Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Stworzyłem zestaw pod pielęgnację mojego 3-miesięcznego japończyka w kolorze szarym metalik.

Zestaw pod nałożenie wosku + regularnej pielęgnacji. Korekty nie robię, glinkowanie nie jest potrzebne.

Mycie:

Wiadra z Good Stuff z separatorami 2 szt.

GLORIA FM30 FoamMaster

ADBL Yeti Cherry Ice Cream 500ml

MEGUIARS MICROFIBER WASH MITT

ValetPRO Concentrated Car Wash 1L

VALETpro BILBERRY SAFE WHEEL CLEANER 1L - na spróbowanie, jeśli będzie kiepski to następny zakup Excede UWC

Płyn domowy do szyb Clin

Osuszanie

CHEMICAL GUYS WOOLLY MAMMOTH DRYER TOWEL - WIELKI I NAJDELIKATNIEJSZY 880g/m2

GYEON Q2M Waffle Dryer 60x80cm

ADBL Goofer Towel XL 60x90cm

Inne mikrofibry mniejsze mam kilka szt

Woski:

FINISH KARE 1000P HI TEMP PASTE WAX - ORYGINALNY TESTER 59ml

ADBL Quick Wax 500ml

Oczyszczanie:

Vasco Tixotrop / ADBL TAR PRO / MAC prickbort  (który z nich jest najbezpieczniejszy dla lakieru, uszczelek, chromów, listew plastikowych? Czytałem tutaj na forum, że prickbort zostawia baiły nalot na plastikach i lampach) ???

ADBL Vampire Light 500ml

Pozostaje wybór aplikatora wosku. Myślałem nad tym z Meguiars. Polecacie jakieś dobre, bezpieczne dla lakieru(miękkie) i w miarę niedrogie? Mikrofibra czy gąbka? Nie mam doświadczenia w tym.

Jeszcze jedno pytanie o ten produkt : McKee's 37 Coating Prep Polish 473ml - bardzo go chwalicie tutaj na forum. Pytanie czy mając Vasco i deironizer jest on potrzebny?

Jeśli da się gdzieś uciąć koszty lub zastosować tańszy zamiennik - spoko chętnie 😉

Proszę o ocenę zestawu.

Posted

Zdecydowanie bierz Vasco

2 godziny temu, Jedruuus napisał:

McKee's 37 Coating Prep Polish 473ml - bardzo go chwalicie tutaj na forum. Pytanie czy mając Vasco i deironizer jest on potrzebny?

Cleaner jest potrzebny zdecydowanie. To on tak naprawdę przygotowuje Ci lakier pod wosk. Wspomniany jest pewniakiem jeśli chodzi o wyjałowienie lakieru

Posted

@Jedruuus

13 godzin temu, Jedruuus napisał:

MEGUIARS MICROFIBER WASH MITT

w podobnej cenie znajdziesz lepsze rękawice - work stuff/nowy ADBL/Flexipads

VALETpro BILBERRY SAFE WHEEL CLEANER 1L - na spróbowanie, jeśli będzie kiepski to następny zakup Excede UWC

z moich doświadczeń zdecydowanie UWC

Płyn domowy do szyb Clin

kup od razu coś sprawdzonego Meguiar's/4detailer + dobra fibra do szyb

CHEMICAL GUYS WOOLLY MAMMOTH DRYER TOWEL - WIELKI I NAJDELIKATNIEJSZY 880g/m2 

GYEON Q2M Waffle Dryer 60x80cm

Work Stuff King - tym osuszysz na jedno auto

Gyeon używam polecam, chociaż w podobnych pieniądzach kupisz również gtechniq mf4 który w moim odczuciu zbiera lepiej

Pozostaje wybór aplikatora do wosku

Wo-wo aplikator gąbkowy, osobiście uważam, że tanie z k2 też są spoko

Posted
18 godzin temu, Jedruuus napisał:

ADBL Quick Wax 500ml

a moze jakas inna alternatywa ? jezeli adbl to ssw 
a mzoe cos co bardziej look podbije jednak zeby była przyjemnosc z całej zabawy ? moze chemition qd albo shiny garage morning dew  ?

Posted
9 godzin temu, lodowa napisał:

a moze jakas inna alternatywa ? jezeli adbl to ssw 
a mzoe cos co bardziej look podbije jednak zeby była przyjemnosc z całej zabawy ? moze chemition qd albo shiny garage morning dew  ?

ADBL QW to taki sealant w spreju. Jest ok ale zupełnie nie qd. Nie mam z nim dużego doświadczenia chociaż mam litrową butelkę 😉 Jak już mam czas przygotowywać samochód pod podstawowe zabezpieczenie to wolę jednak twarde woski. Nie wspominam miło aplikacji ale pamiętam, że siedział jak głupi. Mam dla niego inne zadania - zakryte części karoserii. SSW to dobry produkt, okej ale, na moje oko, robi się tępy po pierwszym myciu i, na moje oko, robi przebiegi ale traci szybko look - po pierwszym myciu. To moja bardzo wstępna opinia.

Morning dev to dobry kierunek - bardzo fajnie wygląda np na jasnym srebrnym i dodaje taki woskowy ciepły look. Jak ma być używany co jedno-drugie mycie czy co <1000km to nie ma uwag. Aplikacja miła. Zapach sama przyjemność. Bardzo podobny do tenzi carnauba spray - jak szukasz ciepłego looku to tutaj masz czarnego konia - na czerwonym uni zrobił mega robotę i rozwalił deva. Na minus brak zapachu i aplikacja trochę więcej wymaga.

Ostatnio popsikałem prostaff cc water protect japończyka, również 3 miesięcznego szarego, ct200 kolor 1h9 mojej małżonki.  Na tyle zrobił robotę, że obok mnie stoi jeszcze nieużywany... water gold 🙂 Psikałem go już innymi fajnymi detailerami (ssw, elixirem, danielem washingotnem, devem, coś tam jeszcze) i prostaff urywał jaja i już zostaje 🙂

Posted

Klasycznie powiem: wiadra z Castoramy (15zl?/szt) i separatory (16zl/szt) z aliexpress Średnica 26cm. Identyczne, a połowę tańsze

• Lubię to 1
  • 4 weeks later...
Posted
W dniu 10.07.2019 o 20:42, PPatryk napisał:

Klasycznie powiem: wiadra z Castoramy (15zl?/szt) i separatory (16zl/szt) z aliexpress Średnica 26cm. Identyczne, a połowę tańsze

Mógłbyś podeslac do tych separatorów?