KUBA46 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Cześć, jak obiecałem w swojej poprzedniej relacji przedstawiam Wam mój kolejny ciekawy projekt jakim jest BMW 3er. Niby zwykła "trójka", ale w połączeniu z budą coupe, pakietem M oraz nieśmiertelnym N54(3.0L Biturbo) daję całkiem fajną mieszankę. Po modyfikacjach BMW legitymuje się mocą prawie 400km, ale już wkrótce będzie to 400+ . BMW stało w mojej dziupli koło 2 tygodni. Oczywiście nie siedziałem w garażu 12h dziennie, tylko robiłem ją w każdej wolnej chwili stąd tak długi czas realizacji. Lakier był w stanie agonalnym rysy płytkie i głębokie, odpryski, ślady po drzwiach "Grażyn" i inne takie miejskie przycierki. Celem było usunięcie maksymalnej liczby zarysowań, ale też nie walczyłem z każdym grubasem. Jeśli nie schodziło coś po 2 przejazdach leciałem dalej. Jest to samochód "daily", więc nie ma sensu drzeć lakieru z każdej ryski. No i zaczynamy. Sprzęt: -Karcher HD 6/15C -Gloria FM30 -Rupes MKII -Pędzelki SG, ADBL -Gąbka Microfiber Madness -Ręczniki Fluffy+ i Monster SG -Wiadra Mothers+grit i Leroy Merlin -Nissan 2.5T Chemia: -Shiny Garage Strawberry -Shiny Garage APC Pink i Allround -PrickBort -Fireball Iron Burn -Autoland Aktywny -Shiny Garage Scan -CarPro Eraser -CarPro Essence -Sonax ExCut -Sonax Cutmax -Tenzi Q7 -CarPro Reload i wiele innych... Pogoda sprzyjała takim zabiegom. Pochmurno i temperatura w okolicach 15st pozwalała na pracę bez zbędnego pośpiechu. Przygotowania NIe ma tragedii, ale roboty trochę będzie napewno Na dobry początek demontaż kół z pomocą mojego super podnośnika- spokojnie pod widłami są odpowiednie podkładki. Zaczynamy na ostro. Euro ekol wheel cleaner. Poprawka Cleantechem. Wypracowanie i jest jako tako. Duża temperatura zrobiła swoje ze środkiem felg. Opony SG Pure Black w stężeniu na oko. Dla pewności czysty Cleantech. Na koniec D-tox, który o dziwo miał co poprawiać. Nadkola Tenzi Truck. Nadkola i koła ogarnięte, więc lecimy dalej- mycie właściwe. Gloria FM30+VP Combo 2 SG Strawberry. Wełniak z Alli. Suszymy i lecimy z Prickiem. Po ok 15 minutach przecieram i dokładam drugą warstwę Pricka. Znowu pianuję. Lecimy z detalami i zakamarkami. Woda z dodatkiem szamponu. Na dokładkę Aqua Sour. Przejazd w miejsce docelowe i ponowne mycie oraz druga część usuwania zanieczyszczeń. Fireball na sucho i kanapka z pianą. Druga część deironizacji. Claymitt chyba też z Alli Jade do garażu, odpalam światło i chwila prawdy. Jest grubo. Tu po pierwszych próbach kombinacji past i padów. Prawie przeszedł Oj będzie co robić... Jeszcze tylko szybkie pomiary i do spania. Jak widać lakieru było dość sporo. Niektóre elementy były w drugim lakierze. Z racji tego, że to lakier BMW odrazu odpalam rotację i jadę z tematem. 50/50 Wiem, że takie 50/50 nie są zgodne ze sztuką, ale nie mogłem się powstrzymać. Cut max+ niebieski Nat Łatwy demontaż, więc bez zastanowienia OUT. Grażynka z Jessicą muszą mieć dużo miejsca do wysiadania... Były też próby z H8, jednak na tym lakierze wolę Cutmax. Nie jestem oszustem. Każde zdjęcie "po" jest po Scanie. Impregnacja. Jestem artystą. Ajajaja, bolączki posiadania koloru Indyvidual... Cut arsenał po praniu. Bierzemy się za grubasa po Grażynce. No i nie ma. Trochę zjadło... Nie zapominamy o regularnym czyszczeniu pada! Jest fajnie Fabryka. Ups Cutting zakończony. Jade na myjnie wymyć cały kurz i pozostałości po paście. Combo 2+APC Do wiadra APC+Autoland. Polish rozpocząłem od Gyeona i czerwonego Royala, ta kombinacja się nie sprawdziła. Dodatkowo trafił mi się wadliwy Royal i miał w gąbce jakby pozostałości kleju. Nadal zostawał lekki holo. Reflect okazał się za słaby... Praca z rollerem bez tych zatyczek jest niemożliwa. Strzał w 10! Te Royale zapychają się ultra szybko... Yoga w pakiecie. Inspekcja na bieżąco. Detailerzy mają dusze artysty. Teraz mój ulubiony etap. W którym zachodzą baaardzo duże zmiany Wlatuje Car Pro Esssence. Ten moment wyciągania nowego pada z pudełka Przygotowanie pod powłokę czyli: -odczekanie 12h po essencowaniu -profilaktyczny przejazd Eraserem Właściciel chciał rozsądne cenowo wytrzymałe zabezpieczenie. Jak dla mnie wybór był prosty. Łatwa aplikacja, trwałość na poziomie 1-2 lat. Minusem napewno jest słabe czyszczenie. Look też raczej przeciętny. Tenzi siadło w 2 warstwach. Po 24h na wzmocnienie i podbicie looku. Szyby: -Glass Polish Pro -Ipa -G5 Czas na koła. Tutaj klasycznie- Sonax PNS Cola na opony. Z zewnątrz w miarę ogarnięte. Czas na środek. Zestaw na szyby. Gładka Flexi+Euro Ekol NIeśmiertelny WD3. APC od SG Wszyscy uwielbiamy coupe... ...i ich tylną szybę Było tłusto... "pisiontka" Na plastiki C6 Szyby bezramkowe myjemy siedząc zamknięci w środku Zabezpieczenie kierownicy. Na gotowo środek. No i dochodzimy to zdjęć "po" z zewnątrz. Uwielbiam ten lakier Niestety pogoda nie dopisała do zdjęć po. Kilka fot po trasie. Opss, ktoś tu czegoś nie dotarł. Na szczęście Tenzi dużo wybacza i z dotarciem większych problemów nie było. Poniżej kilka zdjęć po trasie. Dzięki za wytrwałość. