Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

zamierzam złożyć się z bratem na wosk Soft99, tylko jest pewien problem. Ja mam samochód jasny (srebrny przechodzący w jasno złoty) a brat czarny. Czy jeżeli kupilibyśmy wosk do ciemnych lakierów i nałożyłbym go na swój samochód to jakoś by to ze sobą nie współgrało?

Posted

Różnica jest tego typu, że woski do jasnych lakierów zawierają cleanery (delikatne środki ścierne) w celu oczyszczenia lakieru, a do ciemnych zawierają skład odpowiadający często za jego przyciemnienie. Dzieje się tak, bo na ciemnym lakierze dzięki przyciemnieniu można zniwelować dużo niedoskonałości, niestety na jasnym już tak to nie działa - wręcz przeciwnie uwydatnia rysy. Więc wtedy dodaje się minimalne ziarenka ścierne, które oczyszczą lakier i tym samym zwiększą Tobie połysk.

• Dystrybutor
Posted
34 minuty temu, Stoczek napisał:

Czy jeżeli kupilibyśmy wosk do ciemnych lakierów i nałożyłbym go na swój samochód to jakoś by to ze sobą nie współgrało?

13 minut temu, Arkeolowy napisał:

Woski do jasnych lakierów zawierają cleanery (delikatne środki ścierne) w celu oczyszczenia lakieru, a do ciemnych zawierają skład odpowiadający często za jego przyciemnienie.

Odpowiedź w zasadzie już padła, ale dodamy jeszcze, że poza przyciemnieniem, woski do lakierów ciemnych mają też więcej wypełniaczy, które skuteczniej maskują niedoskonałości. w ogólnym rozrachunku można stosować woski zamiennie i nie spowoduje to żadnych skutków "ubocznych". Jedynie efekt może nie być tak spektakularnym przy odwrotnym zastosowaniu. 

UWAGA: Powyższe nie ma zastosowania do serii "New Soft99", czyli wosków bazowych. Szczególnie wosk "White" nie nadaje się do ciemnych lakierów i może pozostawiać niespodzianki trudne do usunięcia więc nie polecamy w ich wypadku zamiany.

• Okay 1
Posted

Wosk Soft99 do perlowych lakierów jest jakiś wybitny na nich? Czy lepszy efekt uzyskać można zwyklym z dedykacją odnosnie odcienia? 

Posted

Tak z durnej ciekawości - czerwony (metalik) to ciemny, czy jasny? 😄

Posted
Tak z durnej ciekawości - czerwony (metalik) to ciemny, czy jasny?

Który wosk?
Zalezy co chcesz uzyskać, lepsze oczyszczenie czy wypełnienie rysek - masz wyżej opisane roznice

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted

Nie nie, chodziło mi o to jak traktować taki lakier - jako ciemny czy jasny.

Posted
Godzinę temu, alfaJersey napisał:

Nie nie, chodziło mi o to jak traktować taki lakier - jako ciemny czy jasny.

Ja bym go potraktował jako ciemny

• 11 months later...
Posted
W dniu 19.03.2019 o 09:52, Soft99 napisał:

Odpowiedź w zasadzie już padła, ale dodamy jeszcze, że poza przyciemnieniem, woski do lakierów ciemnych mają też więcej wypełniaczy, które skuteczniej maskują niedoskonałości. w ogólnym rozrachunku można stosować woski zamiennie i nie spowoduje to żadnych skutków "ubocznych". Jedynie efekt może nie być tak spektakularnym przy odwrotnym zastosowaniu. 

UWAGA: Powyższe nie ma zastosowania do serii "New Soft99", czyli wosków bazowych. Szczególnie wosk "White" nie nadaje się do ciemnych lakierów i może pozostawiać niespodzianki trudne do usunięcia więc nie polecamy w ich wypadku zamiany.

Ok, to ja zapytam czy seria "New Soft99" obejmuje też "New Fusso Coat 12 Months Wax Light" i "New Fusso Coat 12 Months Wax Dark"? Czy te wersje akurat można dalej stosować zamiennie?

• Dystrybutor
Posted
W dniu 10.03.2020 o 18:50, razor1199 napisał:

czy seria "New Soft99" obejmuje też "New Fusso Coat 12 Months Wax Light" i "New Fusso Coat 12 Months Wax Dark"? Czy te wersje akurat można dalej stosować zamiennie?

"New Soft99" to zupełnie odrębna seria naszych wosków i nie mają nic wspólnego z Fusso Coatem (choć ten faktycznie występuje z przedrostkiem "New" od czasu pojawienia się jego nowej formuły w minionym roku). Na serię "New Soft99" składają się w sumie trzy woski  - Dark&Black Wax / Pearl&Metallic / White. W ich wypadku odradzamy stosowanie  White'a na ciemne lakiery a przyczyna jest jedna - to wosk miękki, z dużą zawartością dość mocnych cleanerów i substancji ściernej, gdzie stosowany intensywnie mógłby narobić widocznego na ciemnych lakierach bałaganu. 

Dark&Black nie jest natomiast woskiem koloryzującym i stosowanie go na lakiery jasne, czy białe, będzie OK.    

• Lubię to 1
  • Dystrybutor
Posted
4 godziny temu, marceli_szpak napisał:

@Soft99 Dzięki za szybką odpowiedź 👍

Mam dwa auta: jedno srebrne, a drugie czarne i zastanawiam się, którym woskiem oblecieć oba 🤔

Dark zrobi robotę w obu przypadkach bardzo dobrze 😉 Zawiera naturalną Carnaubę więc nawet na srerbnym będzie fajny, ciepły efekt  

• Lubię to 1