Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

W miniony weekend z racji bardzo ładnej pogody postanowiłem umyć auto oraz przy okazji przetestować dwa nowe produkty @4Detailer oraz chciałem sprawdzić czy Mr Fix przetrzymał zimę 😉:

·         Pianę aktywną: Whipped Creamy Sour Foam

·         Szampon: Simply Sour Shampoo

Powyższe produkty dedykowane do odtykania powłok/wosków – więcej informacji w dedykowanych tematach poświęconych produktom.

Pacjentem jest Skoda Octavia, która w październiku 2018 miała nałożone 2 warstwy Mr Fixa – od tego czasu Skoda pokonała ok 3tys km, auto garażowane. Podczas tegorocznej zimy raz zdarzyło się, że została przykryta kołdrą ze śniegu.

Poniżej zdjęcia oraz foty z moich zmagań:

- na początek fotki zawodników

8F4pgLVh.jpg

- auto prezentowało się jak poniżej – może nie było mocno brudne, bo co jakiś czas płukałem je wodą na bezdotyku

dSVCntNh.jpg

HjbxKS3h.jpg

Hs5I0yzh.jpg

ZvFMULbh.jpg

- krótkie nagranie z odpychania wody na masce(tutaj wygląda to całkiem nieźle), na dolnych partach drzwi totalna tafla(doskonale widać odcięcie)

L105VFjh.jpg

- dach też całkiem nieźle się prezentuje

mQbRiw3h.jpg

cTCQyObh.jpg

- natomiast klapa bagażnika, to dramat – totalna tafla

YfDzpDkh.jpg

vQVM26Oh.jpg

Przechodzimy teraz do piany 4Deatiler Whipped Creamy Sour Foam:

- w pianownicy PA przygotowałem następująca mieszankę – 100ml piany + 200ml zimnej wody + 400 ml gorącej wody – czyli roztwór 1:6

9vbt0aIh.jpg

0cbzI7dh.jpg

- po nałożeniu piany (jakiś miałem mały problem na początku, bo z pianownicy leciała sama woda, ale potem zaskoczyło)

LdpK6BAh.jpg

- widać, że piana ściąga brud

TF69m4xh.jpg

iMGKiLuh.jpg

- po ok 5 minutach

u3qxatzh.jpg

VbM9YcFh.jpg

4LwZcU5h.jpg

9mQ0ZMTh.jpg

s2uaPpLh.jpg

- ponieważ zostało mi jeszcze sporo roztworu w pianownicy, to nałożyłem koleiną warstwę

qon9gmKh.jpg

2EOyS1hh.jpg

ykmgkkYh.jpg

- po spłukaniu auto prezentowało się tak:

WFoClJjh.jpg

JY6fdGbh.jpg

- nadal widać, że jest odcięcie gdzie powłoka kropelkuje i tafluje

eS89EM3h.jpg

mfQJSQVh.jpg

rnMmddAh.jpg

- dach i relingi pięknie

qbs2Xc1h.jpg

- krótkie nagranie z odpychania wody po tym zabiegu – myślę, że jest lepiej w miejscach gdzie nie było filmu drogowego

Podsumowanie z działania piany:

- ogólnie jestem zadowolony – wiadomo nie jest to mocna piana także nie spodziewałem się, że brud zostanie całkowicie usunięty – jej zadaniem ma być zluzowanie większych zabrudzeń oraz odetkanie lekko przytkanej powłoki. Ku mojemu zdziwieniu odetkała niewidzialną wycieraczkę na przedniej szybie(myślałem, że już zdechła 😉)

Generalnie zrobiła, to co miała zrobić.

Najbardziej podoba mi się zapach(coś jakby waniliowy) – zdecydowanie bardziej intensywniejszy niż w ADBL Yeti czy Tenzi Neutral Snow Foam oraz konsystencja – spokojnie leżała sobie 5 min na aucie, a było to moje pierwsze podejście i nie byłem pewien czy zrobiłem dobre rozcieńczenie. Podczas kolejnych myć pokombinuję z innymi wartościami.

Teraz przechodzimy do szamponu 4Deatailer Simply Sour Shampoo.