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem. Zapraszam do komentowania. Już wkrótce kolejne relacje 19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil598 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Super robota i świetny lakier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek1980 Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Kuźwa na początku myślałem że to czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 17 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 W dniu 16.11.2019 o 20:48, jedrek1980 napisał: Kuźwa na początku myślałem że to czarny Właściciel też był trochę w szoku, że jakaś taka bardziej niebieska się zrobiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Miałeś sporo pracy, ale efekt super. Niech teraz właściciel dba. Co tam jest dłubnięte, że ma prawie 400 koni? Z tego co widzę to wydech inny, same końcówki czy cały? IC raczej seria, chyba, że się mylę? Hamowanie seria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 50 minut temu, KapselK napisał: Miałeś sporo pracy, ale efekt super. Niech teraz właściciel dba. Co tam jest dłubnięte, że ma prawie 400 koni? Z tego co widzę to wydech inny, same końcówki czy cały? IC raczej seria, chyba, że się mylę? Hamowanie seria? Jest zrobiony wydech: dp+końcowy, dolot i oczywiście soft. W takiej konfiguracji brakuje IC do przekroczenia 400km. Heble seria, BMW to nie VAG i na szczęście hamulce dają radę nawet po modyfikacjach. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapselK Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 @KUBA46 pytałem o heble bo w F30 335i zmodyfikowanym pod 400 koni na seryjne hamulce bardzo narzekają, może to tez indywidualne odczucia kierowcy, dla jednego jest ok, dla drugiego nie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 1 minutę temu, KapselK napisał: @KUBA46 pytałem o heble bo w F30 335i zmodyfikowanym pod 400 koni na seryjne hamulce bardzo narzekają, może to tez indywidualne odczucia kierowcy, dla jednego jest ok, dla drugiego nie. F30 jest cięższe. Może mieć inne tarcze, klocki itd... W tym egzemplarzu jest po prostu ok, ale jak wiadomo apetyt rośnie w miare jedzenia Co do kierowcy też prawda... znam agentów co w Golfach na prostej drodze 360mm gotują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_byd Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Uwielbiam relacje z BMW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodowa Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 jezeli moge cos zapoponowac to q10 jako top na powłoke q7 swietne auto ! i swietna robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Świetna robota , lakier w bardzo kiepskim stanie ale wyciągnąłeś ładnie. Z kolorem można dostać kręćka bo z daleka wygląda na czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 8 godzin temu, lodowa napisał: jezeli moge cos zapoponowac to q10 jako top na powłoke q7 swietne auto ! i swietna robota Q10 dodaje troche śliskości? Ile utrzymuje się na Q7? 7 godzin temu, keza napisał: Świetna robota , lakier w bardzo kiepskim stanie ale wyciągnąłeś ładnie. Z kolorem można dostać kręćka bo z daleka wygląda na czarny Szczerze mówiąc wole robić zadbane lakiery. Przy tak zajechanym lakierze efekt wow i ładne 50/50 bardzo łatwo uzyskać. Cała zabawa polega na tym żeby takie same reakcje i efekty uzyskać przy lakierze, który teoretycznie jest w dobrym stanie. Takie masohistyczne przemyślenia detailera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keza Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 7 minut temu, KUBA46 napisał: Przy tak zajechanym lakierze efekt wow i ładne 50/50 bardzo łatwo uzyskać. Zgadzam się z Tobą jak najbardziej, taka przemiana dla laika będzie szokiem i cudem jednocześnie 15 minut temu, KUBA46 napisał: Cała zabawa polega na tym żeby takie same reakcje i efekty uzyskać przy