Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,
Jakie metody stosujecie przy odtykaniu wosku ? Posiadam w zestawie soft99 Luxury Gloss. Nie zawsze mam czas i muszę posiłkować się myjnią. Czy metodą po nałożeniu wosku będzie odpowiednia ? Piana aktywna, spłukanie, znowu piana i mycie z wiadrem, płukanie wodą ? Przy myciu auta z woskiem raczej nie zaleca się używać mikro proszku więc piana aktywna + oprysk ciepłą wodą to maksimum jakie możemy zrobić ? Jak wygląda używanie bug removerów, deironizerów czy np prickborta na takie powierzchnie ? Jako podbicie QD lepiej sprawdzi się dedykowany Luxury Gloss czy np FW Botox albo GS Show Detailer ? Dzięki za pomoc

Posted
2 godziny temu, salvien napisał:

Piana aktywna, spłukanie, znowu piana i mycie z wiadrem, płukanie wodą ?

pocco tyle razy pianować ? kup dobrą pianę i zrób raz Bilt Hamber AutoFoam albo AB Magifoam, 95% pian na rynku robi prawie nic

Przy myciu auta z woskiem raczej nie zaleca się używać mikro proszku

bo proszek matowi, jest zasadowy, skraca życie wosku, ale nie zabija go od razu. Nawet naturale potrafią przetrwać wiele myć proszkiem, a takie Fusso jeszcze więcej

Jak wygląda używanie bug removerów,

zależy od firmy, np.

autoland - pomaga ale nadgryza wosk

valet pro - nie zauważyłem by miał negatywny wpływ

Jako podbicie QD

podbicie czego, wyglądu, trwałości, hydrofobowości

z wyglądem może poprawić przy starych woskach, na świeżych nie koniecznie

trwałość - jak dla mnie częściej ją skraca niż przedłuża

hydro - zależy od produktu

• Lubię to 1
Posted

Odtykanie będzie polegało bardziej na myciu ręcznym, niż na używaniu agresywnej chemii ? Jest to trochę inaczej niż w powłokach ceramicznych ? Na obecną chwilę zrobię korektę 2 etapową, a w następne lato postaram się nałożyć cały zestaw cquart, bo na obecną chwilę środki nie pozwalają 🙂

Offtop. Słyszałem, że carpro perl można używać również do środka na plastiki ? Zastanawia mnie ta kwestia, bo jeśli coś nadaję się do kokpitu i jednocześnie do opon to nie ma właściwości drażniących nasz układ oddechowy ? Mam interior wow oraz madmoseille, ale szukam głębszej czerni.

QD coś bardziej na trwałość, bo idzie zima, a autko będę mógł zrobić dopiero na lato w ceramice. 

• 2 months later...
Posted

Do tej pory robiłem : piana, spłukiwanie, rękawica, po suszenie speed and barrier, lecz efekt nie jest taki jak po woskowaniu. Czy używać tar and glue oraz deironizera na lakier w celu odetkania czy takie rzeczy tylko dla powłok?