Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak fibra pyli to jest do bani, miałem pare takich, te droższe nie pylą, choć reguły nie ma, im bardziej puszyste tym częściej można sie z tym spotkać. Co do czesania fibr to sam na to wpadłem ostatnio przypadkiem tyle że ja to robie jak wyschną, super rozbija sie włókno i robią sie jak nowe, miałem problem ze zbitymi włóknami i samo pranie nie wiele dawało. Co do prania w proszku i płynie do płukania - proszek powoduje że twardnieją, więc raczej to nie jest najlepsze rozwiązanie, plus taki że są super doprane ale moje po takim praniu kiedyś zrobiły sie szorstkie

Opublikowano
628957 I wszystko puszyste, mięciutkie jak nowe, poza tym ta niepozorna szczotka do sierści psa, głęboko wchodzi we włosia i wyciąga wszelkie, dziwne male pozostałości z prania które nie wyszły z MR a co mogło by potem porysować lakier.

Kupiłeś najzwyklejszą szczotkę w zoologicznym czy to jakaś firmowa etc? Ja rękawicę czeszę nieużywaną szczotką do włosów, ale średnio zdaje to egzamin, bo czasem odpadnie plastikowe zakończenie (tzw. łebek) i boję się, że jeśli ono zostanie we włosiu, odbije się "pięknie" na lakierze...

Opublikowano

ja zastosowałem szczoteczkę do skóry nie wiem czy Colorloucka czy jakaś no name ale kupiona w sklepie z kosmetykami samochodowymi za nie co ponad 10 zł chyba

Opublikowano
628957 Każde "czesanie" spulchnia i "odżywia" MF.

Kupiłem szczotke taka samą u chinczyków za 6zł zrobiłem próbę i ......

Piwo dla Ciebie :) Przeprowadziłem test na ubitej microfibrze i bardzo ładnie odżyła :)

Opublikowano
628957 Każde "czesanie" spulchnia i "odżywia" MF.

Kupiłem szczotke taka samą u chinczyków za 6zł zrobiłem próbę i ......

Piwo dla Ciebie :) Przeprowadziłem test na ubitej microfibrze i bardzo ładnie odżyła :)

Ode mnie również Piwko dla Ciebie , również zrobiłem test na microfibrze i rękawicy i jak nowe :D

• Moderator
Opublikowano

Się polecam ;)

driverIN,btw. tak najzwyklejsza z kauflanda za kilka zlotych ale z "drucianym" włosiem ;)

2016_03_26_14_32_53.jpg

2016_03_26_14_32_57.jpg

2016_03_26_14_33_15.jpg

2016_03_26_14_33_20.jpg

2016_03_26_14_33_24.jpg

Kładziesz MF na płaskiej powierzchni i czeszesz pod włos aż uzyskasz pulchność i uklepane włosia staną się luźne. To tak jak długimi włosami u kobiet. Porządnie rozczesać.

Robię to po każdym praniu. Nawet stare janki nabierają puszystości.

Opublikowano

Domel, dzięki - na szczęście do Kauflanda niedaleko, oby tylko było u mnie :) A jeszcze jedno... Włochacza czeszesz też na mokro czy już po wyschnięciu?

Opublikowano

Widzę że czeszesz tą szczotką też rękawicę,czy nie niszczy jej to (tzn czy nie wypada w ten sposób z niej sporo włosia,mój ostatni nabytek to polecany CarPro a nie chciałbym aby jakoś szybko "wyłysiał"?)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pranie flufy dryer'ów w pralce w proszku biały jeleń doprowadziło do tego, że chłoną wodę dużo gorzej niż kiedyś. Jakiś pomysł na przywrócenie właściwości? Ocet do płukania nie pomaga.

Opublikowano
630367 Kładziesz MF na płaskiej powierzchni i czeszesz pod włos aż uzyskasz pulchność i uklepane włosia staną się luźne. To tak jak długimi włosami u kobiet. Porządnie rozczesać.

Robię to po każdym praniu. Nawet stare janki nabierają puszystości.

Dzięki za rady Domel, akurat wczoraj suszyła się fibra MICROFIBER MADNESS CRAZY PILE ULTRA SOFT mega puszysta ale z każdym kolejnym praniem było z nią gorzej i wczoraj wziąłem kotom moim szczotkę przejechałem fibrę i w szoku jestem... JAK NOWA :-]

Opublikowano

problem tylko taki że mi po czesaniu zaczął zostawać na lakierze jakby kurz w dużej ilości, jak sie okaząło był to jakiś pył z fibry który powstał podczas rozczesywania. Być moze nie wszystkie tak mają ale te co ja mam tak sie zachowały po czesaniu

Opublikowano

tzn. ja bym przedmuchał kompresorem te fibry które wyczesywałem przed pracą nimi, aby właśnie wszystko co zostało poszło z powietrzem, mam nadzieje przynajmniej, że tak to zadziała :D

Opublikowano

jak po praniu powinny wyglądać mikrofibry? tzn po przejechaniu ręka powinny wydawać się szorstkie? używam właśnie płynu NOLLE MICROFIBER WASH jestem po pierwszym praniu fiber i nie jestem pewien czy dawka tego detergentu nic mi nie niszczy :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja zrobiłem pierwsze pranie w occie zamiast w Białym Jeleniu i szoook! Roczny fluffy ciągnie wodę jak nowy, myslałem ,że pójdzie w odstawkę a tutaj miła niespodzianka. W ogóle wszystkie fibry zdecydowanie odżyły po takiej kąpieli :song:

Opublikowano

Jak wygląda proces mycia w occie?

Moczysz przez pewien czas w roztworze z octem, po czym wrzucasz na normalne pranie do pralki ?

Opublikowano

Nie.Najpierw pierzesz,potem moczysz w wodzie z octem żeby wypłykać reszty proszku po praniu a na koniec płuczesz w samej wodzie. :good:

Opublikowano

Ja po prostu wlewam ocet do pralki tam gdzie płyn do płukania, a tu takie kombinacje :kox:

Opublikowano

Leję na oko w zależności ile mam do prania. ;)

Na szklanki to myślę że będzie tak 1/4 do 1/2 szklanki max przy większej ilości fibr.