lakierze, który teoretycznie jest w dobrym stanie. Dokładnie najważniejsze jest podnosić swoje umiejętności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Może samochód do mnie nie przemawia, ale 400 HP już jak najbardziej tak. Ponadto relacja pierwsza klasa, i to najlepiej się ogląda, oby więcej takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 46 minut temu, gordon napisał: Może samochód do mnie nie przemawia, ale 400 HP już jak najbardziej tak. Ponadto relacja pierwsza klasa, i to najlepiej się ogląda, oby więcej takich. Muszę przyznać, że jeszcze 2 lata temu na BMW patrzyłem z pogardą. Obecnie jestem w nich zakochany, porównując do konkurencji dużo lepiej się prowadzą co dla mnie jest największą zaletą. Cieszę się, że się podoba. O to chodzi! Będzie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 18 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 1 minutę temu, KUBA46 napisał: Muszę przyznać, że jeszcze 2 lata temu na BMW patrzyłem z pogardą. Obecnie jestem w nich zakochany, porównując do konkurencji dużo lepiej się prowadzą co dla mnie jest największą zaletą. Cieszę się, że się podoba. O to chodzi! Będzie więcej Czemu zaraz pogardą,, niekoniecznie do mnie przemawia, ale żeby pogarda, to absolutnie nie. Nie jestem ich fanem i tyle, ale auto pierwsza klasa, szczególnie z taką mocą, Ponadto z taką mocą na dupie, to już "trza umić jeździć", prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 18 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 29 minut temu, gordon napisał: Czemu zaraz pogardą,, niekoniecznie do mnie przemawia, ale żeby pogarda, to absolutnie nie. Nie jestem ich fanem i tyle, ale auto pierwsza klasa, szczególnie z taką mocą, Ponadto z taką mocą na dupie, to już "trza umić jeździć", prawda? Pewnie dlatego, że jedyne czym wtedy miałem okazje się przejechać to e46 2.0 w dieslu Co do jazdy to prawda. Jednak na włączonej kontroli trakcji jest to dość cywilizowany samochód DSC z tamtych lat naprawdę daję rade. Gdy pojawia się komunikat DSC OFF zalecane są szybkie ręce, pełne skupienie i odważni pasażerowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_byd Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 8 godzin temu, gordon napisał: Czemu zaraz pogardą,, niekoniecznie do mnie przemawia, ale żeby pogarda, to absolutnie nie. Nie jestem ich fanem i tyle, ale auto pierwsza klasa, szczególnie z taką mocą, Ponadto z taką mocą na dupie, to już "trza umić jeździć", prawda? Tutaj jest xDrive więc ... aż tak nie trzeba pewnie Ja kiedyś również mówiłem BMW nigdy nie, a teraz mam kilka. Wśród nich E60 3.0d z 420KM i 800NM RWD 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 22 minuty temu, lukasz_byd napisał: Tutaj jest xDrive więc ... aż tak nie trzeba pewnie Ja kiedyś również mówiłem BMW nigdy nie, a teraz mam kilka. Wśród nich E60 3.0d z 420KM i 800NM RWD Egzemplarz z relacji jest RWD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekGTS Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Należą się brawa, widać że włożone dużo pracy w auto. Kolor super, dla mnie ciemny granat zawsze stoi wyżej od czarnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz_byd Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 4 godziny temu, KUBA46 napisał: Egzemplarz z relacji jest RWD A wydawało mi się że widzę półoś z przodu Mój błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodowa Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 16 godzin temu, KUBA46 napisał: Q10 dodaje troche śliskości? Ile utrzymuje się na Q7? jop i takie kombo nawet robią Ci z tenzi . mam 2 warstwy q7 i jedna q 10 i mysle ze 2-3 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 19 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 jaki to jest lakier ? carbonschwarz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA46 Opublikowano 19 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 8 godzin temu, lodowa napisał: jop i takie kombo nawet robią Ci z tenzi . mam 2 warstwy q7 i jedna q 10 i mysle ze 2-3 lata hmm patrząc na cenę takiego kombo chyba bym wybrał coś innego... No, ale może kiedyś 4 godziny temu, W1Michal napisał: jaki to jest lakier ? carbonschwarz ? Nie mam pojęcia Na wlepce jest tylko info, że "indyvidual". Po vinie to samo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 @KUBA46 podaj na pw 7 ost znaków Vinu to ci powiem co to za lakier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi