowaną technikę że na mycie takiego Hyundaia w zupełności wystarcza mi 4 mikrofibry 40x40 320gsm.

W opryskiwaczu (atomizer od kwazara) mam 500ml roztworu ech2o 1:100 a ostatnio nawet 1:200, do tego około 1 litr roztworu 1:200 w wiaderku w którym moczą się fibry. 

Ważne aby używać wody deminieralizowanej.

I to wszystko.

• Lubię to 1
Posted

Dzięki. Ja na razie chciałbym zacząć od Prewash z Citrusa na bezdotyku, potem mycie rinseless na dwa wiaderka. Co z tego wyjdzie zobaczymy : )

• Lubię to 1
  • 2 weeks later...
Posted

troche nie rozumiem jak rozpisałeś ten mix ech2o+bsd. O ile woda/bsd to jest dosyć logiczne to jaki jest ten dodatek czystego ech2o? Weźmy przykład 200ml bsd : 200 ml woda to ile mam dać ech20?

@powerf jeśli jesteśmy w temacie mixów to spróbuj sobie mixu reload/ech20/woda 1:1:10. Ostatnio mixowałem i wyszło petarda... Gloss na wpełni zadowalającym poziomie. Dlatego zaciekawił mnie mix z bsd. Jak lubisz mixy wolfgang też jest spoko.

Posted

@Moniak Lord Masło Rozrabiasz najpierw wodę demin z BSD np 1:2 lub 1:3 - powiedzmy że takiego roztworu masz sumarycznie 500ml.

Więc wtedy do tych 500ml dodajesz taka ilość Ech2o, aby wyszło ci odpowiednie jego stężenie - dla 1:20 musisz dodać 25ml.