- do wiadra 10L – wlałem 30ml szamponu, 5L zimnej wody i 5L gorącej wody

UbZZPpxh.jpg

- nie mam zdjęć z mycia, bo nie ma tu nic ciekawego 😋, ale już podczas mycia w miejscach gdzie był film drogowy wiedziałem, że szampon działa. Po przejechaniu rękawicą już widać było, że powłoka odzyskała właściwość odpychania wody. Poniżej trochę zdjęć z opłukania auta po umyciu:

BAb8O36h.jpg

- widać, że w miejscach gdzie wcześniej była tafla pojawiły się kropelki:

KD0PjkQh.jpg

bgTkEnkh.jpg

zSzffjqh.jpg

bSpeDt5h.jpg

- natomiast na dachu i relingach totalne szaleństwo 😁

HrzrSPHh.jpg

- klapa bagażnika także odżyła

8e0aosph.jpg

C8afW9kh.jpg

44P6PR4h.jpg

7W1aL4Eh.jpg

- odpychanie wody po użyciu szamponu:

Podsumowanie z działania szamponu:

- tu także się nie zawiodłem – dzięki umyciu szamponem powłoka powróciła do życia odzyskując swoje właściwości hydrofobowe. Piana w wiadrze długo się utrzymywała oraz zapach także bardzo przyjemny. Najważniejsze jest, to, że zrobił to do czego został stworzony.

Podsumowując obydwa produkty, to jestem z nich bardzo zadowolony. Zdecydowanie na stałe zagoszczą w moim arsenale i będę ich używał do mycia auta – nie wiem jeszcze czy do regularnego czy tylko jak auto będzie mocno przybrudzone i będę widział, że produkty z neutralnym pH nie dają rady – czas pokaże.

Póki co czekam na okno pogodowe by przetestować na aucie żony – niegarażowane, codziennie używane, typowo miejskie użycie - na jesieni nałożona kanapka Fusso Soft 12/ADBL QW/ADBL SSW 😝. Zawsze po zimie taką kanapkę zdejmowałem z auta, bo nic nie taflowało nawet po umyciu – także zobaczymy czy rzeczywiście były martwe czy po prostu zapchane. Kto wie może jakieś 50/50 się zrobi 😎

• Lubię to 4
Posted

@krzygaj Fajny teścik 🙂 bardzo mnie ostatnio interesują te dwa produktu od 4Detailer w kwesti odtykania wosku 🙂 Szkoda, że nie pokusiłeś się o jakieś mycie 50/50 kwaśny szampon vs. neutralny szampon 🙂 
Nie raz wystarczy umyć "ręcznie" auto na dwa wiadra szamponem PH neutralne i też wracam hydrofobowość 🙂 ale nigdzie nie ma żadnego testu właśnie porównawczego 😕 

Posted

Fajnie przeprowadzany test 😉 To się ceni 😉  Widać ze produkty naprawdę działają!
Wrzucam kontrolnie Simply Sour Shampoo do koszyka.

• Moderator
Posted
1 minutę temu, david2888 napisał:

Szkoda, że nie pokusiłeś się o jakieś mycie 50/50 kwaśny szampon vs. neutralny szampon 🙂 

Czyli 50/50 na elemencie - np doły drzwi. Lewa strona kwaśnym szamponem druga neutralnym - i czy odetkało po kwaśnym - miałbyś jak na dłoni.

Posted

@david2888 @Domel dopiero na koniec przypomniało mi się, żeby zrobić 50/50 - no nic jeszcze jest auto żony. Tylko żeby pogoda się trafiła konkretna.

• 7 months later...
Posted

Ktos stosowal ta piane w recznej pianownicy? W jakim stezeniu? Bo podane przez producenta dane wydaja sie malo realne no chyba ze jedno 0 za duzo 

Posted

@menior Jeszcze nie używałem, ale jak pytałem producenta o oprysk zrobiony z szamponu, to podali 1:50. Może to Cię jakoś naprowadzi.

• Lubię to 1
Posted
Godzinę temu, Matt.0129 napisał:

@menior Jeszcze nie używałem, ale jak pytałem producenta o oprysk zrobiony z szamponu, to podali 1:50. Może to Cię jakoś naprowadzi.

No takie rozcienczenie ma wiekszy sens 😉 bo to co podaja(1:300) to malo realne raczej