smerf91 Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 Cześć. Ostatnio zakupiłem wosk do felg od polskiej firmy Detailink i podzielę się w tym temacie jego działaniem. Opis ze strony producenta: Wheel Wax Polish For Car Polish wydajny wosk przeznaczony do ochrony każdego rodzaju felg samochodowych obraz elementów metalowych np. końcówki wydechów samochodowych. Wosk chroni przed nadmiernym przywieraniem zanieczyszczeń drogowych oraz przed pyłem z klocków hamulcowych. Wosk cherakteryzuje się dużą wydajnością oraz łatwością aplikacji. Sposób użycia: - nanieś niewielką wosku ilość na aplikator gąbkowy lub z mikrofibry - aplikuj wosk na odpowiednio przygotowaną powierzchnię felg lub elementów metalowych - pozostaw do wyschnięcia około 3- 5 minut. - dotrzyj wosk ręcznikiem z mikrofibry Uwagi: - aplikować na chłodne elementy - nie używać w słońcu - przechowywać w suchym i chłodnym miejscu Produkt w myśl obowiązujących przepisów nie jest sklasyfikowany jako substancja niebezpieczna. BEZ SYMBOLI GHS. NIE STANOWI ZAGROŻENIA. Koszt - 59zł / 100ml wosku Co do samej puszki, zwykła standardowa metalowa z metalowym wieczkiem. Etykieta prosta czytelna z fajnym hologramem (mogła by być staranniej naklejona ale to już szczegół i się czepiam na siłę Wosk wrzuciłem na felgi swojego daily, felgi uprzednio umyte Excede UWC 1:4, deiron, t&g i na koniec przetarte IPA 1:1 Otwieram puszkę i meeega przyjemny ( malinowy?) zapaszek. Wosk elegancko topi się pod temperaturą palucha. Początkowo zacząłem aplikować mikrofibrą ze względu na wzór felgi ale po chwili stwierdziłem, że łatwiej będzie paluchami Po przesmarowaniu wszystkich felg zużycie znikome - niestety nie zważyłem przed i po. Docieranie mikrofibrą po około 10 minutach bezproblemowe. Wrzucam dressing standardowo @BINDER Ultimate Tire Coating Wax i cykam zdjęcia "po" Czym byłby test bez kropelek? na drugie dzień od aplikacji sprawdzamy kropelki Podsumowując jak na razie bardzo mi się spodobał ten wosk. Zobaczymy jak będzie z domywaniem i ile posiedzi Zapach na +, aplikacja na +, docieranie na +, kropelki na + No i na wielki + brak symboli z zagrożeniem czyli wosk bezpieczny Wrzucę aktualizację za jakiś czas jak wygląda kwestia domywania @DETAILiNK bardzo fajny wosk! 5 3
Tomas-sg Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 @smerf91 zdecydowanie musi pachnieć buraczkami Obserwuję temat bo już jakiś czas ciekawi mnie ten wosk 1
Moderator Domel Opublikowano 24 Maja 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 U mnie czeka na testy też. Fajna pucha 1
Dystrybutor DETAILiNK Opublikowano 24 Maja 2020 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2020 @smerf91 Dziękujemy za relację 1
alfaJersey Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 Fajny test, dzięki. Chodzi za mną jakiś siuwaks do felg, bo na razię jadę QDkiem Może się skuszę, daj znać jak z trwałością i zmywaniem pyłu z klocków. @DETAILiNK - tak w ramach pomysłów racjonalizatorskich nie myśleliście żeby po prostu malować puchę zamiast ją oblepiać. Bo jak widać obklejanie krzywo idzie
Tomas-sg Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2020 5 minut temu, alfaJersey napisał: @DETAILiNK - tak w ramach pomysłów racjonalizatorskich nie myśleliście żeby po prostu malować puchę zamiast ją oblepiać. Bo jak widać obklejanie krzywo idzie @DETAILiNK jeśli oklejacie to ręcznie to polecam patent z klejeniem na wodę z płynem
smerf91 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 AKTUALIZACJA 1: 10 dni od aplikacji i ok 300km. Jak widać felgi brudne, pod palcem brud schodzi. Tak to wygląda samą wodą demineralizowaną Jest nieźle ale wiadomo że idealnie samą wodą nie będzie. Wrzucam Excede 1:4 i pędzlowanko Płukanie i gotowe. Przejazd do garażu i felga suchutka czyściutka Zobaczymy jak dalej z trwałością @DETAILiNK jak na razie jest dobrze
Moderator Streat Opublikowano 2 Czerwca 2020 Moderator Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 @smerf91 tak mi sie wydaje ze troche koślawe te krople juz
smerf91 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 7 minut temu, Streat napisał: @smerf91 tak mi sie wydaje ze troche koślawe te krople juz Miejscami po UWC nawet pojawiła się tafla i teraz pytanie czy UWC troche zaburzył hydro czy podgryzł/ściągnął wosk. Pożyjemy - zobaczymy
Dystrybutor DETAILiNK Opublikowano 2 Czerwca 2020 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 @smerf91 Dzięki za aktualizację 1 godzinę temu, smerf91 napisał: Miejscami po UWC nawet pojawiła się tafla i teraz pytanie czy UWC troche zaburzył hydro czy podgryzł/ściągnął wosk. Pożyjemy - zobaczymy UWC w stężeniu 1:4 mogło ruszyć wosk. Przy tak niewielkim zabrudzeniu to stężenie może być za mocne. 1
DZIADZIA Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Osobiście do zabezpieczonych felg wystarczające jest 1:30, w tym przypadku jak dla mnie za mocne stężenie 2
alfaJersey Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Podczepię się pod temat, bo zanabyłem drogą kupna ten wosk i nakładam. Ciągle, bo czasu mało, a tu jeszcze wnętrze, lakier, plastiki. Więc robię koło dziennie Wosk nakładany palcami, uznałem, że skoro nie ma ideogramów to nie będę się męczył ze szmatką i zakamarkami felg. Ucierpiała wydajność, wiadomo. Nakładanie przyjemne, wosk topi się pod temperaturą dłoni. Łatwo się rozprowadza i dociera, w zasadzie po wszystkim się zastanawiałem jak toto może w ogóle coś chronić na trudnym materiale dla wosków jakim są felgi. No, zobaczymy. A - nie barwi palców, ale ze zmyciem warstewki wosku poradził sobie dopiero żel odkażający ze spirytem Różnic w wyglądzie przed i po nie zauważyłem, srebrny jak srebrny. Moje klocki pylą jak głupie więc zobaczymy, czy wosk faktycznie cokolwiek ułatwia, chroni i zabezpiecza. Parę fotek: 1 1
Rekomendowane odpowiedzi